Asbestfrie genbrugspladser | Nyheder | fredericia.dk

Asbeststøv kan være farligt for medarbejdere og brugere på genbrugspladserne i kommune, derfor besluttede Klima-, Energi- og Miljøudvalget på deres seneste møde, at asbestholdigt materiale kun kan afleveres hos Fredericia Kommunes deponi.

”Asbest er kendt for at være særdeles sundhedsskadelig. Når asbestfibrene indåndes, kan de forårsage alvorlige lungesygdomme. Men asbest er kun farlig, når det knækker eller der bores i det, og derfor bør håndteringen af asbest minimeres. Den bedste måde, vi kan gøre det på, er ved at gøre vores genbrugspladser asbestfrie til glæde og gavn for både medarbejdere og brugere”, siger Tommy Rachlitz Nielsen, formand for Klima-, Energi og Miljøudvalget.

I dag kan mindre mængder asbestholdigt affald – primært eternittagplader – afleveres i big bags på kommunens genbrugspladser. Men fra september i år skal asbestholdigt materiale afleveres hos Fredericia Kommunes deponi. Her skal man i forvejen aflevere asbestholdigt affald i større mængder.

For brugerne betyder det helt konkret, at man i stedet for at køre til en af kommunens genbrugspladser på enten Nordre Kobbelvej eller Bundgårdsvej, kører til deponiet på Vejlbyvej 40 i Fredericia.

”Asbest er farligt ikke kun for mennesker, men også for miljøet. Asbestfibre, der slipper ud i naturen, kan blive i miljøet i lang tid og udgøre en risiko for både dyr og mennesker. Ved at holde asbest borte fra vores genbrugspladser sikrer vi det, at farlige materialer håndteres korrekt og ikke forurener naturen”, siger næstformand i Klima-, Energi og Miljøudvalget, Vibe Dyhrberg.

Grøn i verdensklasse
Affald & Genbrug er allerede på vej til at være grøn i verdensklasse. Det viser en status på genbrug og genanvendelse på affald- og genbrugsområdet i Fredericia Kommune.

I 2022 lå den gennemsnitlige danske kommune på en EU-genanvendelsesprocent på 50,4 %. I samme år var genanvendelsesprocenten i Fredericia Kommune på 56,2 %. En stigning fra 48,6 % i 2020. I 2023 var EU-genanvendelsesprocenten for Fredericia Kommune steget til 58,1 %.

”EU har målsætning om 55 %, genanvendelse af husholdningsaffaldet i 2025, og dermed ligger Fredericia Kommune allerede i 2023 foran EU-målet for 2025 og meget tæt på EU-målet for 2030 om 60 % genanvendelse. Det understøtter vores vision om at være grøn i verdensklasse, og vi er som kommune med til at trække det europæiske og det danske gennemsnit op”, siger Tommy Rachlitz Nielsen.

Ændrede åbningstider
Som noget nyt holder genbrugspladserne åbent Grundlovsdag, den 5. juni. I stedet er genbrugspladserne lukket den 26. december.

Fakta
Asbestholdigt affald kan i dag kun afleveres i det bemandede tidsrum på genbrugspladserne, dvs. fra 07:00-17:30 i vinterperioden og 08:00-18:30 i sommerperioden – alle ugens dage. Deponiet er åbnet fra 07:00-15:00 (man-tor) og 07:00-14:30 (fre).

Se den originale nyhed fra Fredericia Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top