Forskning viser, at unge gennem fritidsjobbet får positive effekter ud over jobbets økonomiske gevinst. Derfor har Social- og Beskæftigelsesudvalget startet en drøftelse med Børn og Skole samt Uddannelsesområdet, med fokus på, at udsatte unge får hjælp til at finde et fritidsjob.
”Dansk forskning har bl.a. påvist, at teenagere med fritidsjob har mindre fravær i skolen, får bedre karakterer og har styrkede muligheder for at gennemføre ungdomsuddannelse, ligesom de i mindre omfang end andre unge begår kriminalitet. Derfor vil vi gerne have, at der bliver gjort en indsats for at hjælpe udsatte unge til et fritidsjob. På den måde kan erfaringer med fritidsjob understøtte de unges uddannelses- og arbejdsmarkedstilknytning og styrke deres chancer for et aktivt arbejdsliv”, siger Peder Tind, formand for Social- og Beskæftigelsesudvalget.
Samarbejdspartnere vil også blive involveret, så indsatsen understøtter samarbejdsaftalen mellem Fredericia kommune, Business Fredericia, Fagbevægelsen Fredericia og Fredericia Uddannelsesråd.
I Fredericia er andelen af elever i 9. klasse med en karakter under 02 i dansk og matematik, og andelen af unge uden en uddannelse højere sammenlignet både på regions- og landsplan. Så en del af Fredericias unge forbliver ufaglærte. Det kan der ændres på med et fritidsjob.
”Et fritidsjob kan integrere de unge i et voksennetværk, hvor de unge kan få gode rollemodeller og sociale oplevelser. Jobbet giver også de unge en mulighed for at føle sig nyttige, lære at begå sig på en arbejdsplads, se fordelen i at møde til tiden og blive motiveret for at gå i skole. På den måde får de et skub til at komme videre i uddannelse og af den vej et bedre greb om livet”, siger Ole Steen Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget.
På tværs af kommunens afdelinger har der været dialog om muligheder for samarbejde omkring en fælles indsats, der skal skabe opmærksomhed på fritidsjobs. Erfaringen viser, at nogle unge har svært ved at søge og fastholde et fritidsjob med mindre de får vejledning og støtte i processen.
”Jeg ser gerne, at fritidsjobbet skal hjælpe den unge til at komme godt videre efter folkeskolen og ind i uddannelse. I min optik er vil det være spændende, hvis fritidsjobbet havde en karakter, som kunne bruges til at afklare den unge i forhold til valg af uddannelse, så de vælger rigtigt første gang”, siger Pernelle Jensen, formand for Uddannelsesudvalget.
Studie-og fritidsjobskonsulenten vil være organiseret i Jobcentret og ville skulle arbejde tæt sammen med lærere, uddannelsesvejledere, klubber, faglige organisationer m.fl. og koordinere initiativerne i indsatsen.