Børn og unge er også pårørende – Odense gør det lettere at få hjælp

Når børn fødes, står sundhedsplejersken klar, så barnet får en god start på livet. Men hjælpen skal også være let tilgængelig, når der forsvinder et liv i barnets nærmeste familie – eller hvis far og mor har det fysisk eller psykisk dårligt. Derfor har Børn- og Ungeforvaltningen nu etableret en pårørenderådgivning for børn under 18 år. Pårørenderådgiveren kan guide videre til kommunens samtalegrupper for børn og unge eller til andre tilbud om hjælp for eksempel fra frivillige foreninger.

Børn vil ikke være til besvær

Hvert år mister omkring 780 børn under 12 år i Danmark en forælder, og der er behov for at sætte fokus på sorgen. Børn og unge kan nemlig føle sig meget alene med deres sorg og reaktioner på dødsfald, skilsmisse eller sygdom hos de nærmeste i familien. De kan være kede af det, være vrede, føle skyldfølelse, opleve søvnproblemer og mavepine og ikke mindst føle sig anderledes end de andre i klassen.

– Sorg hos børn er en kompliceret størrelse. Børn og unge kommer ofte i en rolle, hvor de ikke vil være til besvær, fordi de kan se, at deres nære også har det skidt. Men børn skal ikke gå med følelsen af at være overladt til sig selv. Nogle gange i livet har man brug for ikke selv at skulle opsøge hjælp, men i stedet at få den tilbudt. Derfor er jeg så glad for, at vi sidste år vedtog en pårørendepolitik i Odense, som også kommer børn og ung til gode, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen.

“Det er rart at tale med en, der har gået igennem det samme”

Pædagoger, lærere og forældre er gode til at tale med børnene i hverdagen, men børn og unge kan også have brug for at mødes med jævnaldrende i samme situation. Odense Kommune har flere års erfaring med gruppeforløb for børn, der har mistet en forælder. Senest er der også kommet samtalegrupper for skilsmissebørn og for børn og unge, der har fysisk eller psykisk syge forældre. Og børnene giver udtryk for, at det rent faktisk hjælper dem at tale med andre, der er i en tilsvarende situation.

– Jeg vidste ikke, at andre på min alder havde det sådan, beskriver en 11-årig dreng det, og en 10-årig pige supplerer med: 
– Det er rart at tale med en, der har gået igennem det samme, så har man det på samme måde.
– Man kan få det lettere og ikke være så ked af det over at have mistet, fortæller en 11-årig pige.

Tidlig indsats

Den nye pårørenderådgivning for børn og unge under 18 år kan kontaktes via telefon 21845440 eller hjemmeside.

Det er Bjarne Bruun, der også har fungeret som forældrerådgiver i Børn- og Ungeforvaltningen i nu over to år, der tager den første snak og guider videre til det relevante tilbud om hjælp.

– Vi vil gerne derhen, hvor alle voksne omkring et barn eller en ung finder det naturligt at præsentere muligheden for hjælp, så snart man har kendskab til, at barnet eller den unge går og tumler med en sorg. Vi skal ikke vente på, at nogen får det så skidt, at det bliver svært at tackle dagligdagen. Vi skal ind tidligere, så barnet eller den unge finder en vej til at håndtere sin sorg eller ensomhed, og det kan vi ved at tilbyde dem et frirum, hvor de kan sætte ord på, læsse af, spejle sig i ligesindede og få den hjælp, de har brug for. Og her er det, vi prøver at gøre indgangen til hjælp så let som muligt, siger Bjarne Bruun.

Fokus på sorg blandt børn og unge

Odense Kommune gør en særlig indsats for at udbrede kendskabet til Pårørenderådgivningen for børn og unge i uge 3 og 4, hvor også DR, Det Nationale Sorgcenter, Røde Kors, Skyggebørn og Landsforeningen Liv og Død sætter fokus på sorg blandt børn og unge. 

19. januar skulle Odense Kommune således have været vært ved en særforestilling af en tankevækkende dokumentarfilm, Bag Skyerne, om en gruppe børn, der alle har mistet en forælder og mødes i et fællesskab for sammen at tale om deres sorg, rase ud, bearbejde og gennem forskellige lege forstå, hvordan man lever med sorgen.

Særforestillingen er aflyst pga corona, og de særligt inviterede vil i stedet få tilbudt en “goodiebag” med materiale om Pårørenderådgivningen for børn og unge, information om Bag Skyerne samt lidt at hygge sig med, når de i stedet kan se filmen online.

Odense Kommune har desuden købt rettighederne til at bruge Bag Skyerne i undervisningssammenhæng i hele 2021 og 2022, ligesom der følger undervisningsmateriale med, der sendes rundt til alle skoler. 

Læs mere om Pårørenderådgivningen til børn og unge på hjemmesiden.

Se den originale nyhed fra Odense Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top