Sikkerhed, tryghed og work-life-balance er i top i Danmark, men det er svært at få nye venner.
Sådan oplever internationale medarbejdere mødet med Danmark, og nøglen til at få sociale relationer er ofte at blive medlem af en forening og engagere sig i lokalsamfundet.
Derfor holder International Community Odense fra Odense Kommune i morgen, lørdag 21. september, International Welcome Day i Borgernes Hus, hvor 50 frivillige foreninger og andre organisationer står klar til at invitere byens tilflyttere ind i deres fællesskaber.
Rådmand taknemmelig for foreningernes opbakning
– De odenseanske virksomheder har brug for den specialiserede viden, som de internationale medarbejdere kommer med, og derfor skal vi sørge for, at de falder godt til i vores by. Adgangen til gode sociale netværk er helt afgørende for, at vi kan tiltrække og ikke mindst fastholde de internationale medarbejdere og deres familier. Derfor er jeg taknemmelig for, at så mange foreninger og organisationer står klar med åbne arme for at byde de udenlandske medarbejdere, deres ægtefæller og børn velkomne, siger beskæftigelses- og socialrådmand Christoffer Lilleholt.
ICO hjælper medarbejdere og deres familier
International Welcome Day er en del af det nationale initiativ Welcome September, der med flere end 70 arrangementer landet over byder internationale medarbejdere og studerende varmt velkommen.
Bag det nationale initiativ står flere end 40 forskellige organisationer.
Som en del af velkomstmåneden holdt Odense Kommune tirsdag en stor konference for erhvervslivet, hvor byens virksomheder blev klædt på til at rekruttere medarbejdere fra udlandet.
Det er International Community Odense, der står bag Welcome September-arrangementerne i Odense. International Community Odense er et kommunalt tilbud, der hjælper højt specialiserede internationale medarbejdere og deres familier med at falde til i Odense.
Tilbuddet omfatter hjælp og vejledning til nyankomne udenlandske medarbejdere, hjælp med jobsøgning til medrejsende ægtefæller og flere end 50 events om året for alle internationale beboere i Odense.
Læs mere om International Welcome Day i Borgernes Hus 21. september kl. 10-14.
Fakta:
- Internationale lønmodtagere bidrog sidste år til værdiskabelsen i Danmark med 282 mia. kroner.
- Væksten i Danmark er i høj grad drevet af udenlandsk arbejdskraft. Næsten 90 procent af den danske beskæftigelse er det seneste år kommet i form af internationale kolleger.
- Men Fyn halter bagefter. Hvor 1 ud af 8 medarbejdere i Danmark er international, så er det kun 1 ud af 11 på Fyn, ifølge tal fra Dansk Industri. Problemet bliver endnu større i fremtiden, fordi Fyn har en ældre arbejdsstyrke end det øvrige Danmark, siger Dansk Industri.
- I seneste analyse af de internationale medarbejderes trivsel på verdensplan indtager Danmark en 45. plads ud af 53 lande i forhold til, hvor nemt et land Danmark er at bosætte sig i. Det er især det sociale liv og udfordringen med at få et netværk udenfor arbejdspladsen, der trækker Danmark ned.