På fem år har Silkeborg Kommune mindsket brugen af rottegift med to ton. Det er en reduktion på 75 procent. Det er godt nyt for ugler og rovfugle, som spiser dyrene.
Rottehunde, uglekasser og smækfælder er nogle af de alternative og mere skånsomme midler, Silkeborg Kommune har taget i brug i kampen mod rotter, og indsatsen har båret frugt.
Siden 2015 har kommunen nedbragt det årlige forbrug af gift fra 2.679 kilo til 750 kilo. Det sker som et led i kommunens overordnede indsats for at fremme biodiversiteten og det naturlige dyreliv i kommunens mange naturområder.
Samtidig ønsker kommunen at beskytte de rovdyr, der naturligt spiser rotterne og dermed risikerer at blive forgiftet.
– Gift er skidt for både naturen og for de dyr, der spiser de forgiftede rotter. Hvert år dør flere rovfugle og rovdyr af forgiftning. Døden med rottegift er langvarig og pinefuld, og derfor har vi hele tiden øje på nye teknologier og tiltag, vi kan bruge til at bekæmpe rotterne uden brug af gift, siger Peter Fabrin, ingeniør hos Silkeborg kommune
I 2010 offentliggjorde Miljøstyrelsen en stor undersøgelse af rovfugle, ugler og andre rovpattedyr, der viste, at 85-100 procent af de undersøgte rovfugle og rovpattedyr indeholdt gift.
Natugler og rottehunde i kamp mod rotter
Som alternativ til rottegift benytter Silkeborg Kommune blandt andet rottehunde for at komme rotterne til livs. De kan snuse sig frem til rotterne og dræbe dem hurtigt og giftfrit. Kommunen har også sat uglekasser op, hvor der kommer mange mennesker og dermed også er en del affald. Det skal lokke natugler til, som er rottens største naturlige fjende.
Stop dem, før de kommer
Det bedste middel til at holde rotter væk er dog ved at forebygge. Kommunen har derfor stort fokus på at sikre private såvel som kommunale bygninger mod rotter, holde gader og stræder rene, renovere kloakker og på anden vis fjerne rottens fødekilder, så rotterne holdes væk.
Der er også meget, man som husejer selv kan gøre.
En gåtur rundt om huset er første skridt. Her kan man kigge efter sprækker eller revner i huset, hvor rotter kan komme ind. Det er også en god idé at tjekke, at der ikke er huller i græsplænen, da det kan være kloakrotter og undgå rod på grunden, da rotter elsker gemmesteder.
Hvis skaden er sket
Er rotten først kommet indenfor, skal man anmelde det til Silkeborg Kommune med det samme på fangrotten.dk. Herefter vil man blive kontaktet af kommunens rottekæmper, og sammen kigges der på, hvordan man bedst bekæmper den brune gnaver.
FAKTA
Silkeborg kommune anvender på nuværende tidspunkt følgende giftfrie bekæmpelsesmetoder:
- Opsætning af uglekasser
- Rottehunde
- Rottefælder med elektroniske sensorer
- Smækfælder
- Skydning
- Rottespærrer på kommunale og private skoler, daginstitutioner og plejehjem