En ny småbørnsvejledning vil hjælpe børnefamilier med at finde vej til den rette form for støtte og forebyggende hjælp, når der er behov for en ekstra hånd til udfordringer i familien eller med barnet. Forældre til børn i 0-6 årsalderen kan desuden blive støttet bedre i deres forældrerolle via tre fokusområder: barnets dagtilbud, privatøkonomisk rådgivning og gennem samarbejde med Red Barnets Småbørnsklub. Dertil vil Odense Kommune i samarbejde med de praktiserende lægers organisation i Odense undersøge, hvordan de tidligere kan opspore og henvise familier med behov for forebyggende støtte.
De forskellige indsatser forventes at have indvirkning på knap 2000 Odensebørn og deres forældre hen over de første fire år.
– Hver eneste gang, der opstår en mulighed, der kan ændre et sårbart barns livsbane, er vi forpligtet til at gøre det. Alle børn har ret til et godt liv. Også selvom om det er født med udfordringer, vokser op i et hjem, der er økonomisk trængt, eller hvor forældrene har brug for vejledning i at være gode forældre. Det er her, hvor vi som kommune og medmennesker træder til – og jo før hånden i ryggen kommer, jo bedre for det lille barn, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.
Afhjælper forskellige udfordringer i familien
De nye tilbud er målrettet forældre til børn i 0-6 årsalderen, hvor det kan være svært at være familie af forskellige årsager:
- der er tegn på begyndende mistrivsel hos barnet i form af fx utryghed, usikkerhed, udadreagerende adfærd og manglende legekompetencer og/eller sprogkompetencer.
- der er økonomisk knaphed, der begrænser en mulighed for at tage del i fællesskab eller påvirker forældrene mentalt
- familien har et spinkelt netværk
- det kan være vanskeligt at navigere i de mange tilbud, der findes på tværs af kommune, region og civilsamfund.
Udviklingschef i Familie og Forebyggelse, Kristian Fahnøe Munksgaard glæder sig over bevillingen fra Social- og Boligstyrelsen og ser frem til at kunne gøre endnu mere gavn for børn og familier i Odense.
– Bevillingen betyder, at vi rent fagligt får mulighed for at dygtiggøre os endnu mere. Vi vil stå på tæer for at finde nye veje og udvikle indsatser til de børnefamilier, der har brug for en ekstra hånd i ryggen i en tidlig fase. Vi kan hjælpe flere familier til at tage små og store skridt, så de kan håndtere de udfordringer, de står med, inden de fylder for meget. Med bevillingen oparbejder vi erfaringer, vi øger kompetencer og opbygger kapacitet hos faggrupper, der arbejder med målgruppen. Alt sammen noget, der vil gavne børn og familier i Odense. Det er meget positivt, siger han.
På landsplan modtager i alt 17 kommuner tilskud fra Social- og Boligstyrelsen i denne runde. I alt har 42 kommuner ind til videre fået støtte til arbejdet med familiehuse på småbørnsområdet.
– Familiehuse er en god ramme til, at vi i fællesskab hjælper til, at alle børn får en god start på livet. Hvis vi kan lykkes med at forebygge mistrivsel hos de små børn, kan vi gøre en stor forskel. Rundt om i hele landet arbejder kommuner, regioner og civilsamfundet sammen om at finde nye, bæredygtige måder at samarbejde med familierne på, som også rækker langt ud over puljemidlerne, siger Jakob Lynge Lind, vicedirektør fra Social- og Boligstyrelsen.
Fakta:
- Social- og Boligstyrelsens bevilling til Odense Kommune er på 5.718.508 kr.
- På landsplan modtager i alt 17 projekter om familiehuse tilskud i denne runde.