Er du for sød? Tandplejen og sundhedsplejen i Odense går sammen til kamp mod huller i tænderne

Sundhedsudvalget i Odense Kommune har valgt at igangsatte projektet “Er du for sød?”, som er et sundhedsfremmende projekt for 4-6-årige børn på Odin Tandklinik. Projektet er et samarbejde mellem Center for Tandpleje og Sundhedsplejen, og har til formål at skabe større synlighed og forståelse for sukker i blandt andet kost og drikkevarer for at modvirke huller i tænderne, fejlernæring og overvægt hos 4-6-årige børn.

Danmark er det land i verden, hvor befolkningen køber mest slik, og børn og unge i Danmark indtager op til fem gange så mange søde sager og søde drikke, som der er plads til i en sund kost. Derfor er klinikdriftsleder på Odin Tandklinik, Alice Kristensen, også begejstret for det nye projekt.

– Med denne indsats får vi muligheden for at kunne tilbyde en ekstra hjælp til familier, hvor de mindste børn i familien har udfordringer med huller i tænderne. Formålet er at hjælpe børnene, imens de er små, så vi undgår, at børnene også får problemer, når mælketænderne er tabt, og de får deres blivende tænder, siger Alice Kristensen.

Hun bliver suppleret af Stine Mønster Hjernø, der er leder af Sundhedsplejen Nord.

– Det er ikke altid lige nemt for os i Sundhedsplejen at spotte, hvor sundt eller usundt børnene i den alder lever, da vi ikke ser dem rutinemæssigt i den alder. Men det kan tandplejen hjælpe med, når de kigger ned i munden på børnene. Det kommer derfor til at give nogle helt nye muligheder for at fremme sundhed hos børnene i vores kommune, siger Stine Mønster Hjernø.

Projektet tager afsæt i materiale fra Fødevarer Instituttet under Danmarks Tekniske Universitet, som er afprøvet i Hvidovre Kommune og støttet af Nordea Fonden. Det har derfor særligt fokus på tre områder, hvad angår sukkerholdig mad; familiesødt, sødt i sociale sammenhænge og hverdagssødt.

Her bliver det tandplejens opgave at lokalisere og udvælge 30 cariesramte børn og tilbyde familien sundhedsfremmende samtaler om hverdagssødt, som foretages af sundhedsplejen hjemme hos familierne. Efter seks måneder kommer børnene til endnu en tandundersøgelse og efterfølgende evaluering af forløbet efter 12 måneder ved tandplejen.

Netop samarbejdet på tværs af forvaltningen er sundhedsrådmand i Odense Kommune, Tommy Hummelmose, meget tilfreds med.

– Det er jo netop det her, vi skal kunne i Sundhedsforvaltningen. Samarbejdet på tværs, hvor sundhedsplejen og tandplejen går til kamp mod ulighed i sundhed ved at udnytte hinandens kontakt til børnefamilierne. Det giver mulighed for at hjælpe til både bedre tandsundhed og generel sundhed, og jeg glæder mig meget til at følge projektet”, siger Tommy Hummelmose.

Sundhedsforvaltningen forventer at kunne starte den første borgerrettede kontakt op i august 2023, og projektet forventes at vare i et år.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top