Odenses ældre bliver snart tilbudt flere klimavenlige og grønne retter

Bøf med løg, frikadeller og flæskesteg med sprød svær og hjemmelavet rødkål. Det er – og har længe været – livretterne hos borgerne på plejecentrene og i hjemmeplejen i Odense. Men snart får de kødtunge og knap så klimavenlige retter kamp til stregen af nye grønne retter, der er med til at skåne klimaet og samtidig får mundvandet til at løbe.

Siden marts har Mad og Måltider (Byens Køkken og Caféerne) i Odense Kommune nemlig været en del af et nationalt udviklingssamarbejde, hvor der er blevet udviklet, smagt til, testet, testet og testet 92 nye, grønne og ikke mindst lækre retter, som snart lander på tallerkenen hos de ældre på byens plejecentre, i hjemmeplejen og i kommunens kantiner.
 
– I Odense Kommune har vi lyst til hele tiden at blive bedre, til det vi laver. Vi vil gerne støtte op om FN’s verdensmål, og det gør vi blandt andet i vores køkkener i Odense. Vi har netop udviklet 92 nye opskrifter, hvor vi har skruet helt op for grøntsagerne og ned for kødet og klimaaftrykket, og nu bliver de grønne retter tilføjet til menuen i vores plejecentre og i hjemmeplejen, fortæller Søren Windell, rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen i Odense Kommune.

Det er visionen, at de grønne retter er så uimodståelige, at borgerne vælger retterne, ikke fordi de er uden kød, men fordi maden er lækker både for øjnene og smagsløgene. 
 

Grønne Retter i Store Gryder er et udviklingssamarbejde mellem Byens Køkken og personalekantinerne i Odense Kommune, køkkenerne på Bispebjerg & Frederiksberg Hospital, Økologisk Landsforening, Arla Pro, Dansk Vegetarisk Forening, Danske Æg og Arne Astrup fra Københavns Universitet.
Ligesom Odense Kommune har de alle kunne se et udviklingspotentiale i at udvikle nye, bæredygtige og proteinholdige retter, som småtspisende patienter og borgere har lyst til at vælge til. Resultatet af udviklingssamarbejdet er en opskriftsamling, der tilbyder hjemmelavede og klimavenlige retter uden kød med råvarer i sæson. 

– I Byens Køkken og Caféerne i Odense Kommune har vi arbejdet med bæredygtighed i flere år, men vi ville gerne have et større udvalg af grønne retter, der har et mindre klimaaftryk, i vores menu. Samtidig ville vi ikke gå på kompromis med maden, så derfor byder vores nye retter både på flere lækre og proteinholdige ingredienser uden at gå ned på smagen, fortæller Claus Brandstrup, der er projektleder på Grønne Retter i Store Gryder i Odense Kommune. 
 

Retterne er brugbare for alle, der arbejder med mad i større gryder. Derfor bliver opskrifterne gjort tilgængelige for alle på hjemmesiden http://metodikogsmag.dk/ fra torsdag den 17. september. 

– Vi håber, at mange har lyst til at bruge vores opskrifter, så duften af vores grønne retter også får lov til at sprede sig ude på for eksempel efterskoler og i børnehaver, siger Claus Brandstrup og tilføjer, at retterne også kan bruges til familiefester eller andre situationer, hvor man hiver de store gryder frem. 

Til at udvikle de 92 nye, grønne og næringsholdige retter har Odense Kommune og udviklingspartnerne fået hjælp fra Inger Kjærgaard, kok og konsulent ved The Cook Room, og Arne Astrup, som er professor i ernæring ved Københavns Universitet. Der har især været fokus på et højt proteinindhold i retterne, som kommer især småtspisende borgere og patienter til gode. 

– Vi ville sikre os, at retterne, udover at være velsmagende, har et højt proteinindhold, så patienterne på hospitalerne og de ældre, som måske ikke kan spise så store retter, får den næring, de har brug for. Derfor har vi arbejdet rigtig meget med bl.a. bønner, kikærter og linser, som scorer højt på proteinindholdet, fortæller Claus Brandstrup fra Odense Kommune.

Alle 92 retter er vegetariske for at lette klimaaftrykket og på den måde støtte op om FN’s verdensmål om en bæredygtig udvikling og fremtid. Fra torsdag den 17. september kan opskrifterne findes på http://metodikogsmag.dk/.
 

Fakta

  • Alle 92 opskrifter i Grønne Retter i Store Gryder er vegetariske. 30% af retterne er desuden veganske. 
  • Retterne har et højt indhold af protein, blandt andet fra bønner, kikærter og linser. 
  • På hjemmesiden http://metodikogsmag.dk/, hvor man fra d. 17. september kan hente opskrifterne gratis, er der et værktøj, der kan hjælpe med at skalere opskriften op eller ned, alt efter hvor stor en portion, du vil lave.
  • De mest populære retter blandt Odenses ældre på plejecentrene og i hjemmeplejen har længe været: Bøf med løg, frikadeller og flæskesteg med sprød svær og hjemmelavet rødkål. Men nu håber Byens Køkken og Caféerne i Odense Kommune at de nye, grønne retter vinder indpas på listen over borgernes livretter.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top