Klimastrategi skal sætte fart under den grønne omstilling

Ny rapport anerkender grøn handlekraft i Silkeborg

Ny rapport kalder solvarmeanlægget på Sejlig Hede et stærkt eksempel på, hvordan kommuner i samarbejde med lokale forsyningsselskaber kan sætte skub i den grønne omstilling.

Realdania og Sustainia udgiver den 23. maj publikationen Klima100. I rapporten samles 100 af de bedste klimaløsninger fra kommuner over hele landet. En af de løsninger, som fremhæves, er solvarmeanlægget på Sejling Hede, der i 2016 blev etableret af Silkeborg Varme.

Verdens største solvarmeanlæg

Solvarmeanlægget på Sejling Hede var på sine knap 157.000m2 ikke mindre end verdens største af sin slags, da det blev indviet i 2016. Det forventes, at anlægget hvert år kan levere energi, der svarer til op mod 4.400 parcelhuses årlige varmeforbrug.

Silkeborg Kommune har en målsætning om, at varmeforsyningen skal være helt CO2-neutral i 2030. Silkeborg Varmes solvarmeanlæg på Sejling Hede er et vigtigt skridt i den retning, og allerede ved udgangen af 2017, kun et år efter solvarmeanlægget blev taget i brug, har anlægget reduceret Silkeborg Varmes CO2-udledning med 46 %.

Det forventes, at solvarmeanlægget i hele sin levetid kommer til at sikre en samlet CO2-reduktion på knap 400.000 tons, fordi solvarmeproduktionen erstatter naturgas.

Omfattende kortlægning 

Det er første gang de danske kommuners klimaindsatser bliver kortlagt på så omfattende vis. I alt 80 kommuner er repræsenteret blandt de 100 klimaprojekter i publikationen.

Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro siger om Klima100:

”Aldrig før er der tegnet et så omfangsrigt, grønt samtidsbillede af de danske kommuner. Klima100 er et vidnesbyrd om, at kommunerne hverken mangler ambitioner, opfindsomhed eller handlekraft, når det gælder om at bekæmpe klimaforandringerne lokalt og tilpasse land og by til et foranderligt og uforudsigeligt klima. I en travl kommunal hverdag er det en udfordring at danne sig et overblik over de gode eksempler, man kan blive inspireret af. Med Klima100 ønsker vi at bidrage til videndelingen.”

Direktør i Sustainia, Rasmus Schjødt Pedersen siger:

”Klima100 viser, hvor meget de enkelte kommuner kan løfte i Danmarks grønne omstilling, og hvor stort potentialet er til at skabe lokal vækst og trivsel gennem klimatiltag. Væbnet med al den inspiration, der ligger i Klima100, ser vi frem til at arbejde med kommunerne for at sætte endnu mere fart i den grønne omstilling.”

Fakta om solvarmeanlægget på Sejling Hede:

  • Antal solfangere: 12.436
  • Solfangerareal i m2: 156.694 m2
  • Beliggenhed: Sejling Hede
  • Beregnet årlig produktion: 80.000 MWh svarende til årsforbruget på 4.400 almindelige parcelhuse.
  • Andel af samlet varmebehov: 20% (resten dækkes af naturgas og overskuds-el)
  • Idriftsættelse: Udgangen af 2016
  • Levetid: Minimum 25 år

 

Læs hele rapporten fra Sustania her

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen