Placering af genforeningssten bliver en sag for Byrådet

Placering af genforeningssten
bliver en sag for Byrådet

Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget i Sønderborg Kommune ønsker, at genforeningsstenen i Nordborg skal blive i parken ved Søvænget, hvor den er flyttet til i forbindelse med en renovering af området. Venstre stemte imod og har bedt om, at sagen kommer på Byrådets dagsorden.

Spørgsmålet om placeringen er med andre ord ikke afgjort, selv om et flertal i udvalget i går pegede på, at stenen vil få en bedre placering ved Søvænget end på plænen ved Nørherredhus.
Genforeningsstenen og flytningen af den har på det seneste været genstand for stor debat. Stenen er for nylig flyttet fra plænen ved Nørherredhus til Søvænget, hvor kommunen er ved at anlægge en rekreativ park med broer, plæner og planter, som skal forbinde Nordborg By med Nordborg Sø.
Flytningen af den fredede sten er aftalt med Nørherredhus og godkendt af Slots- og Kulturstyrelsen. Det er planen, at der ved siden af stenen skal være et skilt, der fortæller historien om den. Nordborg Sangforening var initiativtager til rejsningen af stenen i 1922 og har hidtil også stået for pleje og vedligeholdelse af den. Siden 1967, hvor stenen blev flyttet til plænen ved Nørherredhus, har hotellet sørget for græsslåningen omkring den, mens kommunens nyttejobindsats sidste år i forbindelse med 100-året for Genforeningen stod for opmaling af inskriptionen på stenen.
 
– Flytningen er foretaget efter aftale med Nørherredhus. Desværre var vi ikke klar over, at det i sin tid var Nordborg Sangforening, der stod for opsætningen af stenen, og derfor er foreningen ikke blevet spurgt. Efter flytningen af stenen har vi fået mange reaktioner, som viser en stor interesse for stenen, og det synes jeg er rigtig fint. Nogle mener, at stenen får en bedre placering ved Søvænget, mens andre mener, det har været en fejl at flytte den – især fordi Sangforeningen ikke blev spurgt, hvilket vi helt klart erkender var en fejl. Det ændrer dog ikke på, at jeg mener, at stenen vil få en bedre placering ved Søvænget, hvor man kommer forbi til fods, kan sætte sig ved siden af den og fordybe sig – frem for ved Nørherredhus, hvor man typisk kører forbi i bil og ikke kan se, hvad der står på stenen, siger formand for Teknik- og Miljøudvalget, Aase Nyegaard.
 
Næstformand i udvalget, Stefan Lydal, er enig:
– Jeg synes, genforeningsstenen fortjener en placering i en park med buske, blomster og bænke omkring, hvor man kan stoppe op og læse teksten. Et sted, hvor der ikke er trafikstøj, men fred og ro. Vi er ikke uenige i, at der har været fejl i sagsforløbet i og med, at vi ikke vidste, at Nordborg Sangforening havde en aktie i stenen og derfor ikke er blevet spurgt. Men jeg synes ikke, det skal stå i vejen for den bedste løsning, som er øget synliggørelse af genforeningsstenen i Nordborg By.
 
En endelig afgørelse i sagen er nu lagt i hænderne på hele Byrådet, som skal drøfte den på sit møde den 28. oktober.

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Aase Nyegaard, tlf. 27 90 02 17, mail: any@sonderborg.dk
Næstformand Stefan Lydal, tlf. 27 90 37 18, mail: sly@sonderborg.dk
Plan- og myndighedschef Sille M. Dall, tlf. 27 90 54 59, mail: smar@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top