Genforeningen fejres på himlen på mandag

Genforeningen fejres på himlen på mandag

Genforeningen fejres på himlen på mandag

15. juni 1920 er den officielle Genforeningsdag – dagen hvor Sønderjylland igen blev en del af Danmark efter 56 år under fremmed herredømme. 100-årsdagen på mandag markeres bl.a. ved, at fem fly i formation flyver over Sønderjylland.

KommuneNyheder - Genforeningen fejres på himlen på mandag
Hold øje med himlen over Sønderjylland på mandag. Fem fly fra flyteamet RVAtors Forming Team i Roskilde sætter kursen mod Sønderjylland og en række stede med særlig tilknytning til Genforeningen. Undervejs underholder piloterne med cirkel- og røgformationer.
– Det er en flot markering, som de fleste i Sønderjylland vil få mulighed for at se, hvis vejret er klart. Opvisningen markerer Genforeningsdagen, men ét eller andet sted også, at situationen nu er så meget under kontrol, at vi kan genoptage planlægningen og glæde os til Genforenings-aktiviteterne her i efteråret og næste år. Og også lige præcis på mandag får vi en ekstra gave i form af genåbning af grænsen, siger formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune, Stephan Kleinschmidt.
Også udvalgets næstformand, Jesper Kock, glæder sig til at opleve flyformationen:
–  Der er noget symbolsk i, at vi er så mange, som på næsten samme tid kan være fælles om en markering. Her i Sønderborg sørger vi for, at flagene er hejst hele vejen op til Dybbøl banke. Og senere på aftenen kan vi se både direkte TV fra Dybbøl og et interview med Dronningen, så det bliver en rigtig fin Genforeningsdag.
Flyene rammer sønderjysk luftrum over Nordals omkring kl. 14.54. Derefter fortsætter de via Aabenraa og Haderslev, inden de holder pause. Fra kl. 16.30 fortsætter formationen sin markering ved at flyve over bl.a. den gamle grænse ved Christiansfeld, Skamlingsbanken, Kolding, Skibelund Krat ved Vejen, Ribe, Skærbæk og Tønder, inden kursen igen går mod øst.
Flyformationen ventes at nå frem til Rønshoved kl. 17.29 og fortsætte over Gråsten (kl. 17.35), Broager (kl. 17.37), Dybbøl Banke og Sønderborg (kl. 17.39) og Augustenborg, inden den omkring kl. 17.45 forlader sønderjysk luftrum igen ved Als’ østkyst og flyver retur mod Roskilde.

FAKTA
15. juni er både Genforeningsdagen og Valdemarsdag. Valdemarsdag markerer dagen, hvor Dannebrog ifølge myten dalede ned fra himlen, mens Valdemar Sejr udkæmpede et slag ved Lyndanisse i Estland.
I år bliver 15. juni også datoen for en såkaldt kontrolleret genåbning af grænsen mellem Danmark og Tyskland, efter at den ellers siden 14. marts har været lukket for at mindske smittespredningen i forbindelse med COVID-19.

https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/images/87e46339-f46d-4a5c-83e0-89277a6618f3.png
 

Kontaktinformation:

Stephan Kleinschmidt, tlf. 27 90 02 17, mail: skl@sonderborg.dk
Projektleder for G2020, Anne Bertram, tlf. 23 99 25 22, mail: aebm@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen