Gå i H.M. Dronningens fodspor

H.M. Dronningen besøger Silkeborg Kommune

3. og 4. september 2018 besøger H.M. Dronningen Silkeborg Kommune som en del af Majestætens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Her på siden finder du al information om besøget.

Mandag 3. september

 

10.00 Officiel modtagelse på Silkeborg Rådhus 

H.M Dronningen bliver modtaget foran Silkeborg Rådhus på Søvej af en hilselinje, faneborg, Prinsens Musikkorps og med sang og flag af publikum og af medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole.

Læs mere om den officielle modtagelse på Silkeborg Rådhus i pressematerialet fra side 3. 

10.55 Karettur gennem byen

Fra rådhuset kører H.M. Dronningen i landauerkaret eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron gennem midtbyens gågader til Museum Jorn.

Læs mere om karretturen gennem byen i pressematerialet på side 7. 

11.20 Danmarks Outdoor Hovedstad

Bag Museum Jorn med udsigt til folkeparken Indelukket og Gudenåen præsenteres H.M. Dronningen for Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad med aktiviteter som mountainbike, orienteringsløb og kajak udført af lokale foreninger og elever fra Silkeborg Efterskole.

 

11.35 Museum Jorn: Udstillinger med Per Kirkeby og Asger Jorn

H.M. Dronningen får fremvist den nyåbnede udstilling med Per Kirkebys værker, en smykkeudstilling af Asger Jorn og 52 helt nyopdagede Jorn-værker.

Læs mere om besøget på Museum Jorn og Gudenåen i pressematerialet fra side 8. 

12.15 Karettur

I landauerkaret kører H.M. Dronningen sammen med borgmester Steen Vindum og hustru Charlotte Vindum fra Museum Jorn til Gl. Skovridergaard.

12.35 Frokost på Gl. Skovridergaard

Silkeborg Kommune byder H.M. Dronningen på frokost produceret af lokale råvarer på Gl. Skovridergaard.

Læs mere om besøget på Gl. Skovriddergaard i pressematerialet fra side 14. 

14.10 Køkkenvirksomheden DESIGNA i Kjellerup

Silkeborg Kommune blev udnævnt til Danmarks socialøkonomiske kommune i 2017 og nomineret til prisen i 2018. H.M. Dronningen besøger Danmarks største, privatejede køkkenproducent DESIGNA, som er et godt eksempel på en innovativ virksomhed, der tager et socialt ansvar. 

Læs mere om besøget på DESIGNA i pressematerialet fra side 16. 

14.50 Neder Kjærsholm Hovedgaard i Thorning

H.M. Dronningen besøger herregården Neder Kjærsholm, som trods mange forandringer og restaureringer fortsat har bevaret det gamle bindingsværk, en sjælden stjernestenpigning i borggården og en fangekælder. Herregården er også en vingård, der producerer dansk vin af høj kvalitet.

Læs mere om besøget på Neder Kjærsholm Hovedgaard i pressematerialet fra side 18. 

19.00 Gæster ankommer til Kongeskibet Dannebrog

H.M. Dronningen byder gæster til souper på Kongeskibet Dannebrog. Kongeskibet ligger til i Horsens Havn.

Læs mere om besøget på Kongeskibet Dannebrog i pressematerialet på side 20. 

 

Tirsdag 4. september 

 

10.00 Nedrivningsvirksomheden Kingo Karlsen

Silkeborg er centrum for mange virksomheder, der arbejder med energi og bæredygtighed. H.M. Dronningen besøger Danmarks førende nedrivningsvirksomhed for at se, hvordan miljørigtig nedrivning foregår, hvor op til 98 % af byggeaffald genbruges.

Læs mere om besøget på Kingo Karlsen i pressematerialet fra side 22. 

10.45 Lysbro KUNST – kunstnere med handicap

Lysbro KUNST er et tilbud for unge og voksne med fysisk og psykisk handicap. Her kombineres den kunstneriske faglighed med den pædagogiske. Kunstnerne er i kraft af deres handicap i stand til at skabe interessant og grænseoverskridende kunst af høj kvalitet. H.M. Dronningen vil møde nogle af kunstnerne og se deres aktuelle projekter.

Læs mere om besøget på Lysbro KUNST i pressematerialet fra side 24. 

11.40 Folkets afsked fra Torvet i Silkeborg

På det nyanlagte torv, inspireret af Asger Jorn, bliver der en festlig afslutning på H.M. Dronningens besøg. Prinsens Musikkorps spiller koncert sammen med solister, kor og ensembler. Koncerten er tænkt som en fortælling om Silkeborgs historie, kultur og muligheder. Borgmester Steen Vindum holder afskedstale.

