Effektivt rygestopsamarbejde med Regionshospitalet Silkeborg

Effektivt rygestopsamarbejde med Regionshospitalet Silkeborg

Antallet af folk, der ryger hver dag, stagnerer. I Silkeborg Kommune er 15% daglige rygere – det svarer til 11.000 borgere. Og det vil Silkeborg Kommune gerne gøre noget ved.

70% af rygerne vil gerne holde op med at ryge. Og flere vil gerne have støtte og hjælp til et rygestop.

– Vi ved, at succesraten for at blive røgfri er meget bedre, hvis du får hjælp fx gennem gratis rygestoprådgivning i kommunen. Derfor er vi nødt til at gå nye veje i forhold til at støtte de borgere, der ønsker at blive røgfri for at bringe antallet af rygere ned – og det er samarbejdet med Regionshospitalet Silkeborg et eksempel på, fortæller Morten Justesen, rygestopvejleder i Silkeborg Kommune.

En kort henvisning hjælper dig videre

Samarbejdet går i alt sin enkelthed ud på, at personalet på Regionshospitalet i Silkeborg henviser patienter til kommunens rygestoptilbud via en metode, der hedder VBA.

VBA står for Very Brief Advice, som betyder ’meget kort rådgivning’, og er en vidensbaseret rekrutterings- og henvisningsmetode til de gratis rygestoptilbud, der er i kommunen.

Erfaringer fra både Silkeborg og andre kommuner og hospitaler viser, at henvisningerne til rygestop øges, når man bruger VBA.

– Fagpersonalet på hospitalet rådgiver dig ikke i, hvordan du stopper med at ryge. De spørger blot, om du er interesseret i et rygestop – og siger patienten siger ja, så sender hospitalet dem videre til kommunens rygestoptilbud, forklarer Morten Justesen.

Samarbejdet mellem Regionshospitalet Silkeborg og Silkeborg Kommune åbner op for en kontakt til de rygerne, der endnu ikke har overvejet at få hjælp til et rygestop.

– Her på hospitalet taler vi med borgere, som Silkeborg Kommune ellers ikke ville komme i kontakt med. De kommer hos os for at få behandling – og i samme ombæring kan vi henvise de rygere, vi møder, videre til kommunens tilbud. For et rygestop gavner både patienternes helingsproces og deres helbred på sigt, fortæller Mette Dalsgård Bergmann, sygeplejerske på Regionshospitalet Silkeborg.

Frank og Gitte kvitter røgen efter 40 år

Frank Hvass er et godt eksempel på en patient, som nu er blevet røgfri efter en henvisning fra hospitalet i slutningen af august.

– Jeg var oprindeligt på hospitalet i Silkeborg på grund af en skulder, der skulle opereres. Og det var her, jeg blev præsenteret for rygestoptilbuddet, siger Frank Hvass, der er salgschef i et arkitektfirma i Herning.

Frank Hvass og hans kone, Gitte, som har røget i 40 år, har begge kvittet tobakken – og har været røgfrie siden september.

 – Derhjemme havde vi allerede talt om, at vi gerne ville stoppe. Så hospitalets henvisning til et rygestopforløb var det sidste skub, der gjorde forskellen – det var meget nemt at handle på og der gik ikke længe, før jeg kom i gang med forløbet, fortæller Frank Hvass.

Rygestopholdet har de sidste seks uger mødtes hver tirsdag i skoven, hvor der er højt til loftet og hvor sanserne skærpes. Her står den blandt andet på refleksioner på baggrund af diskussionskort og mindfulnessøvelser.

– På gåturen har vi fået en skak om, hvordan rygestoppet går. Og så har vi selvfølgelig også motiveret hinanden til at klø på, siger Frank Hvass.

Udover erfaringsudveksling, gode råd og motivation, får deltagerne på holdet udleveret en værdikupon, så de gratis kan hente nikotinerstatning på apoteket.

– Selv om forløbet er slut nu, så har fem folk fra gruppen valgt at fortsætte med at mødes på egen hånd. Vi vil gerne fortsætte med at motivere hinanden, så vi kan holde fast i den gode udvikling, slutter Frank Hvass.

Fakta om rygestop i Silkeborg Kommune

  • VBA-metoden er baseret på viden om, at de fleste rygere gerne vil stoppe, og at henvisning til et konkret tilbud kan være det, der udløser motivationen til at gå i gang med et rygestopForsøger du selv at blive røgfri er succesraten 4% – med hjælp er den 20-30%
  • I 2017 havde Silkeborg Kommunes tilbud en succesrate på hele 55%
  • VBA-metoden skal udbredes i hele Sundhed og Omsorg, hvor vi starter med Nære Sundhedstilbud – og derefter står hjemmesygeplejen, hjemmeplejen, myndighed og plejecentrene for tur
  • Læs mere om vores rygestoptilbud på Sundhedshusets hjemmeside

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen