21 nye demensveninstruktører skal gøre livet lettere for mennesker med en demenssygdom. Instruktørerne er uddannede i et samarbejde mellem Silkeborg Kommune og Alzheimerforeningen – og er vigtige nøglepersoner i arbejdet mod et demensvenligt samfund.
Visionen er, at Silkeborg Kommune skal være et demensvenligt samfund ved at sætte fokus på sygdommen gennem øget viden i befolkningen og samskabelse af demensvenlige fællesskaber i lokalområderne.
Det skal demensveninstruktørerne blandt andet hjælpe med. En demensveninstruktør er en person, der er med til at udbrede viden og nedbryde tabuer om demens.
– Demensveninstruktørerne skal give folk en grundlæggende forståelse for, hvad demens er – og hvordan du kan hjælpe mennesker med demens. Det kan fx være ved at tilbyde din hjælp, hvis du møder et menneske med demens i bussen eller i supermarkedet, som lader til at have brug for en håndsrækning, forklarer Pia Østergaard, udviklingskonsulent for demensområdet i Silkeborg Kommune.
Forretninger kan også blive demensvenlige
Demensveninstruktørerne kan informere både enkeltpersoner, organisationer og virksomheder om, hvordan du med små handlinger kan gøre livet lettere for mennesker med demens. Og på den måde kan du selv blive en demensven.
Eksempelvis kan butikker, tandlæger, restauranter, frisører eller andre virksomheder invitere demensveninstruktørerne til at fortælle om, hvordan de bedst møder et menneske med demens og giver en håndsrækning, når personen oplever udfordringer i almindelig hverdagssammenhænge.
Gennem et informationsmøde, hvor personalet får tips og trick til, hvordan de kan møde og hjælpe en person med demens, kan virksomheden blive demensvenlig.
– I Silkeborg har vi 864 demensvenner registreret gennem Alzheimerforeningen, men vi ønsker os mange flere. De er nemlig med til at gøre en kæmpe forskel i arbejdet mod en demensvenlig kommune, understreger Pia Østergaard.
Book selv et besøg af en demensveninstruktør
Du er velkommen til at kontakte Pia Østergaard, som er indgangen til demensveninstruktørkorpset, hvis du enten vil vide mere om instruktørerne eller gerne selv vil være demensven ved at få besøg af en demensveninstruktør.
Du kan kontakte Pia Østergaard på mobil 20 76 77 55 – og læse mere om demens og Silkeborgs tilbud til borgere med demens på silkeborg.dk.