Tid til influenzavaccination

Tid til influenzavaccination

I en tid med meget snak om virusser og smittespredning, er det i endnu højere grad vigtig at blive vaccineret mod influenza.

Vinteren nærmer sig, og det betyder, at influenza også er på vej. Feber, ondt i halsen og muskelsmerter er blot nogle af de mange bivirkninger, der er ved at få influenza. Det er derfor en god ide at blive vaccineret, hvis du tilhører en af risikogrupperne. Det gælder også, selvom du føler dig sund og rask.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza, hvis:

  • du er over 65 år eller førtidspensionist
  • du har en kronisk sygdom, fx KOL, astma eller diabetes
  • du er gravid og mere end 12 uger henne
  • du er svært overvægtig (BMI over 40)

Hvis du tilhører en af de ovenstående grupper, kan du få influenzavaccinationen gratis. Tilbuddet om gratis vaccination gælder fra 1. november 2020 til 15. januar 2021. 

Hvad er influenza

Influenza er en meget smitsom infektion, fordi virus smitter gennem luft og holder sig i luften længe, så du kan blive smittet, selv om du ikke har været i nærheden af den syge. Du kan også blive smittet ved kontakt som håndtryk og ved berøring af ting, som er forurenet med influenzavirus.

Hvorfor er det vigtigt at blive vaccineret

Det er vigtigt, at du bliver vaccineret, inden influenzasæsonen starter, for at få den optimale effekt af vaccinationen. Det bedste tidspunkt at blive vaccineret på er derfor i november måned.

Der går 2-3 uger, før man opnår fuld beskyttelse mod smitten. Vaccinationen beskytter i ca. seks måneder. Du er ikke beskyttet mod influenza, selv om du haft sygdommen før eller blev vaccineret sidste år. Influenzatyperne ændrer sig nemlig fra sæson til sæson.

Vaccinationen er derfor den bedste beskyttelse mod influenza. Vores immunforsvar svækkes naturligt med alderen, hvilket betyder, at du bliver ekstra sårbar overfor influenza og andre sygdomme med alderen.

Derfor har ældre og svækkede øgede risiko for at blive alvorligt syge af influenza, også selvom de er raske og aldrig har haft influenza før.

Med vaccinationen har du 60 % mindre risiko for at blive smittet med influenza. Og hvis man er vaccineret og alligevel bliver smittet, så får man et mildere forløb.

Du får ikke influenza af vaccinationen

Det er en skrøne, at man kan få influenza af vaccinationen. Der kan dog være bivirkninger forbundet med vaccinationen. Den mest almindelige bivirkning er ømhed, hvor man bliver stukket. Nogle oplever lidt utilpashed, feber og muskelsmerter, men det forsvinder i løbet af 1-2 dage uden behandling. Det er blot kroppens naturlige reaktion, når immunforsvaret aktiveres.

Hvor kan du blive vaccineret

Du kan blive vaccineret hos din egen læge. Du kan bestille tid hos din læge online eller ved at ringe og bestille en tid ved dem.

Derudover kan du blive vaccineret på apoteket.

Læs mere om influenzavaccination på beskytdigmodinfluenza.dk eller kontakt Marie Louise Daugaard, Sundhedsfaglig konsulent i Silkeborg Kommune på marielouise.daugard@silkeborg.dk

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen