Silkeborg vinder innovationspris

Virtual reality briller (VR-briller) hjælper unge med at tackle deres sociale angst. Nu har projektet vundet Center for Offentlig Innovations Hverdagsinnovationspris.

”Det er dejligt at få anerkendelse for det arbejde, vi har lavet – også fordi vi kan se, at det gør en forskel for dem, der bruger VR-brillerne”, siger Rikke Frølund Bækgaard, funktionsleder på Botilbuddet H.C. Branners Vej.

En højlydt mand, der taler i telefon i supermarkedskøen eller kassedamen, der stiller spørgsmål. Det er nogle af de scenarier, som personer med social angst kan blive udsat for, når de tager VR-brillerne på. Siden 2018 har unge i botilbuddet, Birkeparken og senest i botilbuddet H.C. Branners Vej, haft mulighed for at øve sig på at tackle deres sociale angst i forskellige angstprovokerende situationer fra supermarkedet. Med VR-brillerne er de unge blevet rustet til selv at kunne tage på indkøb.

Før VR-brillerne øvede man indkøbssituationen ved at gå ned i supermarkedet. Det betød, at den unge – allerede inden øvelsen var gået i gang, og de var kommet til supermarkedet – havde været udsat for flere angstprovokerende situationer; fx at komme ud af døren, transporten derhen osv.

”Med VR-brillerne er personen med angst ikke på forhånd i alarmberedskab, da han eller hun er et trygt sted og ved, at de bare kan tage brillerne af, hvis angsten bliver for voldsom”, siger Rikke Frølund Bækgaard.

VR-brillernes innovative løsning har haft en stor indflydelse på hverdagen, og det blev anerkendt på Innovationsdagen i går, hvor projektet fik tildelt Center for Offentlig Innovations Hverdagsinnovationspris foran fem andre nominerede. Vinderen blev fundet gennem en afstemning, hvor deltagere på konferencen havde mulighed for at stemme på det initiativ, de finder mest innovativt. Prisen hylder de små kloge greb, man gør i det daglige, så opgaver løses hurtigere og i højere kvalitet.

Flere får glæde af VR-brillen

Projektets gode resultater er også skyld i, at det nu udvides og udbredes i Silkeborg Kommune. Inden længe vil det være muligt at øve sig på at tage bussen, når projektet udvides med 8 videoer fra en bustur. Desuden vil projektet også blive tilbudt til borgere, der modtager støtte i egen bolig, kommer i dagtilbud eller bor i én af kommunens øvrige botilbud og er tilknyttet kommunens socialpsykiatri og rusmiddelsektionen.

Casper, der selv har social angst, har været med til at udvikle videoerne, og han glæder sig over, at andre nu også kan få glæde af træning med VR-briller.

”VR-brillerne har hjulpet mig rigtig meget, og hvis jeg kan være med til at udvikle dem, så det hjælper andre, så er jeg glad”, siger Casper.

Projektet med VR-brillen er blevet til i et såkaldt OPI-samarbejde – Offentlig-privat innovationssamarbejde – mellem Socialafdelingen i Silkeborg Kommune, Innovation Silkeborg og firmaet Timestory VR.

Kontakt

Rikke Frølund Bækgaard, funktionsleder på Botilbuddet H.C. Branners Vej, tlf.: 2228 8388
Anneline Reuter, socialfaglig konsulent i Silkeborg Kommune på arr@silkeborg.dk

De øvrige nominerede var:

  • Vejdirektoratet: Visualisering af vej
  • Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune: Straksudlevering
  • Region Syddanmark: Hurtigdiagnostik
  • Guldborgsund Kommune: Vores helt egen Meyer
  • Aarhus Kommune: Smartere opkrævning

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top