I Silkeborg starter 10.000 elever i skole på mandag - pas på dem i trafikken

I Silkeborg starter 10.000 elever i skole på mandag – pas på dem i trafikken

10. august 2020 begynder cirka 10.000 børn i skole i Silkeborg. Silkeborg Kommune er gået sammen med Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden om en trafikkampagne, der skal huske silkeborgenserne på at respektere fartgrænserne og være ekstra opmærksomme.

Kampagnen hedder ”Skolestart – Pas på os” og vil køre fra den 10.-30. august. Kampagnen vil blandt andet kunne ses på plakater på skolevejene, og den opfordrer også forældre til at træne børnene i at begå sig i trafikken.

Eleverne kommer nemlig til at færdes i trafikken i myldretiden, hvor det er sværere end sædvanligt at orientere sig for de uerfarne trafikanter.

– Der er mange nye børn, som starter i skole, men også de rutinerede skolebørn kan have svært ved at overskue den ofte kaotiske trafik på vej til skole. Derfor er det vigtigt, at bilisterne sænker farten og viser hensyn, så ingen børn eller unge kommer til skade i trafikken, siger formand for Plan- og Vejudvalget Hans Okholm.

Næsten hver 5. kører for stærkt på skolevejene

Selv om de fleste respekterer fartgrænserne på skolevejene og viser hensyn, er der stadig udfordringer. I august sidste år gennemførte politiet en fire ugers kontrol ved landets skoler og sigtede 6.200 personer for at køre for stærkt.

I en undersøgelse, som Epinion har gennemført for Rådet for Sikker Trafik tidligere i år, svarede 18 % af bilisterne, at de i løbet af de seneste tre måneder er kommet til at overtræde hastighedsgrænsen i bil på en skolevej op til flere gange.

– Man kan være så tidspresset om morgenen, at man fristes til at køre for stærkt. Men især nu hvor der er mange børn på skolevejene, er det særligt vigtigt at respektere fartgrænserne. Børn har svært ved at vurdere, om de kan nå at krydse vejen, hvis bilisterne kører for hurtigt, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sådan gør du dit barn klar til trafikken

Børn kan have svært ved at overskue trafikken både på grund af deres højde, men også fordi de har svært ved at vurdere, hvor hurtigt en bil kører.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har samlet gode råd til forældre om, hvordan de kan gøres deres børn mere sikker i trafikken til fods, på cykel og offentlig transport. Dem kan du finde her.

Fakta om undersøgelsen

Knap hver 5. kører for stærkt på skolevejene, viser en undersøgelse blandt 1.226 bilister, som Epinion gennemførte for Rådet for Sikker Trafik og LB Forsikring i januar.

Er du i løbet af de seneste tre måneder kommet til at overtræde hastighedsgrænsen, når du har kørt bil på en skolevej?

• Ja, en enkelt gang / ja, 2-5 gange / ja, mere end 5 gange: 18 procent.
• Nej: 73 procent
• Ved ikke: 9 procent