Silkeborg tager børnene med til valg

Silkeborg tager børnene med til valg

Demokratiopdragelsen begynder allerede mens børnene er små. Derfor opfordrer Silkeborg Kommune 36.000 forældre til at tage deres børn med til valg.

Silkeborg Kommune opfordrer 36.000 forældre til at tage deres børn med på valgdagen til både europaparlamentsvalget og folketingsvalget, så de også senere som voksne deltager aktivt i demokratiet. Valgforskning viser nemlig, at det er vanedannende at stemme.

Valgdeltagelsen er et af de vigtigste tegn på sundheden i et demokrati. Gennem valgdeltagelsen viser vælgerne, i hvilken grad de bruger deres demokratiske ret i det repræsentativt demokrati.

Plakater i skoler og børnehaver

Forældrekampagnen gennemføres med plakater i daginstitutioner og folkeskoler – dvs. i flere end 50 børnehuse og 24 folkeskoler med tilsammen ca. 36.000 forældre. Der sættes plakater op i byrum, og skolechefen sender et brev til samtlige ca. 20.000 forældre til folkeskoleelever med opfordringen om at tage børnene med på valgdagen.

Silkeborg Kommune gør en indsats ved begge valg for at få flere til at stemme. Europaparlamentsvalg har traditionelt den laveste valgdeltagelse blandt valgene i Danmark, og derfor gør Silkeborg Kommune en indsats for øget valgdeltagelse blandt alle borgere.

Folketingsvalget er omvendt det valg, der har den højeste valgdeltagelse, og derfor gøres en indsats for at få flere nydanskere og danskere uden for arbejdsmarkedet til at deltage i valget, da det er to af de befolkningsgrupper, som har den laveste valgdeltagelse. Indsatsen omfatter blandt andet at gøre valgene mere nærværende for borgerne, brug af quiz’er og kandidattest, plakater og udsendelse af sms’er.

Hjemmesiden beSTEM.silkeborg.dk

Demokratiprojektet ”beSTEM i EU – EU i Silkeborg” bruger egen hjemmeside, annoncer og sociale medier til at klæde silkeborgenserne på til valgene: Hvordan stemmer man? Hvem kan man stemmer på? Hvor får man viden om EU, Folketinget og valgene? Og i forbindelse med europaparlamentsvalget: Hvor kan se eller mærke EU i Silkeborg?

For yderligere information

Kommunikationschef Hans Mogensen, Silkeborg Kommune, tlf. 61 15 47 17

Fakta om demokratiprojektet beSTEM i Silkeborg

Silkeborg Kommune har siden 2013 gennem demokratiprojektet ’beSTEM’ og med opfordringen ”Vi stemmer! Gør du?” arbejdet på at styrke demokratiet ved at øge valgdeltagelsen ved samtlige valg og folkeafstemninger. Det er sket med viden fra valgforskning og adfærdsforskning og med værktøjer som social proof, kærlige skub (nudging), aktiverende leg (gamification) og involverende, brugerdrevne oplevelser.

2013: beSTEM i Silkeborg: Byrådsvalg.
2014: beSTEM i EU – EU i Silkeborg: Europaparlamentsvalg.
2015: beSTEM i Folketinget: Folketingsvalg.
2015: beSTEM i EU: Folkeafstemningen om retsforbeholdet.
2017: beSTEM i Silkeborg: Byrådsvalg.
2019: beSTEM i EU – EU i Silkeborg: Europaparlamentsvalg.
2019: beSTEM i Folketinget: Folketingsvalg.

*På grund af valglovens bestemmelser om hemmelig afstemning må børn i skolealderen ikke komme med forældrene ind i stemmeboksen, men de må meget gerne se, hvordan afstemningen foregår på valgstedet.

Se den originale nyhed fra Silkeborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen