Fiske- og badeforbud i Augustenborg Fjord ophæves

Så kan der igen fiskes og bades i Augustenborg Fjord. Sønderborg Kommune har netop fået besked om, at Fødevarestyrelsen ophæver fiskeforbuddet, samt at Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver badeforbuddet i Augustenborg Fjord. Baggrunden er, at svarene fra analyseresultaterne fra vandet i Augustenborg Fjord er kommet.
 
– Vi har jo desværre måtte vente længe på analyseresultaterne, da bade- og fiskeforbuddet jo skyldes, at en meget lille del af det forurenede vand fra Ulkebøl Dam i sommer nåede ud i Augustenborg Fjord. Men nu er der kommet svar, og på den baggrund ophæver Fødevarestyrelsen nu fiskeforbuddet, og Styrelsen for Patientsikkerhed ophæver badeforbuddet. Det er vi rigtig glade for, siger Hanne Bruun, der er afdelingsleder for Erhverv og affald. 

Ulkebøldam blev den 28. juli 2021 forurenet efter en storbrand ved virksomheden Omnicom, der ledte forurenet slukningsvand til dammen, hvor man besluttede at opbevare det forurenede vand, så det ikke løb ud i Augustenborg Fjord. Et par dage efter kom der rigtig meget regn, og regnvandet flød til Ulkebøldam, som gjorde, at en lille del af det forurenede vand fra dammen endte i Augustenborg Fjord
 
Ulkebøldam renses
Sønderborg Kommune sætter i dag også gang i at rense det forurenede vand fra Ulkebøldam på stedet. Det kommer til at ske via de geotubes, der allerede er udlagt i området.
 
Konkret sker det ved, at vandet fra dammen pumpes op i geotubes og renses ved at tilføre et middel, der binder de forurenede stoffer. Derefter ledes det rensede vand tilbage i dammen, og det forventes i løbet af de næste uger at blive så rent, at det kan ledes til Augustenborg Fjord.
 
– Vi har modtaget analyseresultaterne fra udledningen af det forurenede vand via renseanlægget, og de indikerer, at der forekommer chrom i vandet fra Ulkebøldam. Og det kan også måles efter vandet har været igennem renseanlægget. Vi vil derfor ikke pumpe mere vand til renseanlægget for at blive renset, men i stedet lave rensningen på stedet. At vi for et par uger siden sendte noget af vandet via renseanlægget skete for at aflaste dæmningen, da vores rådgiver var bekymret for, om den kunne holde til alt det opsamlede vand i Ulkebøldam, siger Hanne Bruun. 

Dæmningen er besigtiget af geoteknikere, og det forventes, at man ikke behøver at tømme søen helt for at kunne udbedre dæmningen. 

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen