Økonomiudvalgets udtalelse om forsinkelse af letbanen

Kulturmaskinen får 275.000 kroner til ungeprojekt om mental trivsel

Det skaber livsglæde, trivsel og mental sundhed at blive en del af gode fællesskaber og udvikle sig sammen med andre. Disse kendsgerninger er baggrunden for Kulturmaskinens kommende projekt “Mental trivsel gennem håndarbejde og håndværk”.

Aldersgruppen 18-25 år er særlig udsat for mistrivsel. Det er en periode i livet, hvor mange flytter hjemmefra – måske til en ny by. Det kan skabe både ensomhed, angst, tristhed og manglende rodfæste, og det er dette, som projektet forsøger at imødegå med fællesskab, udvikling og kreativitet.

De unge, som projektet er henvendt til, skal ikke have et særligt medfødt talent for et bestemt håndværk. Det handler om at blive optaget af noget – at have eller udvikle en passion – og glemme sig selv for en stund. Alle kan være med, hvis man blot har interesse i at bruge sine hænder i kreative processer. Det gælder for den enkelte at finde en passende udfordring, der hverken er for let eller svær.

Stor glæde over tilskuddet

Målet med projektet er at skabe et inspirerende, kreativt miljø, hvor mental trivsel går hånd i hånd med udøvelse af et håndværk/håndarbejde, – og gennem fællesskab og fordybelse at styrke deltagernes selvværd og generelle trivsel således, at de efter endt forløb fortsætter med at være aktivt deltagende i kulturtilbud.

– Kulturlivet, foreninger, de mange fællesskaber – alt dette er kernevelfærd, som er helt uundværligt for os som mennesker. Vi ved, at det styrker både den fysiske og mentale sundhed, når vi oplever fællesskaber og aktiviteter med andre, og det er så vigtigt, at Odense Kommune har fokus på denne del af velfærdsopgaven. Derfor er jeg også stolt over, at Region Syddanmark kan se værdien i Kulturmaskinens kommende projekt og valgt at støtte med et fornemt beløb, siger by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V).

– På Kulturmaskinen har man svært ved at få armene ned. Det er fantastisk at blive bakket op af Region Syddanmark i arbejdet med at skabe fokus på sammenhæng mellem kreativitet og mental trivsel, og derved kunne yde en særlig indsats overfor en gruppe af unge, som ofte bliver lidt overset, da de sjældent gør opmærksom på deres manglende trivsel. “At kunne skabe et frirum for dén gruppe af unge, tror vi kan forhindre at mistrivslen udvikler sig til en livslang ledsager”, siger de to initiativtagere faglig leder Eva Holm og medarbejder Hanne Overkær.

Jakob Kwederis, chef for Kulturmaskinen supplerer:

– De tildelte midler kommer som en saltvandsindsprøjtning. Som kulturinstitution, der har 50% egenfinansiering, og desuden er præget af en lang coronaperiode med tab på alle bundlinjer, har det stor værdi, at Region Syddanmark gennem denne bevilling, bakker os op i vores fokus.

Projektet starter ultimo september 2021. Der bliver plads til op til 32 deltagere fordelt på to hold, og forløbet består af ugentlige arrangementer på kreative værksteder Undervejs vil deltagerne blive præsenteret for forskellige håndværks- og håndarbejdsmæssige discipliner, som f.eks. at sy, strikke, hækle, brodere, omforandre genbrug, designe mønstre, arbejde med ler (dreje, lave skulpturer m.m.

De vil også komme blive præsenteret for kreative iværksættere og professionelle kunstnere både gennem besøg på værkstedet og ved ekskursioner til spændende steder i Syddanmark.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen