Ændret krav om opholdstid i Danmark og nyt krav om beskæftigelse

Pr. 1 januar 2019 kommer der nye krav for ret til kontanthjælp og uddannelseshjælp.

Folketinget har den 19. april 2018 vedtaget lovforslag L239 som betyder:

  • Opholdskravet i Danmark forlænges til 9 ud af de seneste 10 år
  • Der indføres et beskæftigelseskrav svarende til 2 år og 6 måneders ordinær fuldtidsbeskæftigelse inden for de seneste 10 år

 

For at være berettiget til kontanthjælp eller uddannelseshjælp skal begge krav være opfyldt.

Hvem er omfattet

De nye krav gælder for alle, der er indrejst i Danmark efter 1. januar 2008. Man kan også blive omfattet, hvis man efter den 1. januar 2018, rejser ud af Danmark og indrejser igen, eller stopper med at modtage kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Kravet gælder ikke for EU/EØS borgere, hvis man er berettiget til ydelse efter EU retten, jf. Lov om aktiv socialpolitik § 11, stk. 8

Ændring af opholdskravet

For at få ret til kontanthjælp eller uddannelseshjælp skal man have haft lovligt ophold i Danmark i sammenlagt 9 år inden for de seneste 10 år. Kravet er i dag 7 år inden for de seneste 8 år.

De nye regler strammer derfor opholdskravet.

Nyt beskæftigelseskrav

For at få ret til kontanthjælp eller uddannelseshjælp skal man inden for de sidste 10 år have haft et ordinært arbejde, der svarer til 2 år og 6 måneder. I arbejdstimer udgør kravet 4.810 timer. I dag gælder der ikke noget beskæftigelseskrav.

De nye regler indfører derfor et nyt krav for at kunne få kontanthjælp eller uddannelseshjælp.

Hvad kan det betyde for dig?

Hvis du fortsat er på integrationsydelse, når du har været i Danmark i 7 år, betyder det, at du fortsætter på integrationsydelse. Du vil tidligst kunne få kontanthjælp eller uddannelseshjælp, når du har været i Danmark i 9 år.

Samtidig skal du også have opfyldt det nye beskæftigelseskrav om arbejde i 2 år og 6 måneder. Hvis du ikke opfylder begge betingelser, vil din ydelse fortsat være integrationsydelse.

Kontakt Ydelse for mere information

Hvis du har brug for mere information, er du velkommen til at kontakte Ydelse. Du kan kontakte os på telefon 89 70 20 12 (mandag, tirsdag og fredag mellem 10.00-14.00 og torsdag mellem 10.00-17.00) eller i vores ekspedition i Borgerservice (mandag, tirsdag og fredag mellem 10.00-14.00 og torsdag mellem 13.00-17.00)

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen