Odenses vikingeborg Nonnebakken udpeges til UNESCO Verdensarv

Udpegningen fejres med en folkefest og en dynamisk ny lysinstallation på Nonnebakken lørdag den 30. september fra klokken 12-20.

– Det er uden sammenligning en af de største, historiske markører i Odense, at vi nu er at finde på UNESCOs verdensarvsliste. At man i en storby med fremdrift stadig kan se og opleve, hvor vi kom fra, og at vores vikingearv i den grad anerkendes ude i verden, er virkelig noget, vi alle kan være stolte af. Det her er en kæmpegave til Odense og til Fyn, og det giver os mulighed for at tiltrække endnu flere besøgende, der er interesserede i at se en ringborg inde midt i en storby og som kunne have lyst til at se flere af de fynske vikingeattraktioner og kulturarv, siger borgmester Peter Rahbæk Juel. 

Den nyudnævnte UNESCO Verdensarv Nonnebakken ligger centralt i Odense og rummede i vikingetiden en kæmpemæssig, cirkelrund borg med en ydre diameter på 180 meter. Borgen er anlagt omkring år 980 og skal tilskrives kong Harald Blåtands gruppe af samtidige ringborge, der er et tydeligt udtryk for kongens ambition om at samle det danske rige og beskytte mod udefrakommende fjender.

– UNESCO er en blåstempling af Odenses kulturarv, som strækker sig langt ud over vores nationale grænser. Det styrker kommunens position som en kulturel perle, hvor Nonnebakken bliver en central del af vores vikingehistorieformidling fremover. Sammen med Knud Den Helliges Grav, Møntergården, Jernalderlandsbyen Odins Odense og spændende lydvandringer bliver Nonnebakken et samlingspunkt for historieentusiaster og kulturinteresserede.” fortæller Søren Windell, rådmand for By- og Kulturforvaltningen, Odense Kommune.

 

Milepæl for Muesum Odense

 

Nonnebakken er den eneste af de fem borge, som i vikingetiden er anlagt op til en by, og som indfrier Harald Blåtands ambition om at samle riget. Det ses ved, at Odense efter Nonnebakkens etablering videreudvikler sig til Fyns hovedby med funktion som bispesæde og dermed giver nogle ekstra dimensioner til den samlede beskrivelse af de fem ringborge.


– Udpegningen af Nonnebakken som verdensarv er i sig selv af kæmpestor betydning for Odense, der både understreger og styrker borgens betydning og rolle som ikon i byen. Vikingeborgen er en bærende historie om Odense som by, der nu vil stå langt stærkere. For museet er det en milepæl og resultatet af dedikerede kollegers årelange arbejde, udtaler Henrik Harnow., direktør for Museum Odense 

UNESCO-udpegning markeres med ny dynamisk kunstinstallation og folkefest

 

Odense Kommune og Museum Odense markerer udpegningen af Odenses historiske ringborg til UNESCO Verdensarv med en ny lysinstallation, som åbnes i forbindelse med en folkefest og kan opleves fra den 30. september. Ringborgen, der ellers ligger skjult under jorden, bliver synlig gennem den visuelle og dynamiske installation skabt af JAC Studios, FortheloveofLIGHT og TAINTEC.

Forskningsleder, ph.d. Mads Runge fra Museum Odense, der har haft ansvaret for den samlede verdensarvsansøgning for de fem borge, udtaler:
Det er vigtigt at markere Nonnebakken på dens oprindelige plads i byen. At man kan fornemme den kæmpe vikingeborgs dimensioner, form og landskabelige placering midt i nutidens pulserende storby er helt unikt og vil give nye dimensioner til oplevelsen af Odense. Både for de mange lokale, der hver dag passerer stedet, og for byens turister. Samtidig er den folkefest, som indrammer installationen, en god anledning til at takke byen og ikke mindst områdets beboere for den store opbakning gennem hele det mangeårige arbejde med at få de fem ringborge på verdensarvslisten.

Lysinstallationen, der hedder “Det der var og det der er”, består af 230 reflekterende flag og vil gøre Odenses borgere og forbipasserende opmærksomme på det, der ligger gemt under jorden. I dagtimerne vil installationen fremstå levende og unik – i aftentimerne og om natten fremtræder et dramatisk lysspil gennem kunstlys og UV-belysning af de mange flag.

Foruden installationen vil UNESCO-udpegningen også markeres med en stor folkefest i parkområdet omkring Nonnebakken. Folkefesten finder sted fra klokken 12 – 20 lørdag den 30. september og vil undervejs bestå af mange forskellige aktiviteter, som er gratis at deltage i.

 

Menneskekæde skal gendanne borgens omkreds

 

Blandt folkefestens aktiviteter er en menneskekæde, der skal gendanne hele ringborgens omkreds. Menneskekæden skabes klokken 13:15 og alle, der har lyst, kan komme og blive en del af den. Om eftermiddagen er der blandt andet krigertræning for børn, madboder og musikalsk underholdning med lumre vikingeviser, sange og fortællinger fra nordisk mytologi. Der er aktiviteter hos Nonnebakkens beboere, Odd Fellow Logen og Giersings Realskole, hvor elever viser værker, som de har skabt sammen med kunstneren Erik Peitersen.

På området mod åen bliver der i dagens anledning etableret en markedsplads befolket med boder og telte fra Jernalderlandsbyen i Odense. Her kan man se forskellige former for håndværk som nålebinding og træskærerarbejde. I løbet af eftermiddagen kan man møde landsbyens handlende, og om aftenen kan man møde ringborgenes soldater, som fordriver tiden med spil og druk. Museum Odense fortæller om Odenses vikingehistorie, og man kan gå med på den nye 13 kilometer lange vikingevandrerute, der også indvies denne dag.

Læs mere på Visit Odense her.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top