Rasmus blev frivillig motionsven og fik et meningsfuldt venskab med Kevin

Humøret er højt, når Kevin og Rasmus cykler deres ugentlige tur sammen som en del af ”Motionsvenner i Silkeborg Kommune”.

2019 var ikke mange måneder gammel, da 39-årige Kevin anskaffede sig en trehjulet cykel. En cykel, som skulle gøre det muligt for Kevin at cykle med støtte, efter han i 2002 blev kørt ned af en bil og blev kørestolsbruger.

I marts 2019 cyklede Kevin så sin første tur på cyklen. Det gjorde han i selskab med Rasmus, som havde meldt sig som frivillig i ordningen ”Motionsvenner i Silkeborg Kommune”. Rasmus er 72 år og pensionist, men har ikke helt sluppet arbejdet som økonomisk rådgiver for landbrugsfamilier. Derudover er han en af de 45 frivillige motionsvenner i Silkeborg Kommune.

Efter Rasmus gik på pension, gik det op for ham, at han savnede betydningen af at være noget for nogen. Efter mange år på arbejdsmarkedet skulle han skabe sig en ny identitet, og en del af den identitet skulle være, at han var betydningsfuld for andre mennesker. Det var en stor drivkraft for ham at gøre en forskel for en anden.

Rasmus meldte sig derfor som frivillig motionsven gennem IF Silkesind, fordi det gav ham mulighed for at hjælpe en borger, som har brug for støtte til at motionere. Når en frivillig melder sig som motionsven, findes det bedst mulige match af psykiske, fysiske eller sociale grunde, og Rasmus blev matchet med Kevin. Som motionsvenner begyndte Rasmus og Kevin nu at motionere sammen en gang om ugen i et halvt år med mulighed for at få ordningen forlænget et halvt år ad gangen.

Hurtig udvikling

Rasmus og Kevins første cykeltur tilbage i marts 2019 var halvanden kilometer lang.

– Det gik meget langsomt, og jeg gik ved siden af og hjalp til med at få plads til Kevins cykel ude på vejen. Kevin skulle lære cyklen at kende og vænne sig til at sidde på den, og benmusklerne skulle trænes op. Alligevel bad han om en tur mere, da han havde cyklet første runde, fortæller Rasmus.

Herefter gik det hurtigt fremad. Turene blev forlænget med cirka en kilometer hver gang, og Rasmus måtte først småløbe for at følge med, senere decideret løbe, og senest cykle sammen med Kevin, da Kevin kørte sikkert selv. Efterhånden var turene op mod 20 kilometer lange, og i efteråret og vinteren var den foretrukne tur ad Kjellerup-banestien.

Efter et halvt år blev Rasmus og Kevins forløb som motionsvenner evalueret og forløbet blev forlænget til alles glæde.
– På Kjellerup-banestien har vi kørt mange ture i efteråret 2019 og i vinteren 2019/2020. Den vinter var ekstraordinær mild, og vi har ikke måttet aflyse en eneste gang på grund af sne eller glat føre. Det har samtidig været en meget våd periode; men vi har været utroligt heldige med de tider, vi har valgt at cykle på. Ikke en eneste gang er vi blevet mere våde end et par dryp, som hurtigt kunne fordampe, fortæller Rasmus

Genfundne følelser

Som motionsven nyder Rasmus at se Kevins udvikling. Selv har Rasmus spillet fodbold, indtil han blev 50 år, hvor han i stedet begyndte at løbe. Som 52-årig løb han sit fjerde maraton og gennemførte for første gang på under 3 timer. Siden har han løbet yderligere 12 maratonløb med sin bedste tid på 2 timer, 46 minutter og 18 sekunder. Et resultat, som var langt bedre, end han selv havde drømt om, da han startede som 50-årig. Følelsen af at udvikle sin fysiske formåen har han genoplevet som frivillig motionsven.

– Her i 2019 og 2020 har jeg genoplevet følelsen – nu med min motionsven Kevin. Aldrig i min vildeste fantasi havde jeg ved den første cykeltur i marts 2019 drømt om, at Kevin skulle komme til at cykle en tur på 20 kilometer, inden der var gået et år. Det er fantastisk, hvad man kan opøve sin krop til, når motivation og vilje er til stede, fortæller Rasmus.

Altid godt humør

For Kevin er cykelturene rigtig god motion, og han får brugt sine ben godt og grundigt, fortæller han. Men Kevin glæder sig også til cykelturene af en anden grund.
– Det er dejligt også at kunne grine sammen, fortæller Kevin.

Selvom de to motionsvenner knokler, når de er ude på deres cykelture, er der nemlig altid god stemning og overskud til at have det sjovt i hinandens selskab. Kevin og Rasmus driller hinanden gensidigt, og deres relation emmer af respekt og anerkendelse overfor hinanden.

At se Kevins store smil hver fredag, når Rasmus kigger ind ad vinduet i Kevins fordør og møde Kevins forventningsfulde øjne og en hævet arm som hilsen er altid et af ugens højdepunkter for Rasmus. Selvom Rasmus oprindeligt meldte sig som motionsven for at gøre en forskel for en anden, har ordningen vist sig også at give ham selv stor glæde.

 

Fakta om “Motionsvenner i Silkeborg Kommune”:

– Ordningen har 45 frivillige motionsvenner i øjeblikket.
– De nuværende frivillige er 20-80 år, både mænd og kvinder og personer på og udenfor arbejdsmarkedet. De fleste motionsvenner er +60 år.
– Hver frivillig motionsven støtter med motion én gang om ugen i et halvt år.
– Ordningen er et samarbejde mellem Idræt om Dagen, IF Silkesind, Ældresagen Silkeborg, Socialafdelingen, Synskonsulenterne og de trænede terapeuter i Silkeborg Kommune.
– Undersøg mulighederne for at blive frivillig motionsven i Sundhedshuset på Toldbodgade 29 eller kontakt motionsvejleder Morten Bach Larsen på tlf.: 29 11 96 04 og mail: MortenBach.Larsen@silkeborg.dk eller læs mere på idreatomdagen.dk.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top