Loke flytter hjemmefra

Loke flytter hjemmefra

Efter seks år på bostedet Stubmøllevej i Sydhavnen, var 32-årige Loke Jespersen klar til at være herre i eget hus.

Loke Jespersen havde fået fast job på Bispebjerg Bibliotek, et stærkt socialt netværk og nu viljen på plads. Udflytningskoordinator Pia Mejnertsen i Borgercenter Handicap var med fra første kig på lejlighed til den sidste regning kom på plads i netbank. 

I løbet af 2019 tog Loke Jespersen en beslutning. Hans vigtigste mål var nået, et fast job på Bispebjerg Bibliotek. Her vejleder den erfarne fantasy-læser bl.a. lånerne med at finde bøger og sætte bøger og tidsskrifter på de rette hylder. Nu var tiden kommet til næste skridt. Sin helt egen lejlighed. 

”Jeg talte med min kontaktperson om at jeg var klar til at flytte. Og han var enig. Så tog vi fat i min sagsbehandler og jeg blev boligindstillet til en almen bolig i København. Jeg mødte også Pia, der kom ud på mit bosted og talte med mig og min kontaktperson. Vi lavede sammen en plan for flytningen, som passede til mig”, fortæller Loke Jespersen. 

Pludselig gik det hurtigt. Allerede i januar 2020 var der en lejlighed klar i Sydhavnen, ikke langt fra Stubmøllevej. En toværelses med god udsigt og en hyggelig gård, så det blev et ja tak til den mulighed. 

”Det var lidt hektisk at flytte. Jeg er vant til at bo med 16 andre i bofællesskabet, så jeg var vant til aldrig at være alene. I min lejlighed er det mig, og det er også virkeligt rart. Jeg har vænnet mig til ikke at have mine venner tæt på alle dage, mens jeg sørger for at lave aftaler om at ses”, fortæller han. 

Pia er med hele vejen

Før, under og efter flytningen mødtes Loke Jespersen og udflytningskoordinator Pia Mejnertsen en gang om ugen. De talte sammen i telefon, og da corona ramte, mødtes de nogle gange udenfor lejligheden for at ordne tingene på e-boks. Efter flytningen mødtes de én gang om ugen og snakkede derudover i telefon hvis der opstod noget akut, Loke havde brug for støtte til at tackle.

”Min vigtigste rolle er at støtte borgerne i overgangen fra at bo på bosted til at flytte i egen lejlighed. Der er meget, der skal koordineres på tværs af boligselskab, bosted, sagsbehandler og kontaktpersoner. Derudover er der en masse nye ting, som borgerne selv skal klare. Det er fx økonomi, regler for vasketider og kendskab til det lokale supermarked. Så har vi også fokus på at lave aftaler med venner og familie, hvor borgerne nu selv skal være med opsøgende for at få et meningsfyldt socialt liv. For det kan være ensomt at flytte efter mange år på bosted”. 

Loke var klar

Pia Mejnertsen er ikke i tvivl om, hvorfor Loke Jespersen er kommet så godt på plads. 

”Det var tydeligt, at han var klar til at flytte. Og derudover har Loke evnen til at mærke hvornår han har brug for hjælp. Det kommer man rigtigt langt med og det er nødvendigt, når man flytter for sig selv. Og så har Loke også en rigtig godt støtte i familien, der er en stor del af hans liv”, siger Pia Mejnertsen. 

Derudover overgår borgerne til at få en §85 hjemmevejleder, så de er ikke helt alene i verden. For især familie og pårørende kan være usikre på, om borgerne nu også kan magte at flytte i egen lejlighed. 

”Jeg er blevet skarpere på at forældre og pårørende skal inddrages i opstartsfasen. De skal også være med på, at deres søn eller datter nu faktisk er klar til at prøve at bo selv, da dette skaber en tryghed for borgerne. Vi evaluerer løbende borgernes oplevelse af udflytningsforløbet og inddragelse af forældre er helt sikkert et element, som jeg vil arbejde videre med”, siger Pia Mejnertsen. 

Udflytningskoordinatoren er en del af projektet ”Udvikling af egenmestring af borgere på midlertidigt botilbud”. Det er en tidsafgrænset indsats i perioden før, under og efter flytning fra botilbud til egen bolig i op til tre måneder efter selve flytningen. Indtil videre er 13 borgere flyttet i egen bolig med støtte fra udflytningskoordinatoren.  

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen