Spildevand og regnvand er blevet adskilt, og regnbede med blomster og træer vil fremover opsamle regnvandet fra vejen, cykelstier og fortove langs Vestergade i Silkeborg. Det skal være med til at beskytte mod oversvømmelser og sikre renere badevand i Silkeborg Langsø.
Vestergade er igen åben for trafik. Men det er i en grønnere udgave end den Vestergade, vi kender. Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning er nemlig gået sammen om at skabe Silkeborgs første såkaldte klimavej, som er bygget til at kunne håndtere de store regnskyl, fremtiden byder på.
Regnbede forebygger oversvømmelser
Det særlige ved den nye klimavej er, at regnvandet bliver håndteret lokalt. Frem for at løbe i regnvandsledninger som hidtil, bliver regnvandet fra vejen, stier og fortove opsamlet i grønne regnbede Langs Vestergade. Jorden i bedene fungerer som et filter, vandet skal løbe igennem, så det bliver renset, før det løber ned til grundvandet.
Når det regner meget, vil vandet blive ledt langs Vestergade hen til Toldbodgade og derefter ned til det grønne areal bag Lunden, hvor det siver ned. Det mindsker presset på regnvandsledningerne og dermed risikoen for oversvømmelser.
En grøn og mere levende gade
Regnvandet bliver også en ressource, der giver liv til de mange forskellige blomster og træer, der i den kommende tid vil blive plantet i regnbedene – og gøre Vestergade grønnere og mere rig på sommerfugle, bier og andre insekter. Helt i tråd med Silkeborgs identitet som Outdoor Hovedstad.
Et skridt i retning mod bedre badebad
Et vigtigt element i at ruste Vestergade mod oversvømmelser har ligeledes været at adskille spildevand og regnvand fra hinanden.
På den måde er der mindre pres på ledningerne, og man undgår at få opblandet spildevand og regnvand ud i søerne ved store regnskyl. Det er et skridt i den rigtige retning mod byrådets vision om en ren Silkeborg Langsø.