Demokratidagen 2023: ”Vi skal ikke tage demokratiet for givet”

Demokratidagen giver de unge muligheden for at fordybe sig i forskellige demokratiske emner. Dagens formål er at inspirere de unge til at have en mening og dermed engagere sig i demokratiet og samfundsdebatterne.

Dette års demokratidag består af tre temaer: Politik & dine rettigheder, Identitetsdannelse i en mangfoldig verden og Brænd igennem. Workshopsene laves af interesseorganisationer og foreninger, der alle arbejder for at styrke det demokratiske fællesskab. 

På selve dagen byder børn- og ungerådmand, Susanne Crawley Larsen velkommen.

– Demokrati handler for mig ikke bare om, hvem der har flertal, men i lige så høj grad om, hvordan vi behandler samfundets mindretal. Skal vi som mennesker lykkes i dag, skal vi ikke kun vende os mod os selv, men også imod fællesskabet. Demokrati er nemlig et fællesskab. Jeg ser frem til at mødes med de unge med håbet om at åbne deres øjne for demokratiets betydning, siger Susanne Crawley Larsen.

16 workshops om rettigheder, identitet og at brænde igennem

På demokratidagen indgår eleverne i forskellige workshops med titler som: Streetart, Kæmp for dig selv og andre, Få styr på dit fritidsjob og TV2 Fyns – fra idé til TikTok. Der er derfor noget for en hver smag, lige fra paneldebatter med unge lokalpolitikere, over fake news workshop og til rap workshop om at påvirke den politiske debat via musikken.

Workshopsne giver eleverne et indblik i, hvordan de kan påvirke det samfund, de lever i. Målet er, at de unge skal få både inspiration og energi til at tage springet ud i at arbejde videre med de emner, de brænder for.

For områdeleder i UngOdense, Rune Andersen, er det vigtigt at lave en dag, hvor de unge inkluderes og interagerer i den demokratiske proces

– Det er ikke nogen hemmelighed, at demokratiet er under pres rundt omkring i Europa, så jeg tror, vi skal være forsigtige med at tage demokratiet for givet. Derfor mener jeg også, at de muligheder og værktøjer, man kan bruge til at være aktiv i et demokrati, har vi som ungdomsskole et ansvar for at gøre spændende og nærværende med udgangspunkt i de unges udtryksformer og interesser, siger Rune Andersen.

Fakta:

  • Demokratidag 2023 afvikles fredag den 28. april 2023, klokken 9-13 på Camp U, Vollsmose Allé 20, 5240 Odense NØ.
  • Demokratidagen er en fast årlig begivenhed for Skolesamarbejdet i Nord.
  • Arrangører: UngOdense – Ungdomsskolen i Odense Kommune i samarbejde med folkeskolerne i Nord: Agerup Skole, Odinskolen, Krogårdskolen, Skt. Hans Skole, Næsby Skole, Risingskolen, Søhusskolen og Seden Skole. 
  • I år deltager 416 elever fra skolernes 8. klasser.
  • Programmet til Demokratidagen kan findes her
  • Nordea Fonden har i år støttet Demokratidagen med 30.000 kr.
  • Pressen er velkommen hele dagen.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top