I 2017 blev Silkeborg Kommune kåret til årets socialøkonomiske kommune på grund af vores indsats og resultater med at få udsatte borgere i job. Succesen fortsætter, og snart er 100 borgere på kanten af arbejdsmarkedet kommet i arbejde. Samtidig har det første aktieselskab i kommunen registreret sig som socialøkonomisk virksomhed.
Silkeborg Kommune har et mål om at skabe 150 job til borgere på kanten af arbejdsmarkedet i 20 nye socialøkonomiske virksomheder inden 2020. Nu er 99 kommet i arbejde. Det drejer sig om eksempelvis personer med fysisk eller psykisk handicap eller diagnoser som autisme eller aspergers syndrom.
De socialøkonomiske virksomheder løfter hver eneste dag en vigtig opgave med at hjælpe disse borgere tættere på beskæftigelse.
Silkeborg Kommune gør en målrettet indsats for at skabe gode rammer for socialøkonomiske virksomheder, blandt andet ved at give iværksættere og virksomheder én indgang til råd og vejledning hos kommunen. Tidligere har der været en person ansat til at varetage den kontakt, men efterspørgslen er stor, så området er nu opnormeret til to årsværk.
”Det gør vi, fordi vi kan se, at det virker. Det giver borgeren mulighed for at blive en del af en arbejdsplads og et meningsfuldt fællesskab, og for kommunen betyder det en besparelse, hver gang vi flytter en borger fra overførselsindkomst til arbejde”, siger Jørgen Skovhus Haunstrup, Beskæftigelseschef i Silkeborg Kommune.
Skridtet videre – at registrere sig som socialøkonomisk virksomhed
Der er på nuværende tidspunkt 22 socialøkonomiske virksomheder i Silkeborg Kommune – og flere er på vej. Ud af dem er 10 registrerede socialøkonomiske virksomheder. For at blive registeret socialøkonomisk virksomhed skal en virksomhed efterleve 5 kriterier, der blandt andet siger, at en del af overskuddet skal reinvesteres i socialøkonomiske formål.
Én af de virksomheder er Ren Service A/S, der netop har registeret sig som socialøkonomisk virksomhed gennem Erhvervsstyrelsen.
Ren Service A/S er en rengøringsvirksomhed, der har 23 ordinære ansatte og seks ansat i fleksjob.
“Det er forfærdeligt, at der er så mange mennesker, som går ved siden af arbejdsmarkedet, fordi de ikke arbejde efter ordinære forhold. Det vil jeg gerne ændre på”, siger Henry Jeppesen, ejer af Ren Service A/S.
Ren Service forventer at ansætte yderligere 3-4 medarbejdere på fleksjobordningen i den nærmeste fremtid.
Yderligere information:
Beskæftigelseschef, Jørgen Skovhus Haunstrup: 2133 7535
Centerleder i Erhverv og Uddannelse, Simon Mæng: 2059 8384
Projektleder, John Kvistgaard: 2183 7005
Bestyrelsesformand i Ren Service A/S, Svend Drejer: 3078 4940
Fakta: Silkeborgmodellen
Silkeborg Kommunes strategi for socialøkonomiske virksomheder er udviklet i samarbejde med Frivilligcenter Silkeborg, erhvervSilkeborg og Jobcenter Silkeborg. Den løber fra 2015 til 2020, og målet er at skabe 150 nye arbejdspladser til mennesker, der har brug for hjælp til at komme ind på arbejdsmarkedet.
Fakta: Registreret Socialøkonomisk Virksomhed
Der er 5 kriterier for at blive en Registreret Socialøkonomisk Virksomhed (RSV):
- en virksomhed skal have et socialt formål
- en virksomhed skal være erhvervsdrivende
- en virksomhed skal være uafhængig af det offentlige
- en virksomhed skal være inddragende og ansvarlig
- en virksomhed skal have en social håndtering af overskud efter skat