Odense Kommune vil have flere ukrainere i job

Fordrevne ukrainere i Odense skal i højere grad end i dag væk fra ledighed og ud at arbejde i virksomheder, hvor der mangler arbejdskraft.

– I et tæt samarbejde med virksomhederne kom vi godt fra start i foråret. Men selv om hver fjerde voksne ukrainer nu er kommet i job i Odense, vil vi gerne have endnu flere ud at arbejde. Vi har jo stadig mange brancher, hvor man sukker efter nye medarbejdere. Derfor allierer vi os nu med en ekstern samarbejdspartner, som kan supplere vores eget arbejde, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.

Kan hverken tale dansk, engelsk eller tysk

Han peger blandt andet på sprogbarrieren som en årsag til, at der er behov for at investere i en stærkere indsats.

– Vi har måske været for optimistiske i forhold til at få ukrainerne i job. De kommer jo fra vores eget nærområde, så vi troede, deres sprogkundskaber var bedre. De har heldigvis vist sig at være meget motiverede for at komme ud at arbejde, men mange af dem kan hverken tale dansk, engelsk eller tysk. Og så kan det være vanskeligt at finde det rette match, siger rådmanden.

Specialister i at få tosprogede i job

Derfor har Odense Kommune nu lavet en aftale med firmaet Indsats, som har specialiseret sig i at hjælpe tosprogede i job.

Firmaet har tidligere bistået Odense Kommune med at få boligområder væk fra listen over udsatte boligområder netop ved at styrke beboernes tilknytning til arbejdsmarkedet.

– Vi fokuserer på de behov, virksomhederne har, samtidig med at vi går helt tæt på borgeren for at kende vedkommendes kompetencer. Det er vejen til det bedste match. Samtidig tager vi med borgeren den første dag, vedkommende skal i praktik eller i job, for at sikre, at samarbejdet kommer godt i gang, siger direktør Kim Brynningsen fra Indsats, som har en ukrainsktalende medarbejder knyttet til projektet.

Fakta: 

  • Forløbet består af et fire uger langt afklaringsforløb efterfulgt af enten job eller praktik. 
  •  Per 21. september 2022 er der i alt visiteret 831 ukrainske flygtninge til Odense. Af disse er de 548 voksne og de 283 børn.
  • Godt hver fjerde af de voksne ukrainere i Odense (28%) er i dag i beskæftigelse. Det er på niveau med andre storbyer som Aarhus og København (27%), mens andelen på landsplan er 31%.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top