Betonklodser i Remstrup Å (Gudenå) skal hæve vandstanden

Det tørre sommervejr, og flere måneder næsten uden regn, giver meget lav vandstand i Remstrup Å (Gudenå) opstrøms slusen ved Langebro i Silkeborg. Den lave vandstand betyder, at bådene har meget lidt vand at sejle i. Hvis vandstanden falder yderligere, er der risiko for, at bådene kan gå på grund

Denne bekymring er særlig relevant for Hjejleselskabets turbådene, som kan have mange mennesker ombord. Hjejleselskabet har allerede mærket til den lave vandstand og må sejle meget forsigtigt.

Vandstanden i Remstrup Å styres af sluseporte under Langebro. Men vandstanden er nu så lav, at selvom sluseportene står så højt som muligt, og stopper vandet fra åen i at strømme videre, så fosser der alligevel vand videre via fiskepassagen. Fiskepassagen er ca. 9 meter bred, og er etableret for at fisk og andre dyr kan bevæge sig uhindret forbi slusen og videre i Gudenåen.

Silkeborg Kommune vurderer, at vandstanden nu er så lav, at den kan have konsekvenser for sejladsmulighederne. Kommunen har derfor valgt at placere betonklodser i fiskepassagen for at bremse vandet. Klodserne er ca. 40 cm høje, og burde bremse vandet og give lidt højere vandstand. Betonklodserne er placeret midlertidigt, og vil blive fjernet igen, når vandstanden stiger tilstrækkeligt.

Næstformand i Miljø- og Klimaudvalget Flemming Heiberg siger” Sejlads er utroligt vigtigt for Silkeborg, og en tur i Hjejlebådene er en oplevelse, som hører til et sommerbesøg i Silkeborg. Vi har nu en meget usædvanlig situation med en ekstrem lav vandstand, og vejrudsigten tyder ikke på, at der er mere vand på vej i den nærmeste fremtid. Vi har derfor valgt at tage en lidt usædvanlig metode i brug – nemlig at placere betonklodser i åen for at bremse vandet. Vi håber, at løsningen kan være med til at sikre sejladsen i Remstrup Å”

Silkeborg Kommune vurderer, at placeringen af betonklodserne er af underordnet betydning for dyrelivets mulighed for at passere området. Faunapassagen vil naturligvis ikke fungere optimalt, men det vil være muligt for at smådyr kan passere under klodserne og de fleste fiskearter vil kunne svømme over, under eller udenom klodserne. Pattedyr og fugle vil ikke blive påvirket.

Kontakt

Næstformand i Miljø- og Klimaudvalget, Flemming Heiberg, tlf.: 24 23 53 41.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top