Fortidens historier skal få flere ud i naturen i Silkeborg

Nordea-fonden støtter et nyt projekt i Silkeborg med 3,6 mio. kr., der kobler bevægelse i naturen med formidling af historie. Det skal give endnu flere lyst til at komme ud i naturen – især dem, der endnu ikke bruger naturen til at få pulsen op. Projektet er et samarbejde mellem Museum Silkeborg, Naturstyrelsen, Silkeborg Kommune og en lang række frivillige foreninger.

Rekonstruktioner, lyttestationer, skilte og podwalks langs Hærvejen, bl.a. ved Tollundmandens fundsted og langs Trækstien ved de mange stenalderbopladser, guidede kajakture på Gudenåen og mountainbiketure i Vesterskoven forbi de mange spændende fortidsminder.

Det er nogle få eksempler på, hvordan borgere og gæster i Silkeborg i de kommende år kan gå på opdagelse i fortidens historier midt ude i naturen.

– Silkeborg Kommune er fyldt med spændende fortidsminder og spor efter fortidens mennesker, men det er nok de færreste, der kender til dem. Ved at få formidlet de her fascinerende historier, får vi mulighed for at lægge et ekstra lag til outdooroplevelsen og forhåbentligt også trække endnu flere folk ud i naturen, fortæller Nina Helt Nielsen, forskningschef på Museum Silkeborg.

Nordea-fonden støtter med 3,64 mio. kr. og har særligt vægtet en sammenhængende kultur- og naturformidling i museum og landskab.

– Projektet vil motivere flere til at komme ud i det fri og opleve Silkeborgområdets herlig –og særlighed – lige midt i Hærvejsforløbet. Det stærke engagement og samarbejde mellem organisationer og foreninger vil sikre at kulturhistorie, natur og friluftsliv går op i en højere enhed til glæde for områdets beboere og besøgende, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter gode liv.

Udover en lang række events og arrangementer, kommer projektet til at bestå af en særudstilling på Museum Silkeborg og nye, permanente formidlingstiltag og interaktive installationer i naturen.

– Outdoor og kulturhistorie er to af Silkeborgs stærkeste sider. Vi er omgivet af fantastisk natur, der også gemmer på mange spændende historier om fortidens mennesker. Derfor giver det rigtig god mening, at vi kobler de to sammen for at skabe nye oplevelser, siger Johan Brødsgaard, formand for Kultur- og fritidsudvalget i Silkeborg Kommune.

Skal inspirere nye til at komme ud i naturen i Danmarks Outdoor Hovedstad

At komme ud i naturen er både godt for den fysiske og mentale sundhed. 75% af befolkningen oplever, at friluftslivet øger livskvaliteten og 80% oplever, at aktiviteter i naturen forbedrer deres fysiske form og helbred. Det viser bl.a. en undersøgelse foretaget af Friluftsrådet i 2017.

– Vi skal give dem, der normalt ikke kommer så meget udenfor nogle rigtig gode grunde til at komme ud i naturen. Vi vil samtidig meget gerne være med til at vise kulturhistorien frem, mens vi sørger for, at vi tager hensyn til naturen. Det er samarbejdet og formidlingen i projektet med til at sikre, siger skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen.

Planlægningen af de mange forskellige tiltag er allerede i gang. Udstilling, events, arrangementer og permanente formidlingstiltag i naturen vil kunne opleves i det kommende år.

1 kommentar til “Fortidens historier skal få flere ud i naturen i Silkeborg”

1. Avatar of Venner af naturen
    Venner af naturen

Godt liv i “Vilde vidunderlige Danmark”

Ophold i naturen fremtryller gode oplevelser, og motionen, velværet og den friske luft bringer lise til krop og sjæl og ro i sindet. Det er rart at have i et frirum hvor virus og andre problemer ikke er så hæmmende for vore udfoldelsesmuligheder. Under naturtemaet “Vilde vidunderlige Danmark” hyldes vores vilde natur, og i debatten om biodiversitet sættes positivt fokus på en varieret oplevelse. I den forbindelse er det relevant at opmuntre med formidling af autentiske fortællinger om naturen og om livet på landet på en tid, hvor livet også var lidt anderledes, dog på en nogen anden måde.

Positive fortællinger om naturen og om livets vante gang på en lille bondegård tæt ved en tørvemose på den tid da seniorer var børn og arbejdet var lidt mere besværligt, er temaet i bogen ”Den lille bondegård ved mosen” – ISBN 978-87-7190-975-3. – Det var tiden, hvor økologi var en helt naturlig ting, da der ikke var råd til kemiske sprøjtemidler, megen kunstgødning og den slags – tiden hvor der manuelt blev høstet med leen hele vejen rundt om kornmarken før, der skulle høstes med selvbinderen, så intet af det dyrebare korn gik til spilde – tiden hvor traktoren så småt begyndte at afløse hesten som trækkraft rundt omring på bondegårdene – og tiden hvor køerne fik lov til at græsse lidt græs langs markvejen, når de blev hentet hjem til malkning.

I bogen fortælles om mennesker og dyr og ikke mindst også om naturen. Lidt mere specielt beskrives især også den store betydning tørvemosen havde for lokalbefolkningen på den tid. Tørvemosen vil sikkert fortsat bestå, men de kulturelle præg og minder, der viser hvordan mennesket ved slid og flid påvirkede landskabet, udviskes efterhånden. I bogen fortælles blandt andet om arbejdet i mosen i forbindelse med tørvene om græsning af kreaturerne og så videre, såvel som om rekreative aktiviteter og fornøjelser som leg, lystfiskeri og interessante vandreture, hvor mosens specielle planter og dyr kunne betragtes på nært hold.

-(Hvis du gerne vil vide lidt mere om fortællingerne, kan du blandt andet finde oplysninger om på Bog.nu’s eller også på en net-boghandels hjemmeside (evt. via hjemmesiden bogpris.nu eller pricerunner.dk). Indtast titlen i søgefeltet og klik på bogen, så kommer du ind i lidt beskrivelse om handlingen).

Alt godt fremover!

M. v. h. – Venner af naturen og livet på landet, der gerne vil formidle noget autentisk og positivt.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.