Læs mere om folkets afsked på Torvet i Silkeborg i pressematerialet fra side 28. 

I landauerkaret og med Gardehusarregimentets Hesteskadron bliver H.M. Dronningen hyldet med flag og vink, når hun sammen med borgmester Steen Vindum og hustru Charlotte Vindum fra Silkeborg Rådhus kører gennem midtbyens gågader til Sydbyen.

Ruter og tidspunkt for karetkørslen:

 

Karetrute 1 – Silkeborg Rådhus til Museum Jorn kl. 10.55-11.20

Afgang fra Silkeborg Rådhus på Søvej
Hostrupsgade
Vestergade (gågade)
Søndergade (gågade)
Christian 8.s Vej
Frederiksberggade
Sanatorievej
Ankomst Gudenåvej ved Museum Jorn

Karetruten er 2,5 km.

Karetrute 1 for Dronningens besøg

Karetrute 2 – Museum Jorn til Gl. Skovridergaard kl 12.15-12.35

Afgang Gudenåvej ved Museum Jorn
Sanatorievej
Vejlbovej
Marienlundvej til Gl. Skovridergård

Karetruten er 1,5 km.

Karetrute 2 for Dronnigens besøg

H.M. Dronningen ankommer til Torvet, hvor hun bliver modtaget med flag af publikum og Prinsens Musikkorps, der spiller det kongelige honnørsignal. Dronningen bliver introduceret til Torvets opbygning, som er designet med inspiration fra Asger Jorns automattegning.

Efterfølgende er der festlig afslutningskoncert på Torvet, hvor Prinsens Musikkorps i samspil med fire lokale kor og musikere tager H.M. Dronningen og publikum på en musikalsk rejse igennem Silkeborgs historie.

 

European Tours

Bag denne titel gemmer der sig en række kompositioner, der er hentet fra baroktiden rundt omkring i Europa. Det var en tid, hvor Christian 4. især var berømt for sin evne til at hente komponister og musikere fra hele Europa til Danmark. Christian 4. har haft sin gang på Silkeborg Slot, så måske har nogle af de samme toner lydt på Silkeborg Slot for små 400 år siden. Musikstykket betoner derfor blandt andet tiden i Silkeborg før Papirfabrikken.  

Bournonville for brass

H.M. Dronningen bliver præsenteret for en række toner, som Bournonville brugte i sine mange balletopsætninger herunder En skærsommernatsdrøm, som Dronningen lavede scenografien til. Ti dansere fra Byens Balletskole udfører en koreografi specielt lavet til stykket.

Tango Jalousie

Jacob Gades Tango Jalousie er et af de mest spillede klassiske musikstykker. Her udfolder Prinsens Musikkorps sig i en spændende udgave, som viser orkestrets spændvidde og formåen.

Uddrag fra West Side Story

Musicaltonerne fra West Side Story fortæller historien om, at Silkeborg også er en musicalproducerende by. Fra West Side Story, som spillede i Musikteatret i 2012, skal Dronningen høre musikstykkerne Mambo og Somewhere. Mambo bliver ledsaget af opsigtsvækkende streetdans med de fem dansere fra Silkeborg Jon Stage, Sofie Birk Kramer, Louise Vester Pedersen, Ruth Johnsen og Nadja Edslev. Somewhere er den berømte solosopran, som udføres af soloartisten, Kirstine With Christiansen. 

Jyden han er stærk og sej

Steen Steensen Blicher har nærmest været selvskrevet til programmet, som Silkeborgs lokale tekstforfatter. Tonerne fra Jyden han er stærk og sej spilles af Prinsens Musikkorps.

Borgmesteren holder tale


Finale – Danmark nu blunder den lyse nat

Koncertafslutningen byder på en klassiker fra den danske sangskat. Med hjælp fra de fire lokale kor Ballekoret, Silkeborg Motetkor, Sejskoret samt Swing Singers og 60 blæsere fra Skolevæsnets Blæserorkestre samt Den Kreative Skoles strygeorkester bliver Silkeborgs spirer og kommende talenter rigt præsenteret.

Karetruten

Du kan få en unik oplevelse, når H.M. Dronningen kører i landauerkaret igennem Silkeborgs gågader med omkring 60 heste og 45 ryttere fra Gardehusarregimentets Hesteskadron. Her er der masser af muligheder for at stå i første række på karetruten og byde H.M. Dronningen velkommen med flag og vink. 

Under punktet Karetruten kan du finde ruter og tidspunkt.

