Københavns Kommune på vej mod den første emissionsfri byggeplads

København tager nu endnu et skridt i klimavenlig retning for at nedbringe CO2-udledningen og skabe renere luft.

For bare et år siden var København vært for det internationale C40-klimatopmøde. Her lancerede overborgmester Frank Jensen (S) et udspil om at gøre kommunens byggerier mere klimavenlige som et led i målet om i 2025 at blive den første CO2-neutrale hovedstad.

København er en kæmpe bygherre, der bygger for ca. tre mia. kr. hvert år, og omlægning til mere bæredygtigt byggeri har derfor et kæmpe klimapotentiale. Kommunen vil gå forrest ved at omlægge sine bygge- og anlægsmaskiner, så de er fossil- eller emissionsfrie, og derved reducere CO2-udledningen. Kommunen vil samtidig stille krav til sine entreprenører om at gøre det samme og på den måde skubbe hele byggesektoren i en grønnere retning.

I Vanløse, hvor en ny daginstitution skal opføres, har entreprenøren Enemærke & Petersen i TRUST-partnerskabet, taget en række initiativer til at gøre byggepladsen mere bæredygtig. Arbejdsmaskinerne på byggepladsen er fossil- eller emissionsfrie, så de ikke udleder partikler, der skader miljøet. Der affaldssorteres med fokus på at genanvende emballage og reducere spild. Og endelig skal selve fragten af en række materialer til byggepladsen ske med lastbiler, der kører på biodiesel.

Overborgmester Frank Jensen (S) udtaler:

”København skal gå forrest i den grønne omstilling. Og her kan vi som bygherre gøre en kæmpe forskel for at nedbringe CO2 og skabe renere luft. Jeg er utrolig glad for at tage første spadestik på en ny daginstitution, der giver gode rammer for Vanløse-børnene og flere daginstitutionspladser. Og så er det fantastisk, at vi samtidig er på vej mod kommunens første emissionsfri byggeplads. Det er et vigtigt skridt mod flere bæredygtige løsninger i byggeriet”.

Børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) siger: 

“Der kommer mange flere børn og børnefamilier til København og til Vanløse i disse år. Derfor bygger vi nye daginstitutioner i hele byen. Børn og voksne kan se frem til et helt nyt og moderne børnehus på Klitmøllervej, hvor det gode børneliv har stærke forudsætninger for at blomstre.” 

Partnerskabsdirektør i TRUST, Kim Thinggaard, siger:

”For os i TRUST-partnerskabet er det vigtigt at være foregangsvirksomhed, når det gælder den grønne omstilling. Nu kan vi konkret skabe handling med forskellige tiltag og virkemidler, så vi kan reducere klimaaftrykket, mens vi bygger. Det er der virkelig mening og perspektiver i, når man tænker på antallet af byggepladser i København. Vi er rigtig glade for de konkrete erfaringer, vi kan få ud af samarbejdet om byggepladser i København, og bringe dem videre ud i landet”.

Daginstitutionen MUNDI på Klitmøllervej 20 i Vanløse forventes at stå færdig til indflytning i december 2021.

Kontakt

Yderligere information samt kontakt til overborgmester Frank Jensen via kommunikationskonsulent Anette Amalie Juhl Lindschouw, tlf. 26 13 65 49.

Kontakt til børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen via pressekonsulent Jørgen Bredvig Skadhede, tlf. 51 94 73 21.

Kontakt til partnerskabsdirektør i TRUST, Kim Thinggaard, via PR- og kommunikationsansvarlig Anne-Marie Dynes Møller, tlf. 41 39 31 17.

Tid og sted

Fakta

  • Byggeprojektet er en nybygget daginstitution med 136 daginstitutionspladser fordelt på 48 vuggestuepladser og 88 børnehavepladser.
  • Nybygningen er på 1563 m2 og etableres på Klitmøllervej 20 på et areal ved Vanløse Idrætspark, som ikke tidligere har været anvendt.
  • Daginstitutionen forventes at stå klar til indflytning i december 2021.
  • Københavns Kommune har afsat 200.000 kr. til at prioritere de nye, CO2-besparende tiltag på byggepladsen.
  • Overborgmester Frank Jensen lancerede i forbindelse med C40-klimatopmødet i oktober 2019 et udspil om at gøre kommunens byggerier mere bæredygtige og reducere CO2-udledningen.
  • I udspillet tog overborgmesteren initiativ til at omlægge kommunens maskinpark til fossile- eller emissionsfrie arbejdsmaskiner, hvilket vil reducere CO2-udledningen med 3.000 tons om året.

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top