Ny aftale skal få flere til at vælge samkørsel i Fredericia | Nyheder

Når danskerne sætter sig ind i deres bil og kører på arbejde, så er der i gennemsnit kun 1,08 personer i bilen.

Det vil Fredericia Kommune gerne gøre noget ved, og derfor har man indgået samarbejde med Nabogo. Nabogo er en gratis app, hvor man som chauffør opretter sine ture, eller som passager finder og booker et lift. Som passager kører man med gratis de første 10 kilometer pr. tur. Som chauffør får man 10 kroner, hver gang en passager booker sig ind på en tur.

”Der kan være mange gode grunde til, at man kører alene i sin bil, som en stor del af danskerne gør. Vi ved dog fra andre steder, at hvis samkørsel bliver nemt og attraktivt nok, så er der flere, der vælger det til. Det er det, vi forsøger her. I Fredericia Kommune har vi store ambitioner for den grønne omstilling. Derfor er vi nødt til at sætte ind på flere områder. Transporten står for omkring 20 procent af den samlede udledning af drivhusgasser i Fredericia Kommune, så indsatser på transportområdet er helt nødvendige. Vi bilder os ikke ind, at samkørsel er brugbart for alle fredericianere, men hver gang Nabogo får nogen til at køre sammen, så er det færre biler på vejene og mindre udledning. Det vil vi gerne understøtte, siger Tommy Rachlitz Nielsen, formand for Klima-, Energi- og Miljøudvalget.

Unge, virksomheder og landsbyer

Nabogo kan i princippet bruges af alle, men i første omgang vil firmaet være opsøgende i forhold til udvalgte målgrupper.

”Der er et stort potentiale ved de unge, der kører til ungdoms-uddannelser. Så det er et af de steder, vi har bedt Nabogo tage ud til først. Vi har også mange store virksomheder, som det kan være relevant for, og så har vi nogle af de mindre bysamfund, hvor det kan være et godt supplement til den kollektive trafik. Dem er vi også i dialog med. I blandt andet Vejle Kommune har man haft gode erfaringer med Nabogo, så vi ved, at der er et potentiale. Det vil vi gerne indfri”, siger John Nyborg, næstformand i Klima-, Energi- og Miljøudvalget.

Fakta:

Fredericia Kommuner har indgået en 2-årig kontrakt med Nabogo om fremme af samkørsel.

Forventningen er, at det kan forbedre borgernes mobilitet, mindske trængsel og gøre en forskel for klimaet.

Nabogo er en gratis app, hvor man som chauffør opretter sine ture eller som passager finder og booker et lift. Passagererne samles op på digitale stoppesteder. Chaufføren kører forbi flere mødesteder, hvor passagerer kan stige på og af. Placeringen er aldrig tilfældig –mødestederne er placeret der, hvor det er let og sikkert at holde ind med bilen.

Som passager kører man med gratis de første 10 kilometer pr. tur. Overstiger liftet 10 kilometer, betaler hver passager 75 øre pr. kilometer. Som chauffør får man 10 kroner hver gang en passager booker sig ind på en tur – og evt. de 75 øre pr. kilometer pr. passager, hvis turen er længere end 10 kilometer.

Nabogo besøger interesserede uddannelsesinstitutioner og udvalgte arbejdspladser i kommunen de kommende måneder, ligesom der også er dialog med lokalsamfundene.

Landsbyer kan kontakte Nabogo eller kommunen, hvis de er interesserede i et besøg af Nabogo. Kontakt Oliver Mathiasen, Nabogo, oliver@nabogo.com eller Lisbet Daell Kristensen, Fredericia Kommune, lisbet.kristensen@fredericia.dk

Se den originale nyhed fra Fredericia Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top