Påskeharen sætter fokus på spritkørsel

Inden påske vil du kunne møde påskeharen i Silkeborg. Udover at dele chokoladeæg ud, så er formålet at få trafikanter til at planlægge deres tur hjem fra påskefesten eller -frokosten. Det er en del af Silkeborg Kommunes indsats mod spritkørsel.

Silkeborg Kommune indtager en kedelig førsteplads i spritkørsel.

– I 2017 var der 7 personer, der mistede livet i en trafikulykke i Silkeborg Kommune. 4 af disse 7 dødsulykker var såkaldte spritulykker. Derfor har vi valgt at gøre en ekstra indsats lokalt for at ændre den uheldige statistik med en kampagne mod spritkørsel, fortæller Hans Okholm, formand for Plan- og Vejudvalget i Silkeborg Kommune.

Kampagnen sætter fokus på spritkørsel i påskedagene med budskabet ’Påskeharen kan ikke hjælpe dig hjem’.

Påskeharen kan ikke hjælpe dig hjem

Medarbejdere fra Sundhedshuset og Trafikteamet i Silkeborg Kommune vil – iført påskehare kostumer – dele påskeæg og foldere ud i Silkeborg midtby tirsdag 9. og fredag 12. april. Det vil være en venlig påmindelse om at planlægge turen hjem efter påskefrokosten eller -festen.

I den uddelte folder punkterer vi nogle af myterne om alkohol og giver dig et indblik i, hvordan mænd og kvinder forbrænder alkohol forskelligt. Inde i folderen er der en lille folder ’Tjek din promille’, som hjælper med at tjekke ens promille. Men er man i tvivl, så skal man undgå at køre.

Politiet bakker op
I 2017 var 18 % af trafikuheldene i Silkeborg med en spirituspåvirket fører. For hele Danmark var det tal 11 %, mens tallet var 14 % for vores politikreds. Derfor sætter også Midt & Vestjyllands Politi fokus på spritkørsel over påsken:

– For at nedbringe andelen af spritbilister gennemfører vi en del stikkontrol over påsken. Ved de kontroller vi har gennemført siden 1. juli 2018 af mere end 10.000 bilister var 1 ud af 300 bilister spritbilister med en promille højere end det tilladte på 0,5 ‰ i vores politikreds. Og desværre kørte 1 ud af 25 af alle trafikanterne med alkohol i blodet, fortæller vicepolitiinspektør hos Midt & Vestjyllands Politi, Morten Bujakewitz

Selvom ens promille er mindre end de 0,5 ‰, kan fx ens afstandsbedømmelse og risikovillighed blive påvirket og dermed også evnen til at køre bil. Samtidig kan træthed, alder, medicin og sygdomme betyde, at du allerede ved en lav promille bør lade være med at køre.

Hjælp at hente
– Det kan have store økonomiske, sociale og helbredsmæssige konsekvenser at have et for højt alkoholforbrug, ligesom det også kan få konsekvenser, hvis man sætter sig alkoholpåvirket bag rattet. Derfor er kampagnen suppleret med information om de gratis tilbud, der er for at komme ud af et for højt alkoholforbrug, fortæller Gitte Willumsen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget.

Sundhedshuset og Rusmiddelcentret i Silkeborg Kommune tilbyder gratis og anonyme samtaler til alle borgere over 18 år, der drikker over genstandsgrænsen. Tilbuddet gælder også for pårørende.

Fakta om sprituheld i Silkeborg Kommune

  • 57 % af dødsulykkerne i 2017 var med spirituspåvirkede førere
  • 84 % af spritbilisterne er mænd
  • Hvert 3. sprituheld sker fredag og lørdag nat
  • Ved 30 % af sprituheldene var der en ung (18-24 år) bag rattet

Se mere om uheldsstatistik i Silkeborg Kommune

Se mere om ulykkestal fordelt på politikredse i 2017 i Danmark

Du kan se den uddelte folder her

For mere information:
Morten Bujakewitz, vicepolitiinspektør, leder af færdsels-& hundeafdelingen, MVJP, tlf. 51 81 38 98
Gitte Willumsen, formand for Sundheds- og Ældreudvalget, tlf. 25 30 60 35
Hans Okholm, formand for Plan- og Vejudvalget, tlf. 24 88 39 39
Anita Rasmussen, Sundhedshuset, tlf. 20 15 46 74
Gitte Merstrand, Vej & Trafik tlf. 61 14 40 34

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top