De store linjer er på plads til udviklingen af Silkeborgs nye bydel Eriksborg

Silkeborg Byråd har 21. december 2020 vedtaget en strukturplan, som tegner en hel ny bydel – Eriksborg – med ca. 1.200 boliger, naturområder, bydelscenter og erhvervsområde.

Hvordan planlægger vi en by, som på sigt skal være hjem for ca. 7.000 borgere? Vi deler det op i etaper, og med byrådets vedtagelse af strukturplanen er den overordnede planlægning for 1. etape af Eriksborg på plads.

Du kan se det forslaget til strukturplanen, som blev vedtaget her (pdf).

Eriksborgs grundlov

Strukturplanen er også Eriksborgs grundlov. Den sætter nogle betingelser for, hvordan Eriksborg-området bevarer og skaber sine helt særlige kvaliteter.

I grundloven for Eriksborg er der ti regler for, hvordan udviklingen af bydelen skal foregå. Der må for eksempel maks. være 500 meter til et naturområde, og institutioner som børnehaver skal have direkte adgang til et naturområde.

Der står også, at det der skaber liv i en by som dagligvarebutikker, medborgerhuse, haller og skoler, skal placeres sammen.

Fællesskaber og naturen prioriteres

Fællesskaber og natur – og fællesskaber i naturen – er det, der bliver prioriteret højest i Eriksborg. Fællesskaber bliver der masser af både i bydelscentret, hvor alt det, der skaber liv i en by, bliver samlet, og imellem husene og i naturområderne.

Der bliver rig mulighed for at dyrke fællesskaber med de mange forskellige måder, som man kan bo på i Eriksborg og med de mange fælles arealer imellem boligerne.
Eriksborg får også fem store naturområder med outdoorfaciliteter, hvor man i hundeskoven, på legepladsen eller ved de udendørs fitnessredskaber kan mødes.

Blandt de fem naturområder er Djævlemosen, som bliver Eriksborgs centrale, grønne område op ad bydelscentret. Djævlemosen er en dal, som skal genskabes, som det stykke våde natur det har været, indtil det blev brugt til landbrug, men der skal tilføjes stier og outdoorfaciliteter.

I den sydlige del af Eriksborg ligger Gødvaddalen. Dalens karakter skal bevares og forstærkes ved, at de våde enge suppleres med regnvandet fra boligområderne. Dalens skråninger plantes til med skov samtidig med, at der sikres udsigt ud over dalen.

Eriksborg skal udvikles sammen med borgerne

Strukturplanen har været i høring, så alle har kunne give deres input til, hvordan Eriksborg skal være. Og på tre borgermøder har Eriksborg været et emne. Et i Grauballe og et i Gødvad – de to byer, hvor Eriksborg kommer til at ligge imellem – og så et borgermøde med tre af de væsentligste emner for den fysiske udvikling af Silkeborg, hvor Eriksborg var et af dem.

Vi arbejder også med en etape 0, der går ud på at skabe fællesskab og liv i Eriksborg, mens bydelen bygges. Her er vi meget åbne for idéer og input til, hvordan vi kan gøre det.

Hvad så nu?

Nu da den overordnede plan er på plads for de første ca. 1.200 boliger, så kan planlægningen af de enkelte boligområder i detaljer gå i gang. Det der hedder lokalplaner. Når de enkelte lokalplaner er vedtaget, kan byggeriet begynde. De første boliger forventes at blive bygget i 2022.