Musikkens ophavsmænd illustrerer sindets afkroge
Når kunsten bevæger sig rundt om det psykisk vanskelige, skaber den også rum for forståelse.
Netop den tanke er drivkraften bag Odense Symfoniorkesters samarbejde med Psykiatrifonden og SIND om det unikke koncertkoncept “Mind the Music”. Samarbejdet for orkestrets igangværende sæson 20/21 udgør en serie bestående af 6 symfoniske koncerter, der er dedikeret til udvalgte komponister, der har beriget den fælles kulturskat fra krydsfeltet mellem det raske og det syge sind. Med afsæt i de menneskelige historier bag noderne, præsenteres publikum for musikkens mange kvaliteter med rum til refleksion. Yderligere aftabuiseres psykisk sårbarhed til de enkelte koncerter ved et fagligt eller personligt oplæg fra en gæstevært.
– Alt for mange, særligt blandt vores unge, oplever psykiske udfordringer, ensomhed og sårbarhed. Derfor skal vi aftabuisere emnet, så vi kan tale om det – og hjælpe hinanden. Derfor synes jeg, at initiativet til denne koncertrække er både sympatisk og inspirerende, og jeg er glad for, at Kronprinsessen deltager i koncerten. Mental sundhed er et område, der allerede arbejdes hårdt med, og Kongehusets opbakning er et vigtigt rygstød til en vigtig sag, siger borgmester Peter Rahbæk Juel.
Et unikt samarbejde
Ifølge Knud Kristensen, formand for SIND, er det vigtigt for foreningernes formidling at medvirke til og bakke op om samarbejder, der skaber nye rum for forståelsen af udfordringerne hos personer med sårbare sind:
– Sammen når vi ud til mange mennesker med inspiration og information, der kan nuancere og skabe eftertanke, så det bliver lettere at tale om psykisk sygdom. Vi er meget glade for samarbejdet og håber, at Odense Symfoniorkesters unikke ide kan inspirere kulturlivet i andre byer til at gøre tilsvarende, udtaler formanden.
Foruden behovet for fælles indsatser, fremhæver foreningerne konceptets enkle udgangspunkt og menneskets naturlige behov for at udtrykke dets sindsstemninger i kunsten:
– Kunst og musik har altid reflekteret menneskets psyke, og med “Mind the Music” får den enkelte tilhører mulighed for at afspejle sig i musikkens stemninger, samtidig med, at der i fællesskab bliver sat fokus på at tale om psykiske problemer og sårbarhed. Det er der stadig stor brug for, pointerer Psykiatrifondens formand Torsten Bjørn Jacobsen.
Kultur, trivsel og forsmag på nye begyndelser
Også hos Odense Symfoniorkester er man fuldt bevidst om kulturens evne til at understøtte og styrke fællesskabet. Dog har musikchef Finn Schumacker bemærket, at konceptet “Mind the Music” giver både publikum og orkester noget ekstra med fra koncerterne:
– For OS går kultur og velfærd hånd i hånd, og derfor har det glædet mig meget at opleve både musikernes og særligt publikums positive respons. Allerede fra den første koncert, har orkestret fundet det meget meningsfuldt at kunne aktualisere og indvie publikum i musikken på en helt ny måde. Samtidig er vi, som kulturinstitution, stolte over at kunne bidrage til at belyse et samfundsrelevant tema, der ofte er tabubelagt og kan være svært at italesætte, udtaler musikchefen.
Den aktuelle koncert vil foruden markeringen af samarbejdet også præsentere det odenseanske publikum for Odense Symfoniorkesters kommende chefdirigent, franske Pierre Bleuse, der også vil bidrage til en nærværende oplevelse:
– Pierre Bleuse er, med sit store engagement og evne til at omfavne hele orkestret, det helt rette valg til rollen, og samtidig er han entusiastisk overfor samarbejder som “Mind the Music”. Vi glæder os alle til at give et brag af en forsmag på det kommende samspil, fortæller Finn Schumacker.
Tid og Sted:
Torsdag d. 4. juni, kl. 19.20
Odense Koncerthus, Claus Bergs Gade 9, Odense C 5000.
Presse:
Ansøgning om presseakkreditering skal ske til cambk@odense.dk og senest d. 1. juni kl. 12.00.
Bemærk, at der er begrænsede pladser.
Akkrediteret presse har på dagen mødetid kl. 18.30 til en samlet briefing.
Forhold:
Koncerten gennemføres ud fra myndighedernes retningslinjer og anbefalinger for siddende publikum. Dette indebærer fremvisning af gyldigt coronapas, samt brug af mundbind i foyer og i koncertsalen. Koncerten gennemføres desuden uden pause.