Besøgsstederne

Ved hvert besøg kan du både tage imod og tage afsked med H.M. Dronningen. Se besøgsstederne under “Program”. Ved nogle af besøgsstederne kan du også gå i H.M. Dronningens fodspor og opleve det samme som H.M. Dronningen. For mere information se under “I Dronningens Fodspor”.

Kom i god tid – op til en time før H.M. Dronningen ankommer – hvis du vil være sikker på at kunne nå frem til besøgsstedet og få en god plads.

Velkomst 

Når H.M. Dronningen ankommer i kronebil foran Silkeborg Rådhus på Søvej, har du mulighed for at byde hendes majestæt velkommen. Der er plads til publikum, som sammen med den officielle hilselinje, faneborg og Prinsens Musikkorps tager varmt imod H.M. Dronningen.

Medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole vil også tage imod med sang og flag. 

Livestreaming

Efter modtagelsen foran rådhuset byder borgmester Steen Vindum og byrådet officielt H.M. Dronningen velkommen i byrådssalen og overrækker kommunes gave. Det kan du følge med i live fra kl. ca. 10.15 mandag 3. september på kommunens Facebook-side. Den finder du her. 

Afsked

Afskeden bliver om muligt endnu mere festlig end velkomsten, når H.M. Dronningen tager afsked midt på Torvet. Inden da spilles en koncert for H.M. Dronningen og alle borgere, inden borgmester Steen Vindum holder afskedstale. Det bliver en hel særlig oplevelse, når Torvet bliver fyldt med mennesker, musik og masser af stemning.

Flere af besøgsstederne åbner i umiddelbar forlængelse af Dronningens besøg for publikum, så borgerne kan gå i Dronningens fodspor.

Museum Jorn

Når Dronningen er kørt, vil der være gratis adgang til Museum Jorn, hvor det er muligt at se de samme udstillinger, som Dronningen har set: De 52 nyopdagede værker af Asger Jorn, Jorns smykker samt Per Kirkeby-udstillingen Maskiner for lys og skygge.

Mandag 3. september 2018 kl. 12.30-17.00, Museum Jorn, Gudenåvej 7-9, Silkeborg

Gl. Skovridergaard

Gæster på Gl. Skovridergaard kan om aftenen bestille samme treretters menu af lokale råvarer med vine og kaffe, som Dronningen har fået serveret. Menuen offentliggøres på dagen.

Mandag 3. september 2018 kl. 17.30 eller kl. 19.30, Gl. Skovridergaard, Marienlundsvej 36, Silkeborg. For priser og reservation gå ind på Gl. Skovridergaards hjemmeside her

DESIGNA

Når Dronningen er kørt, åbner DESIGNA dørene til køkkenbutikken, hvor interesserede blandt andet kan høre om industrielt fremstillede snedkerkøkkener. Af sikkerhedsmæssige hensyn er det ikke er muligt at komme ud i produktionen.

Mandag 3. september 2018 kl. 14.45-15.45, DESIGNA, Industriparken 1, Kjellerup.

Neder Kjærsholm Hovedgaard

Når Dronningen har forladt Neder Kjærsholm Hovedgaard åbnes til Annekset, hvor der serveres kaffe/te og Dronningens kage leveret af Thorning Bageri. Ejer og familie vil være tilstede og svare på spørgsmål.

Mandag 3. september 2018 kl. 15.45, Neder Kjærsholm Hovedgaard, Vattrupvej 28, Thorning. Parkering på anvist mark øst for Neder Kjærsholm Hovedgaard.

OBS: Publikum skal ankomme mellem kl. 13.30-14.30 på Neder Kjærsholm for at være på plads, inden H.M. Dronningen ankommer.

Kingo Karlsen 

Når Dronningen er kørt, åbner Kingo Karlsen dørene til rundvisning om miljørigtig nedrivning på jordrens- og recyclingpladsen. Besøgende får samme rundvisning som Dronningen, og direktør Thomas Kingo Karlsen vil fortælle om miljørigtig nedrivning og genanvendelse. Hver rundvisning forventes at vare ca. 15 min. Besøget foregår udendørs, så vi anbefaler, at man tjekker vejrudsigten i forhold til påklædning.

Tirsdag 4. september 2018 kl. 11.45-13.00, Kingo Karlsen, F. L. Smidths Vej 17, Silkeborg.

Lysbro KUNST

Når Dronningen er kørt, åbnes dørene, så alle interesserede kan se værkstederne, tale med nogle af kunstnerne og eventuelt købe nogle af værkerne.

Tirsdag 4. september 2018 kl. 11.30-13.00, Lysbro KUNST, Lysbrohøjen 14, Silkeborg.

Silkeborg Kommune byder H.M. Dronningen på frokost produceret af lokale råvarer fra Silkeborgegnen på Gl. Skovridergaard.

