I år skal Maria fejre juleaften i Den Sociale Døgnvagt

Hos Den Sociale Døgnvagt er der altid åbent.

Det gælder også juleaften, hvor en lille gruppe ansatte hvert år sidder klar til at løse akutte sociale problemer. I år er Maria Brandt Avnskjold en af dem. Selvom det er trist, at julen med familien derfor bliver rykket, så kan hun trods alt se frem til at nyde en klassisk julemiddag med sine kollegaer.

I dette Corona-år er vi nok mange, der fortsat ikke præcis ved, hvordan vores juleaften kommer til at se ud. Det gælder dog ikke for Maria Brandt Avnskjold, der er ansat i Den Sociale Døgnvagt. Hun har nemlig allerede længe vidst, at hun i år ikke kommer til at være sammen med sin familie juleaften.

Allerede for et år siden skrev Maria sig således på vagtskemaet d. 24. december. Den Sociale Døgnvagt er året rundt klar til at tage sig af akutte sociale problemer. Det gælder også, selvom kalenderne viser, at det er jul, nytår eller påske. I sine ca. 13 år i Den Sociale Døgnvagt mindes Maria dog ikke, at det har været et problem at få nogen til at dække helligdagsvagterne, der typisk går på skift mellem de ansatte. For Marias vedkommende er det i år anden gang, at hun er på juletjansen.

”Som jeg husker det, mødte jeg sidst ind kl. 14, og så gik eftermiddagen med at få afsluttet alle hjemmebesøg hurtigst muligt. Det betød, at vi i løbet af aftenen, så vidt jeg husker, kun skulle håndtere en enkelt sag”, fortæller Maria og uddyber:

”Hvis det er muligt, så foretrækker vi, at familier holder jul hjemme i fred og ro. Vi tror generelt på, at alle gør sig umage for, at lige præcis den aften bliver hyggelig, og at problemerne derfor bliver lagt en smule til side. Men det er jo ikke alting man selv kan styre, og så er det, at vi står klar”.

Kollegaer indsamler raflegaver

De ansatte, der har vagt juleaften, fungerer altså primært som et akutberedskab, der sidder klar, hvis der kommer en henvendelse. Det betyder dog også, at en succesfuld jul i Den Sociale Døgnvagt ofte indeholder en masse ventetid. Derfor gør ledelsen og de andre kollegaer en stor indsats for, at deres arbejdende kollegaer også kan mærke, at det trods alt er en særlig aften.

”At være på arbejde juleaften skal også være hyggeligt for os. Vi spiser juleand, flæskesteg og risalamande. Vi sikrer også, at der er nok til, at en familie kan få lidt mad, hvis de bliver nødt til at være i huset i længere tid, eller hvis en af vores rådighedsvagter, der sidder klar derhjemme, bliver indkaldt i løbet af aftenen”, siger Maria og fortsætter:

”Desuden bliver der op til jul samlet gaver ind fra vores kollegaer. Dem rafler os, der er på arbejde, så om. Det handler selvfølgelig om at få flest. Der plejer også at være kollegaer, der ringer ind og ønsker god jul i løbet af aftenen. Vi er mange, der har arbejdet i Den Sociale Døgnvagt i mange år, og generelt har vi et rigtig godt fællesskab”.

”Alt er jo skørt i år”

Selvom Den Sociale Døgnvagt holder åbent, som den plejer, så bliver det også her en anderledes jul i år. Corona gør, at mundbind og visir allerede er blevet en fast del af arbejdet på Åboulevarden, og her op til jul passer Maria ekstra godt på ikke at blive smittet.

”Alt er jo skørt i år, og selvom vi fortsat holder åbent, så betyder det selvfølgelig også noget her. Ugen op til skal jeg da ikke se andre mennesker end min egen familie, og dem jeg møder i mit arbejde. Hvis jeg bliver smittet, så kan jeg ikke møde op juleaften, og så skal en af mine kollegaer overtage min vagt”, siger hun og tilføjer:

”Jeg meldte mig til at arbejde juleaften for et år siden. Hvis man først får besked om, at man bliver nødt til at tage på arbejde på selve dagen eller dagen før, så er det jo ikke så fedt. Det er da et stort ansvar, og jeg vil gøre, hvad jeg kan for ikke at skulle gå i selvisolation op til jul”.

Selvom Maria selvfølgelig hellere ville bruge juleaften hjemme med sin familie, så ved alle i Den Sociale Døgnvagt godt, at der med arbejdet der indimellem også følger skæve arbejdstider. Heldigvis er Marias familiejul da heller ikke helt aflyst, men bare rykket til en anden dag:

”Min familie synes egentlig også, at det er fint nok, at jeg skal arbejde juleaften. I år holder vi i stedet bare jul dagen inden. D. 24. december er jo trods alt bare en dato”, siger hun.

Se den originale nyhed fra Københavns Kommune