Nyt samarbejde har gjort roden Nicoline til frivillig i Mjølnerparken

– Jeg har selv været lidt af en rod. Det har jeg mange gode snakke med de unge fra Mjølnerparken om.

“Det er fedt at komme og dele ud af mine erfaringer og få lov til at være en anden slags forbillede for de unge”, fortæller Nicoline.

Hun er en del af den mentoruddannelse, som De Unges Hus afholder for unge, der ønsker forandring i deres liv. En del af mentoruddannelsen er at være i følgepraktik i Ungdommens Røde Kors (URK), hvor frivillige fra URK matches med unge fra Mentoruddannelsen i teams. Hvert team skal sammen varetage rollen som frivillige i aktiviteter i URK. 

I løbet af efteråret har Nicoline sammen med en veninde brugt en del tid i området omkring det udsatte boligområde Mjølnerparken på Nørrebro. Nicoline hængte ikke ud på gaden, men lavede mad og snakkede sammen med Mjølnerparkens unge.

”Jeg synes, at det var rigtig fedt at være en del af praktikforløbet. De frivillige var meget imødekommende, åbne og nysgerrige. Jeg tror også, at de synes, at det var fedt at få os med. Jeg har jo ting til fælles med de unge i Mjølnerparken, som de andre frivillige måske ikke har”, siger Nicoline.

Følgepraktik som en del af Mentoruddannelse i De Unges Hus

Nicoline har i 2020 været en del af Mentoruddannelsen, som De Unges Hus for femte gang har afholdt for sårbare unge mellem 18-23 år, der har et ønske eller håb om forandring i deres liv. Formålet med uddannelsen er, at de unge gennem bl.a. fysiske aktiviteter, refleksionsforløb, psykologi, systemforståelse, uddannelsesvejledning og kommunikation oplever succes med at lære, samt at de opnår kvalifikationer til at kunne arbejde som mentorer og positive rollemodeller for udsatte unge. 

Derudover består Mentoruddannelsen også af sociale arrangementer. I efteråret har programmet bl.a. stået på en mentorweekend, hvor de unge i grupper lavede aktiviteter som paintball og andet teambuilding. 

Faglig koordinator i De Unges Hus Lars Grenaa er en af dem, der står for afviklingen af Mentoruddannelsen. Ham og hans kollegaer har i mange år drømt om også at få en følgepraktik i civilsamfundet integreret i forløbet. Det lykkedes igennem samarbejdet med URK for første gang i efteråret. Konceptet er, at de unge fra Mentoruddannelsen bliver matchet med frivillige hos URK. Praktikforløbet skal derfor give de unge en mulighed for at afprøve det, som de har lært om mentorrollen, ude i URK’s aktiviteter.

”Da den her idé opstod, tænkte jeg: Yes! Det er noget, vi altid har ønsket, men som har været svært at udfolde i kommunalt regi. Så jeg tænkte med det samme, at samarbejdet med URK kan blive nøglen til, hvordan vi kobler de unge sammen med civilsamfundet”, siger Lars Grenaa og uddyber:

”Anerkendelse ude fra samfundet er noget, som mange af vores unge mangler. De har i De Unges Hus og i vores Mentoruddannelse fået en masse teoretisk viden, som de i følgepraktikken har mulighed for at afprøve i praksis”. 

Idéen passede som hånd i handske med URK’s tanker

Det er ikke kun i De Unges Hus, at de syntes, at følgepraktikken lød som en god mulighed. Da kommunen henvendte sig til URK med deres idé om at skabe brobygning gennem frivillige fællesskaber, var de også hurtige til at gribe bolden.

”I URK har vi en strategi om, at vi gerne vil åbne vores fællesskaber op for alle. Vi ved også, at det rykker unge at være frivillig. Så idéen, de kom med, passede som hånd i handske med vores tanker”, fortæller programkonsulent Ida Seest Dam, der i efteråret har fungeret som URK’s bindeled mellem de frivillige og unge.

”Vores fokus er på at skabe ung-til-ung-relationer og ikke på, at ressourcestærke skal give noget til ressourcesvage. Vi mener, at alle kan bidrage med noget. Det kan du, hvis du studerer psykologi, men det kan du i den grad også, hvis du kommer med en lidt mere broget tilgang”, siger hun.

Selvom viljen og lysten til at starte følgepraktikken var stor, så mødte planlægningen dog nogle udfordringer, da Coronavirussen pludselig lukkede store dele af landet ned, hvilket også satte begrænsninger for frivilliggrupperne i URK’s aktiviteter. 

”Derfor blev jeg også bare så glad, da vi holdt infomøde, hvor vores frivillige og de unge mødte hinanden for første gang. Det var fantastisk at se, at vores frivillige stod klar med åbne arme, ligesom jeg blev helt rørt over de unges engagement. Der blev det tydeligt for mig, at selvom opstarten var en tung proces, så gav det hele bare mening”, fortæller Ida Seest Dam.

”Jeg har ting til fælles med de unge i Mjølnerparken”

Netop den store opbakning har været med til, at det i efteråret på trods af de svære betingelser er lykkedes at få Nicoline og syv andre unge fra Mentoruddannelsen til at gennemføre deres følgepraktik. De unge blev fordelt på forskellige af URK’s aktiviteter, og det er altså i den forbindelse, at Nicoline og hendes veninde har brugt mange tirsdage i Mjølnerparken.

URK’s tirsdagsaktiviteter i Mjølnerparken består af to dele. Først mødes en gruppe piger i alderen 8-13 år i ”Klub Seje Tøser”, hvor de bager, leger, spiller, laver mad og andre kreative ting sammen med de frivillige. Derefter kommer ”Madklubben Mjølnerparken”, der er for unge i alderen 14-18 år og laver mad. Selvom Nicoline ikke har tidligere erfaring som frivillig, kan hun mærke, at Mentoruddannelsen har givet hende nogle værktøjer til at håndtere hendes nye rolle som frivillig.

”Jeg prøvede at tage nogle af de ting, som vi har lært på Mentoruddannelsen, med ud i praksis. Det tror jeg hjalp mig. Det lå hele tiden i baghovedet, at hvis en pige fx kom og sagde ’fuck dig’ til mig, så startede jeg med at tænke over, hvorfor hun sagde det i stedet for bare at blive sur på hende”, fortæller Nicoline.

Nicoline er nu blevet rigtig frivillig

Nu hvor forløbet er slut sidder Ida Seest Dam da også tilbage med indtrykket af, at følgepraktikken er gået rigtig godt ude på aktiviteterne, og at alle parter har fået noget brugbart ud af det.

”Det, jeg hører, er, at de frivillige har været glade for at få de unge med. De siger, at det har været fedt at lære dem at kende, og at de også bidrager med nye perspektiver til det frivillige arbejde”, siger hun og fortsætter:

”Alle de frivillige har også sagt, at de unge er velkomne til at fortsætte som rigtige frivillige hos dem. Det har flere af dem indtil videre også gjort. Nu er det så op til dem selv at bevare kontakten”.

Nicoline er da også en af dem, der fortsat kommer som frivillig i Mjølnerparken ”alle de tirsdage, hvor hun ikke har andre planer”. Som hun selv siger, så er hun nu ”rigtigt med”, hvilket alligevel er noget andet end at være praktikanten fra Mentoruddannelsen.

Samarbejdet har givet nye muligheder

Netop det, at de unge efter følgepraktikken fortsætter med at engagere sig som frivillige i URK, er en af de involverede i projektets drømme. At den drøm allerede ser ud til at blive realiseret i år, viser for Lars Grenaa, hvor meget potentiale der er i De Unges Hus’ samarbejde med URK.

”Samarbejdet med URK har været rigtig godt og nemt. Den energi og drive, der er hos de frivillige i URK, har givet en masse og gjort det muligt for os at lave et fleksibelt praktikforløb, som ville være svært for os at lave selv”, siger han.

Ida Seest Dam har også kun positive ting at sige om samarbejdet med De Unges Hus og de nye muligheder, som det har givet til de unge.
”Vi har været rigtig glade for samarbejdet med Socialforvaltningen, som vi mener har et godt blik på arbejdet med frivillige. Samtidig giver det de unge noget, som vi gerne vil bakke op om. Derfor er vi også glade for, at vi i 2021 fortsætter samarbejdet”, siger hun.

Til marts starter det næste kuld unge nemlig på De Unges Hus’ Mentoruddannelse, og også de skal i den forbindelse ud i følgepraktik i URK. Kender du en ung, der ligesom Nicoline kunne have godt af at engagere sig i nye positive fællesskaber, så kan du læse mere om Mentoruddannelsen på www.deungeshus.kk.dk eller tage direkte kontakt til Lars Grenaa på tlf.: 21 32 15 38.

Samarbejde om følgepraktik mellem De Unges Hus og Ungdommens Røde Kors er en delaktivitet i projekt Et Sundt Ungeliv forankret i Center for Forebyggelse og Rådgivning og finansieret af Veluxfonden. Læs mere her

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top