Der har siden marts 2020 været besøgsforbud på landets plejecentre og midlertidige pladser. Nu åbnes der op for besøg indenfor – men kun i særlige situationer.
Besøgsrestriktionerne for plejecentre og midlertidige pladser er blevet ændret i en ny bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.
Ændringen betyder, at:
- beboere eller patienter, som af helbredsmæssige årsager eller på grund af de fysiske rammer, ikke kan modtage besøg udenfor, nu kan have besøg indendørs af 1-2 faste besøgspersoner
– De nye påbud er udtryk for en afvejning af på den ene side at anerkende og respektere beboere og patienters krav på og ønske om livskvalitet, og på den anden side fortsat at have stor respekt for COVID-19. Vi må hele tiden have med i overvejelserne, at en stor del af de COVID-19-relaterede dødsfald, vi har set i Danmark, er sket på plejehjem, og derfor er det vigtigt at opretholde visse restriktioner for besøg, hvor sårbare borgere er, nemlig på plejehjem, sygehuse og lignende, siger konstitueret direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, Anette Lykke Petri.
Hvornår er man syg og svækket?
De nye besøgsrestriktioner betyder altså, at besøg stadig i så vid udstrækning som muligt skal foregå udenfor. Og at det stadig kun er muligt at få besøg af maksimum to personer ad gangen. Ændringen i besøgspåbuddet betyder, at det i særlige tilfælde er muligt at tilbyde indendørs besøg, hvis den ældre er syg eller på anden måde svækket.
Eksempler på, hvornår man er syg og svækket, så man kan modtage besøge indenfor:
- Hvis man ikke kan forlade sin seng
- Hvis man er syg – uden det er kritisk
- Hvis man er afkræftet og ikke har energi til at opholde sig udenfor
– Borgere på vores plejecentre og midlertidige pladser er stadig meget udsatte – selv om samfundet nu er åbnet meget op. Derfor er det afgørende, at vi stadig følger retningslinjerne, så vi skaber et trygt og sikkert miljø for borgerne. Netop derfor åbnes der kun op for indendørs besøg, hvis man er syg og svækket, siger Jette Laumand, Sektionsleder for plejecentre i Silkeborg Kommune.