Menuen er tilrettelagt, så kommunens 20 plejecentre kan servere en tilsvarende menu, der læner sig op af Dronningens.

Gæster på Gl. Skovridergaard kan samme aften bestille samme menu, som H.M. Dronningen har fået serveret.

Menuen offentliggøres på dagen.

Trafikinformation

I forbindelse med besøget bliver veje og p-pladser afspærret, og der kan opstå kortvarige køer i forbindelse med karetkørslen. Her finder du en liste over trafikale påvirkninger, som opdateres løbende. 

 • Rådhus Øst ved Godthåbsvej: halvdelen af p-pladsen spærres fra søndag 2. september kl. 13:00 til mandag 3. september kl. 12:00
 • Rådhus Vest ved Søvej: P-pladsen spærres fra mandag 3. september kl 6:00 til kl. 12:00
 • En mindre del af Rådhus Vest bliver også spærret fra tirsdag 4. september kl. 6:00 til kl. 14:00
 • P-pladserne på Kalgårdsvej spærres fra om aftenen søndag 2. september til tirsdag 3. september kl. ca. 16.30
 • Søvej: kortvarigt spærret ved Dronningens ankomst, 3. september kl. 10.00, og afgang fra rådhuset, 3. september kl. 10.55
 • Under H.M. Dronningens karettur afspærre politiet sideveje og trafikken vil blive stoppet, 3. september kl. 10.55-11.20 og 12.15-12.35. Se ruten under punktet Karetruten
 • Sanatorievej: Parkering forbudt på den nordlige side af vejen fra mandag 3. september kl. 08:00-12:00
 • Gudenåvej: Parkering forbudt på begge side af Gudenåvej mandag 3. september fra kl. 08.00 til 12:00
 • Lysbrohøjen: parkering forbudt på vendepladsen på Lysbrohøjen ud foran Lysbro Uddannelsescenter tirsdag 4. september fra kl. 08:00 til 12:00.

Hvor kan du parkere?

Her kan du se et kort over p-pladser i Silkeborg by.

Signaturforklaring til kortet:

Signaturforklaring til parkering 1 

Signaturforklaring til parkering 2

Forud for H.M. Dronningens besøg vil Gardehusarregimentets Hesteskadronen holder Åben Stald, så der er mulighed for at se hestene, møde gardehusarregimentet og opleve dem i aktion.

Læs mere om arrangementet her på Gardehusarregimentets Facebook-side.

Tid og sted:

Søndag 2. september 2018 kl. 16.30-18.30, Langsøskolen, Hejrevej 25, 8600 Silkeborg.

Program:

 • 16.30-17.30: Åben stald:
 • 17.30-17.35: Velkomst ved Viceborgmesteren
 • 17.35-18.00: Silkeborg Rideklub
 • 18.00-18-10: Den Kgl. Stald-Etat
 • 18.10-18.30: Hesteskadronen

Garderhusarregimentet i optog

Du og din forening har mulighed for at være med i faneborgen, som hilser H.M. Dronningen velkommen foran Silkeborg Rådhus mandag 3. september 2018.

Faneborgen er for foreninger, spejderkorps, garder-, soldater- og marineforeninger, forsvarsbroderselskaber og hjemmeværnskompagnier med videre.

Hver enhed skal stille med en fanebærer og en fanevagt per dannebrogsfane. Faneborgen, inklusiv forberedelsestid, varer fra kl. 8.00 til ca. kl. 11.00.

Tilmelding

Du kan tilmelde din forening eller dit korps ved at skrive til Erik Fage-Pedersen fra Danmarks-Samfundet på mail erik@fage-pedersen.dk senest 17. august 2018.

H.M. Dronningens tidligere besøg

 • 2017, 9. april: Dronning Margrethe genindvier den nyrenoverede Silkeborg Kirke
 • 2017, 10. februar: Dronning Margrethe overværer den officielle åbning af udstillingen ”Jorn + Munch” på Museum Jorn i Silkeborg
 • 2014, 4. maj: Dronning Margrethe overværer afsløringen af Knud Nellemoses genskabte monument “Frihedskæmperen” i Indelukket
 • 2011, 24. juni: Dronning Margrethe sejler med Hjejlen fra Himmelbjerget til Silkeborg i forbindelse med dampskibets 150 års jubilæum og deltager i den officielle åbning af udstillingen “Hjejlen og det skønne Silkeborg” på Silkeborg Museum
 • 2009, 2. september: Regentparret deltager i åbningen af Silkeborg Kunstmuseums udstilling af prins Henriks store private samling af afrikansk kunst. Dronningen benytter lejligheden til også besøge Galleri Moderne for at se udstillingen “Hinsides” af Peter Brandes
 • 2009, 3. juli: Regemtparret deltager i åbningen af udstillingen “Tollundmandens verden” på Silkeborg Museum
 • 2005, 29. august: Dronning Margrethe skulle besøge Silkeborg Museums særudstilling “Ragnarok – Odins Verden”. På grund af sygdom melder hun fra, så det i stedet blev prins Henrik, der repræsenterede kongehuset. Senere samme år besøgte dronningen udstillingen på privat basis
 • 2004, 9. oktober: Dronning Margrethe deltager i indvielsen af Jysk Musik- og Teaterhus ved urpremieren på “Buttadeo”
 • 1998, 7. juli: Regentparret aflægger et privat besøg på Kunstcentret Silkeborg Bad for at se åbningsudstillingen “Fuglefri”
 • 1998, 27. juni: Dronning Margrethe og prins Henrik overværer DGI’s landsstævne i Silkeborg
 • 1996, 2. august: Dronning Margrethe og prins Henrik på besøg i anledning af Silkeborgs 150 års jubilæum. De overværer åbningen af særudstillingen “Ansigt til ansigt med din fortid” på Silkeborg Museum
 • 1991, 2. juli: Dronning Margrethe og prins Henrik er på deres første officielle besøg i Silkeborg, hvor de deltager ved åbningen af ny udstillingsbygning på Silkeborg Museum
 • 1974, 20. september: Dronning Margrethe, protektor for Dansk Orienterings Forbund, overrækker præmier ved VM i orienteringsløb, der afvikles i Linå Vesterskov
 • 1971, 30. august: Tronfølgerparret besøger helt privat Silkeborg Kunstmuseum
 • 1969, 21. august: Tronfølgerparret deltager ved årets Regatta-fest
 • 1954, 21. august: Frederik 9., dronning Ingrid og prinsesse Margrethe deltager ved årets Regatta-fest

Andre royale besøg

 • 2018, 19. juni: Prins Joachim åbner grævlingeanlæg i AQUA Akvarium & Dyrepark
 • 2017, 25. november: Kronprinseparret uddeler Kronprinseparrets Priser i Jysk Musikteater
 • 2017, 8. maj: Prins Henrik holder møde om uddeling af en erhvervspris i Eksportens Hus
 • 2017, 5. maj: Prins Joachim åbner udstillingen “Face” på Silkeborg Museum
 • 2017, 7. januar: Kronprinsesse Mary besøger sammen med Mikkel Hansen Vestergadehallen og SIF Håndbold for at lancere deres projekt Antibulli
 • 2016, 11. september: Kronprins Frederik åbner Silkeborgmotorvejen 
 • 2015, 28.-29. august: Kronprins Frederik deltager i ekstremløbet Yeti Challenge

Presseprogram og -materiale

Praktiske informationer, tidsplan og placeringen af pressepools finder du i Presseprogram for H.M. Dronningens besøg i Silkeborg Kommune.

Information om besøgsstederne og fakta og historie om Silkeborg Kommune finder du i Pressemateriale for H.M. Dronningens besøg i Silkeborg Kommune.

I Dronningens fodspor

Karetruter

Program for afslutningskoncerten

Liste over daginstitutioner og plejecentre der flager

Liste over hvem der overrækker blomster

Frokostmenu og gæsteliste på Gl. Skovridergaard

Silkeborg Kommunes gave til H.M. Dronningen

Gæsteliste ved reception på Kongeskibet Dannebrog

Billeder

Billeder fra H.M. Dronningens sommertogtsbesøg i Silkeborg Kommune kan du finde her.

Billederne må bruges af alle til ikke-kommercielle formål. 

Akkreditering og poolkort

Pressedækning af H.M. Dronningens besøg kræver akkreditering og poolkort, som udstedes af Silkeborg Kommune, og som skal bæres synligt under besøget. Medierepræsentanter skal på forespørgsel kunne identificere sig selv med foto-ID. Pressekort skal medbringes. 

Ansøgning om akkreditering skal sendes pr. e-mail til kommunikation@silkeborg.dk. Ønsker til antal pladser og parkeringstilladelser skal være modtaget
senest mandag 13. august 2018.

Navne på fotografer og journalister til de akkrediterede pladser skal være modtaget senest mandag 27. august 2018.

Valg af foretrukken pressepool skal angives for de steder, hvor der er flere valgmuligheder. Pressepools med begrænset plads og pools, som ikke kan dækkes af samme fotograf/journalist, fremgår af presseprogrammet.

Sidst opdateret

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen