En mørk og utryg asfaltplads er forvandlet til et originalt og oplyst lokalt torv på Smedetoften i Københavns nordvestkvarter,
Pladsen byder nu på et udendørs forsamlingslokale, plantebede og meget mere. Det nye samlingssted er blevet til på baggrund af solid borgerinddragelse af beboere og unge fra området.
I begyndelsen af december bliver en gigantisk ring af lys tændt over Smedetoften i Nordvest, når kvarteret indvier sit nye torv ved Ungekulturhuset. Pladsen, der før var en mørk og utryg asfaltgrund, er nu et originalt byrum med et markant vartegn tegnet i et samarbejde med beboere og unge fra området.
Sammen med arkitekter fra 1:1 Landskab og kommunens Områdefornyelse Nordvest har en gruppe af lokale ildsjæle sammen med de unge været igennem en lang proces med byggedage, idémøder og inspirationsture. Sammen har de skabt et torv, som både lever op til københavnerstandarder, og som passer til det særlige hjørne af Nordvest. Her bor rigtig mange forskellige mennesker, og lokale mødesteder er der meget få af.
Det nye torv på Smedetoften har både en originalt designet boldbane, en åben pavillon med trægulv, som skal fungere som udenddørs forsamlingslokale for bl.a. Nordvest Fællesskabets madudlevering og tøjbytte, og der er plantebede, som skal passes af psykisk sårbare. Dobbeltdørene åbner ud til pladsen fra et topmoderne maker-værksted, hvor unge og naboer kan benytte 3D-printere, CNC-fræsere, laserskærer og godt gammeldags værktøj. Muren foran Ungekulturhuset er revet ned og erstattet af en åben forplads med en kunstinstallation, der fungerer som byrumsmøbel. Nordvests unge bliver en integreret del af det lokale byliv på Smedetoften. Og det har været de unges klare ønske; Smedetoften skal være for alle naboer og et sted, hvor man kender hinanden og hilser på hinanden.
Niels Dolmer, formand for Områdefornyelse Nordvest er også tilfreds med resultatet:
– Vi ved, at unge har svært ved at finde steder i kvarteret, hvor de har lov til at hænge ud og bare være unge. Samtidig bor mange unge i Nordvest i små lejligheder, hvor de ikke kan være sammen med venner. Derfor har vi arbejdet med tanken om, at Smedetoften skal kunne fungere som et udendørs teenagerværelse, hvor de unge kan være unge – og stadig under voksenopsyn. At de unge så selv har sagt, at Smedetoften skal være et sted, hvor hele kvarteret kan mødes, har jeg kun kæmpe respekt for. Det bliver sjovt, når vi – unge og gamle – kan mødes på pladsen og arbejde sammen i Maker-værkstedet, siger Niels Dolmer.
Ideen om en halo over pladsen stammer fra de unge fra Smedetoftens Ungekultuhus, da de for 2,5 år siden satte sig ned sammen med en arbejdsgruppe af landskabsarkitekter og lokale borgere. De ønskede et lokalt vartegn, som alle unge i byen skal kende til. Men de ønskede også at lyse den førhen dunkle plads op og gøre den tilgængelig for alle kvarterets beboere, og nu er resultatet endelig klar. Den officielle indvielse sker grundet coronarestriktioner ved et lukket arrangement 3. december.
Det nye torv består af en forplads til Smedetoften, hvor kunstneren Milena Bonifacini har designet siddeskulpturer på hjørnet af Dortheavej, og ny belægning og belysning åbner pladsen op mod kvarteret. Torvet på Smedetoften kan frit benyttes af alle.