Mere fokus på måltidsfællesskaber i dagtilbud

Mere fokus på måltidsfællesskaber i dagtilbud

Mad og måltider er en vigtig del af børns hverdag i vuggestue og børnehave. Sundhedsudvalget og Børne- og Uddannelsesudvalget er gået sammen om en indsats, der skal være med til at udvikle sundhedsfremmende måltidsfællesskaber i dagtilbud i form af en fælles frokostordning.

Flere forældre til børn i Sønderborg Kommunes dagtilbud slipper nu for at smøre tepølsemadder og skære agurkestænger ud til deres mindste poder. I 22 vuggestuer og 9 børnehaver har forældrene sagt ja til den frokostordning kommunen tilbyder, og det betyder, at de individuelle madpakker erstattes af et fælles frokostmåltid. Måltidsfællesskabet skal være med til at styrke det sociale fællesskab omkring maden, og formålet er blandt andet at skabe bedre trivsel og sundere spisevaner, som børnene forhåbentlig tager med sig ind i voksenlivet.
 
Kommissoriet for den tværfaglige indsats ”Sundhedsfremmende måltidsfællesskaber i dagtilbud”, der skal skabe bedre rammer om kommunens frokostordning, er netop godkendt af Sundhedsudvalget. Udvalgets formand Helge Larsen siger:
 
– Med frokostordningen får børnene serveret et sundt måltid mad, der byder på nye smagsoplevelser, der lettere ryger indenbords, fordi sidemanden også spiser det. Vi ved, at gode madvaner, der indøves allerede fra barnsben kan være med til at forhindre livsstilssygdomme som fx overvægt. Måltidsfællesskaberne er bare et ud af mange tiltag, som skal være med til at skabe de bedste forudsætninger for et sundt og godt liv – hele livet.
 
Maden i frokostordningen følger årstiderne, og er mindst 85 pct. økologisk. Der er både kolde og varme retter på menuen, og lever i det hele taget op til Fødevarestyrelsens anbefalinger til, hvad mindre børn skal spise. Kommunens fødevarekoordinator skal arbejde sammen med det pædagogiske personale om at udvikle måltidet til et forum for læring og udvikling, og ikke bare bespisning.
 
Børne- og Uddannelsesudvalget bakker op om projektet, og udvalgets formand ser frokostordningen som en pædagogisk mulighed:
 
– Måltidsfællesskaberne handler ikke kun om den sunde mad, og den energi den giver til barnets vækst og udvikling. Tanken er, at børnene inddrages i de daglige rutiner både før, under og efter måltidet. Fagfolk kalder det aktiv måltidspædagogik, og det handler i bund og grund om at skabe nysgerrige børn, som udvikler sig både motorisk, sprogligt og socialt. Kort sagt – børn, der trives, og udvikler både mod på livet og evner til at mestre det, siger formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Sønderborg Kommune, Claus Klaris.
 
Sønderborg Kommune foretog sidste efterår en undersøgelse, som har været være med til at klarlægge forældrenes syn på frokostordninger i vuggestuer og børnehaver. Svarene viste blandt andet, at det var vigtigt for forældrene at blive godt informeret om madens indhold og kvalitet, og at der blev ansat personale til at håndtere maden, så det pædagogiske personale ikke skal gå fra børnene for at løse praktiske opgaver i forbindelse med frokostordningen. Begge dele imødekommes igennem indsatsen ”Sundhedsfremmende måltidsfællesskaber i dagtilbud”.
 
FAKTA

  • Alle børn i dagtilbud skal tilbydes et sundt frokostmåltid. Forældrene får hvert andet år mulighed for at vælge, om de ønsker frokostordningen i deres barns vuggestue/børnehave.  
  • 625 børn fordelt på 22 vuggestuer og 9 børnehaver får fra den 1. september glæde af en fælles frokostordning.
  • Der er 44 børnehaver hvoraf de 35 har vuggestueafdelinger i Sønderborg Kommune.
  • Frokostordningen leveres af Fru Hansens Kælder, som er specialist i mad til børn og har været aktør på området i ca. 10 år. Prisen på 417 kr. om måneden er en af de laveste i landet og finansierer også medarbejdertimer til anretning, servering og afrydning.

Kontaktinformation:

Helge Larsen, tlf. 27 90 02 05, mail: hla@sonderborg.dk
Udvalgsformand Claus Klaris, tlf. 27 90 02 16, ckl@sonderborg.dk
Dagtilbuds og læringschef Connie Buch, tlf. 27 90 53 03, mail:cbuc@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen