Otte køkkener i det danske madland er nominerede til at vinde ‘De Økologiske Køkkenroser’. Virklund Plejecenter er med i opløbet.
Prisen uddeles til de offentlige køkkener, der har gjort en særlig indsats for økologien, som både kan smages i maden og opleves i måltidet.
– Allerede tilbage i marts 2014 fik vi, som det første i kommunen, bronzemærket i økologi. Så gennem flere år har vi haft fokus på økologi og på det sanselige måltid, hvor borgeren både oplever glæden ved et veldækket bord, godt selskab og mad, der smager af noget. Derfor er vi også rigtig glade for og stolte over at være nomineret til prisen, siger Hanne Løvbjerg, lokalleder på Virklund Plejecenter.
Andet end lækre råvarer
‘De Økologiske Køkkenroser’ handler ikke kun om økologiske råvarer. Det handler også om, at personalet i køkkenerne er fokuserede på sæson og tilberedning, og at de ansatte udviser en høj faglig stolthed, der smitter af på deres kollegaer, på deres arbejdsplads og på andre køkkener.
Kandidaterne til ‘De Økologiske Køkkenroser’ er derfor først og fremmest udvalgt efter, om de har en stærk økologiprofil. For juryen handler det ikke om, hvorvidt køkkenet har et guld, sølv eller bronzemærke i økologi.
– I stedet handler det om den proces, køkkenet har været igennem for at få økologien indført i køkkenet. Og ikke mindst den indsats, der ligger bag, siger Andreas Buchhave Jensen, jurymedlem og ansvarlig for ‘De Økologiske Køkkenroser’ hos Landbrug & Fødevarer, og fortsætter:
– De otte nominerede køkkener er alle mestre i at få maden til at passe til de mennesker, der skal spise den. Måltidsoplevelsen er i top; værterne tager ansvar for maden, og de sociale såvel som de fysiske rammer bidrager til den gode måltidsoplevelse.
Kompetenceløft til medarbejderne
De nominerede køkkener har alle fokus på brug af årstidens råvarer og på balancen mellem grundsmagene og teksturer. Endelig har alle køkkenerne fokus på at kompetenceløfte medarbejderne, så de er fagligt rustede til at håndtere en økologisk produktion.
– Vores fokus på økologi har ført et vigtigt kompetenceløft til de kostfaglige medarbejdere med sig. Ernæringsassistenterne, ikke bare hos os, men i hele kommunen, har været gennem et tre ugers langt uddannelsesforløb på Teknisk Skole – og yderligere to ugers undervisning venter forude til efteråret. Og det kommer med garanti borgerne til gode, lyder det fra Annemette Jakobsen, fællestillidsrepræsentant på kostområdet i Silkeborg Kommune, og ernæringsassistent på Virklund Plejecenter gennem de sidste knap 20 år.
Fakta
- Prisen ‘Køkkenroser’ begyndte som et samarbejde mellem Kost- og Ernæringsforbundet og Landbrug & Fødevarer i 2011. Siden 2015 har projektet været støttet af økologimidler, og derfor er det nu muligt at uddele ‘De Økologiske Køkkenroser’ til de offentlige køkkener i Danmark, der udmærker sig særligt inden for arbejdet med økologiske råvarer.
- Uddelingen af prisen sker i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer og de faglige organisationer; Kost- og Ernæringsforbundet, FOA og 3F, der organiserer de køkkenprofessionelle.
- Juryen besøger de nominerede køkkener i løbet af juni, hvorefter vinderen vil blive præsenteret på den store branchedag ”Fødevaredagen”, der afholdes de. 9. oktober på Hindsgavl Slot på Fyn.
De nominerede i de fire kategorier er:
Centrale- og hospitals køkkener:
- Byens Køkken, Odense
- Regionshospitalet Nordjylland, Thisted
Daginstitutioner, mad til børn og unge:
- BØ Æblehuset, Herlev
- Børnehuset, Søborg
Plejehjem, sociale institutioner (døgn) med lokale produktionskøkkener eller levebo-miljøer:
- Virklund Plejecenter, Silkeborg
- Plejecentret Bonderupgaard, Brønshøj
Skoler og uddannelser:
- Flakkebjerg Efterskole, Slagelse
- Gasværksvejens Madskole, København V.