Foto: Spændende projekter på Svendborg havn

Glæd dig til Fremtidens Havn med masser af muligheder

Pressemeddelelse 

Du kan roligt glæde dig til en udflugt til Svendborg Havn denne sommer. Sådan lyder det i hvert fald fra projektet Fremtidens Havn, som er i fuld gang med at afslutte et væld af små og store anlægsarbejder på havnen.

Forestil dig en sommerdag, hvor du sidder på de nye trædæk ved broen over til Frederiksø. Du kan lade fødderne røre det halvkolde vand, eller du kan rykke op på et af de andre niveauer, hvor fødderne med garanti ikke bliver våde. Når du har kigget tilpas meget på livet i og omkring havnen, kan du gå de få skridt hen på Udrustningskajen, hvorfra du kan få pulsen op på parkourbanen eller skaterbanen, eller du kan sidde og nyde udsigten fra en af de nye bænke. Og når sulten melder sig, er det bare med at spadsere et par skridt tilbage til havnen, for herfra har du adgang til et udvalg af street food-vogne og et restaurantskib, der ligger nærmest side om side med sundfærgen Helge. 

-Der er mange, der spørger os, hvornår vi er klar til at fjerne hegnene rundt om de forskellige anlægsprojekter på havnen, og jeg kan godt forstå, at borgerne er nysgerrige. Det er vi også, og vi glæder os til at byde velkommen til Fremtidens Havn til sommer, forklarer Anna Als, udviklingskonsulent, Svendborg Kommune.

Samtidig med færdiggørelsen af de fleste anlægsprojekter på havnen, vil de mange kreative iværksættere og kunsthåndværkere, der har lejet sig ind i bygningerne på Frederiksø, formentlig også være klar til at slå dørene op til deres værksteder. På den måde kan borgere og turister få et indblik i det mangfoldige liv, der udspiller sig på havnen.

-Vi glæder os rigtig meget til at se, hvad kajen kan. Vi er meget optagede af at skabe et centrum for aktiviteter og afslapning og et udflugtsmål i sig selv, så havn og by supplerer hinanden på en god måde, siger Anna Als, udviklingskonsulent i Svendborg Kommune.

Det er ikke alene havnen, der er klar til at tage imod sommergæster i nye klæder. Også Klosterplads og Frederiksgade har været igennem markante forbedringer i forbindelse med områdefornyelsesprojektet, Liv i min By:

-Det er nogle flotte nye rammer, vi får på Klosterplads, Frederiksgade og på Frederiksø. Det kan være svært at vente med at få alle byggepladshegnene væk og indtage områderne. Men vi må være tålmodige lidt endnu. Vi håber, at borgere og besøgende vil tage rigtig godt imod alt det nye, siger Flemming Madsen, formand for Teknik og Erhvervsudvalget i Svendborg Kommune.

Ny trappe på Klosterplads

Et af de mest iøjnefaldende tiltag er den flotte, nye trappe på Klosterplads, der er ved at være færdig. Trappen er indrettet med træbeklædte siddepladser, oaser med træer, belysning og gelændere. Derudover bliver Klosterplads’ gamle historie fra 1200-tallet gjort levende i form af tre menneskehøje munkeskulpturer, der er udført af kunstneren Jens Galschiøt.

Belægningen i Klosterstræde er ved at være færdig og fortsætter ned gennem Frederiksgade, der nu har et indbydende udseende med grønne træer, der gør op med det tidligere slidte udtryk i festgaden.

Indvies 3.juli

Nu er der mulighed for at sidde ude på fortovet og nyde mad og drikke, ligesom de høje kanter er væk. Det giver mulighed for at tage gaden i brug til events. Ændringerne er del af helhedsplanen for området, hvor den lille trekantede plads for enden af Frederiksgade nu både rummer overløbsanlæg til regnvand og muligheder for at sidde og nyde udsigten til havnen og Frederiksø.

Der er indvielse af alle de nye tiltag lørdag d. 3. juli. Programmet annonceres senere.

 Tidsplaner

Tidsplanerne for de mange projekter er på plads, men der kan stadig ske mindre ændringer:

Klosterplads og Frederiksgade står færdige ultimo maj

Kulturarvsmunkene placeres på pladsen medio juni (1 stk.) og de sidste to i efteråret

Vandafledningsprojekt på Jessens Mole står færdigt medio juni

Udrustningskajen med baner, græs, træer og ophold er færdigt primo juni

Fodgængerbroen og opholdsdæk færdigt ultimo juni

Parkourbane på Frederiksø færdig medio juli

Der holdes indvielse af de nye byrum lørdag d. 3. juli

For at skabe plads til livet på Frederiksø, er en række parkeringspladser fjernet tæt på Frederiksbroen. Der er i stedet anlagt en ny, stor betalings-p-plads bag værftsbygningerne, hvor de første to timer er gratis. Parkeringspladsen er en mulighed for at parkere tæt på by og havn, da der kun er ca. 500 meter til bymidten fra Frederiksø.

Første etape af Den Blå Kant-projektet begyndte i sommeren 2020 og er nu ved at blive afsluttet. Den Blå Kant er resultatet af en stor arkitektkonkurrence i 2018. Projektet skaber sammenhæng og forbindelse langs Svendborg Havn, med byrum af høj kvalitet, og samtidig klimasikres havnen og den omkringliggende by mod højvande og kraftig regn. Vinderforslaget er udarbejdet af EFFEKT Arkitekter.

 

Se mere om Den Blå Kant på

https://www.fremtidenshavn.dk/delprojekter/den-blå-kant

For mere information:

Flemming Madsen, Formand for Teknik og Erhvervsudvalget, tlf. 52163 0949

Anna Als, udviklingskonsulent Fremtidens Havn, tlf. 3017 5761

Helle Baker, udviklingskonsulent, Liv i Min By områdefornyelsen, tlf. 2478 6631

Se den originale nyhed fra Svendborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Scroll til toppen