Fond støtter naturpleje på Kær Vestermark

Fond støtter naturpleje på Kær Vestermark

Fond støtter naturpleje på Kær Vestermark

15. Juni Fonden har doneret 242.000 kr. til naturpleje på Kær Vestermark – Sønderborgs nye Center for Verdensmål. Pengene går til faciliteter, som dels sikrer gode vilkår for græssende kreaturer og dermed områdets biodiversitet, dels informerer områdets gæster om hvad der foregår i området.

Med donationen bliver det muligt at realisere et projekt, der taler direkte ind i Verdensmål 15, ”Livet på landet”, som bl.a. handler om at beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, fremme naturlige levesteder og biodiversitet mm.
Kær Vestermark er med sin 134 hektar fredet areal en naturperle, som dog er præget af mange års ensartet drift med høhøst på græsmarkerne. Sønderborg Kommune er nu i gang med en naturplejeproces, hvor man prøver at efterligne de naturlige processer, så der i højere grad opnås en varieret natur med mange forskellige plante- og dyrearter.
 
– Det er en langvarig og krævende proces, og derfor er vi meget taknemmelige for donationen fra 15. Juni Fonden. Donationen gør det muligt for os at etablere seks folde til kreaturer, ligesom der kommer handicapvenlige klaplåger mellem foldene, drivveje til kreaturerne og vandingssteder. Til gæsterne etableres der informationstavler og skilte, der fortæller og viser vej. Men først og fremmest glæder jeg mig over, at der allerede er kreaturer, som gør et godt stykke arbejde på Kær Vestermark, og at flere kommer til. De er skønne at se på, og så er de med deres blotte tilstedeværelse med til at sikre bedre livsvilkår og dermed konkret formidling af vores indsats for verdensmålene, siger formand for Udvalget for Landdistrikter, Natur og Fødevarer, Charlotte Riis Engelbrecht.
 
Græsning frem for høhøst er en mere naturlig måde at sikre lysåbne levesteder for planter og dyr. Kreaturernes trampen skaber en ujævn jordoverflade, hvor mange forskellige planter trives. De seks folde placeres på 35 hektar af den mest værdifulde natur på Kær Vestermark. Efterhånden som biodiversiteten har fået fodfæste her, er det meningen, at den skal brede sig til hele Center for Verdensmål.
– Processen foregår efter et princip, vi kalder ”Brandmandens Lov”, hvor vi først redder den unikke natur, som allerede er der. Når det er sket og der er opnået en god kvalitet, kan vi fokusere på at skabe ny natur, siger projektleder på Kær Vestermark, biolog Bent Albæk.
 
15. Juni Fonden

  • er stiftet af Lise og Valdemar Kähler og har fået sit navn efter datoen for Valdemar Kählers mor
  • er især kendt for at støtte kunst og kultur
  • støtter også formål, der sikrer landskabelige værdier, dansk flora og fauna – og
  • medvirker i projekter, der er med til at opretholde balancen mellem jagtinteresser og hensynet til dyrene i naturen.

KommuneNyheder - Fond støtter naturpleje på Kær Vestermark
Græssende kreaturer er allerede nu på Kær Vestermark i gang med deres arbejde, som består i indtage arealerne og trampe godt og grundigt rundt til gavn for en mere varieret flora og fauna. https://mcusercontent.com/5f3762aadd5d312003cf9cc61/_compresseds/9b241df9-1e33-4554-b616-22843e76ec67.jpg

Kontaktinformation:

Udvalgsformand Charlotte Riis Engelbrecht, tlf. 27 90 02 14, mail: cre@sonderborg.dk
Projektleder på Kær Vestermark, biolog Bent Albæk, tlf. 27 90 55 03, mail: bale@sonderborg.dk

Sønderborg Kommune
Rådhustorvet 10
6400 Sønderborg

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen