Hvor mange ukrainere kommer til Odense? Hvor mange er voksne og hvor mange børn? Og ønsker de voksne et arbejde? Der er mange spørgsmål i forhold til de ukrainske flygtninge, der formodentlig er på vej til Odense.
Men én ting er sikker – gode danskkundskaber vil være en stor hjælp for flygtningene.
Derfor har Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense sikret, at man hurtigt kan skrue op for kapaciteten på de forskellige former for sprogundervisning.
– Lige nu er det allervigtigste, at vi er klar med en sikker og tryg havn til de mennesker, der flygter fra Putins gruopvækkende angreb. Hjælpen skal naturligvis tilpasses ukrainernes behov, men der er ikke tvivl om, at danskundervisning vil være en hjælp for dem. Derfor skal vi være hundrede procent klar til at sætte det i gang, siger Beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
Beskæftigelses og Socialforvaltningen står for integrationsprogrammet for nytilkomne udlændinge i Odense, og i den forbindelse har man sammen med de andre fynske kommuner en kontrakt med AOF Job og Dansk, der står for danskundervisningen til de nytilkomne.
Samtidig har forvaltningen et samarbejde med Syddansk Erhvervsskole om kortere kurser i såkaldt brancherettet dansk, der på kort tid skal hjælpe udlændinge til at kunne begå sig på en arbejdsplads indenfor særlige brancher. Kurserne med brancherettet dansk er typisk indenfor brancher med stor mangel på arbejdskraft som rengøring, byggebranchen og transportbranchen.
Forvaltningen har været i tæt kontakt med begge udbydere af sprogundervisning for at sikre, at de er i stand til med kort varsel at tage imod nye elever fra det krigshærgede Ukraine.
– Vi ved meget lidt om, hvem og hvor mange ukrainere der kommer til Odense. Derfor er det også vanskeligt at vide, hvad de helt nøjagtigt har brug for. Men vi har gjort os klar til at trykke på de rigtige knapper, så snart vi ved, hvem der kommer hertil. Vi ser, at det primært er kvinder og børn, der flygter. Deres sikkerhed og tryghed kommer naturligvis i første række, men hvis de ønsker at komme i arbejde, så vil vi også gøre alt for at hjælpe dem med det. Vi er klar til at skrue op for sprogundervisningen, og vi har en tæt kontakt med de odenseanske virksomheder, så vi ved rigtigt meget om, hvilken type arbejdskraft de efterspørger, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
Klar med flere pladser
Uddannelsesstederne er altså klar med flere pladser, når og hvis behovet måtte vise sig. Og man vil meget gerne gøre en indsats for de ukrainske flygtninge.
– Det vil glæde os meget, hvis vi kan være med til at give de tilkomne ukrainere en god start på opholdet i Danmark. Vi har stor erfaring med sprogundervisning af udlændinge, der skal begå sig i det danske samfund og på en dansk arbejdsplads. De vil lære de vigtigste vendinger og basale fagudtryk inden for de forskellige områder. Der er en del virksomheder på Fyn, der har haft svært ved at finde de medarbejdere, som de har brug for. Derfor er det sandsynligt, at en del af de tilkomne ukrainere vil kunne finde et arbejde, når de er parate til det. Hvis det bliver aktuelt, kan vi også hjælpe med certifikater og måske endda mere uddannelse, sådan som vi også har gjort med en række syriske flygtninge, siger uddannelses- og markedsdirektør Roar Falkenberg fra Syddansk Erhvervsskole.
– I AOF Job og Dansk følger vi nøje udviklingen og står klar til at tilbyde ukrainske flygtninge danskundervisning på vores 4 sprogcentre på Fyn i Odense, Svendborg, Fåborg og Ærø. Vores danskundervisning og vejledning har et beskæftigelsesrettet fokus med henblik på at opkvalificere vores kursister sprogligt og kulturelt til at kunne indgå på det danske arbejdsmarked – og i samfundet generelt. Desuden kan vi i samarbejde med andre afdelinger i AOF tilbyde de ukrainske flygtninge øvrige aktiviteter, siger forstander hos AOF Job og Dansk Marianne Jensen.