47.831 borgere i Silkeborg får sms om valget

47.831 borgere i Silkeborg får sms om valget

Frisøren gør det. Tandlægen gør det. Bankerne gør det. De sender en lille sms, for at minde os om vores aftale. I Silkeborg får næsten 48.000 borgere en sms op til europaparlamentsvalget for at minde dem om at stemme.

Sms’en lyder:

Det er vigtigt for vores demokrati, at du stemmer ved valget på søndag til Europa-Parlamentet.
Se hvordan du får indflydelse på bestem.silkeborg.dk.
Vi stemmer! Gør du?
Mvh. Silkeborg Kommune.

Valgforskning har vist, at sms’er en hurtig, billig og effektiv måde, at få flere til at stemme, og europaparlamentsvalget er det valg, der har den laveste valgdeltagelse blandt valgene i Danmark.

Også ved folketingsvalget sender Silkeborg Kommune sms’er ud. Det sker til boligområder, hvor der bor relativt mange nydanskere og danskere uden for arbejdsmarkedet. Valgforskning viser, at det er to af de befolkningsgrupper, som generelt har en lavere valgdeltagelse end andre grupper.

Valgdeltagelsen er et af de vigtigste tegn på sundheden i et demokrati. Gennem valgdeltagelsen viser vælgerne, i hvilken grad de bruger deres demokratiske ret i det repræsentativt demokrati.

Silkeborg Kommune gør en indsats ved begge valg for at få flere til at stemme. Indsatsen omfatter blandt andet at gøre valgene mere nærværende for borgerne, brug af quiz’er og kandidattest, plakater og udsendelse af sms’er.

Demokratiopdragelse

Demokratiopdragelsen begynder allerede mens børnene er små. Derfor opfordrer Silkeborg Kommune 36.000 forældre til at tage deres børn med på valgdagen til både europaparlamentsvalget og folketingsvalget, så de også senere som voksne deltager aktivt i demokratiet. Valgforskning viser nemlig, at det er vanedannende at stemme. 

Forældrekampagnen gennemføres med plakater i daginstitutioner og folkeskoler – dvs. i flere end 50 børnehuse og 24 folkeskoler med tilsammen ca. 36.000 forældre. Der sættes plakater op i byrum, og skolechefen sender et brev til samtlige ca. 20.000 forældre til folkeskoleelever med opfordringen om at tage børnene med på valgdagen.

Få øje på EU i Silkeborg

Et af værktøjerne er mere viden om EU, og at gøre EU nærværende i Silkeborg. På hjemmesiden beSTEM.silkeborg.dk kan borgerne derfor finde viden om EU og se en række eksempler på, hvordan EU har betydning i dagligdagen for borgerne i Silkeborg, fx inden for uddannelse, erhverv, beskæftigelse, natur, klima og kultur. Desuden er der link til kandidattest og quiz’er om viden om EU.

Plakater i trappeopgange

Valgforskning har vist, at noget så simpelt som en plakat i en trappeopgang med oplysning om valgsted, valgdato og tidspunkt kan få flere til at stemme. Beboerne får lige det kærlige skub, der gør at de stemmer. Derfor sætter Silkeborg Kommune over 400 plakater op i fire boligområder, hvor der bor relativt mange nydanskere og borgere uden for arbejdsmarkedet. Det er det er to af de befolkningsgrupper, som valgforskning har vist, har den laveste valgdeltagelse sammenlignet med andre befolkningsgrupper.

Demokratiprojektet ”beSTEM i EU – EU i Silkeborg” bruger egen hjemmeside, annoncer og sociale medier til at klæde silkeborgenserne på til valgene: Hvordan stemmer man? Hvem kan man stemmer på? Hvor får man viden om EU, Folketinget og valgene? Og i forbindelse med europaparlamentsvalget: Hvor kan se eller mærke EU i Silkeborg?

For yderligere information

Kommunikationschef Hans Mogensen, Silkeborg Kommune, tlf. 61 15 47 17

Fakta om demokratiprojektet beSTEM i Silkeborg

Silkeborg Kommune har siden 2013 gennem demokratiprojektet ’beSTEM’ og med opfordringen ”Vi stemmer! Gør du?” arbejdet på at styrke demokratiet ved at øge valgdeltagelsen ved samtlige valg og folkeafstemninger. Det er sket med viden fra valgforskning og adfærdsforskning og med værktøjer som social proof, kærlige skub (nudging), aktiverende leg (gamification) og involverende, brugerdrevne oplevelser.

2013: beSTEM i Silkeborg: Byrådsvalg.
2014: beSTEM i EU – EU i Silkeborg: Europaparlamentsvalg.
2015: beSTEM i Folketinget: Folketingsvalg.
2015: beSTEM i EU: Folkeafstemningen om retsforbeholdet.
2017: beSTEM i Silkeborg: Byrådsvalg.
2019: beSTEM i EU – EU i Silkeborg: Europaparlamentsvalg.
2019: beSTEM i Folketinget: Folketingsvalg.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen