De første cykelgader i Aalborg Kommune er klar

16. november 2022

Nu kan cyklister se frem til at få højere prioritet på Samsøgade og Mellem Broerne, mens bilisterne må sænke hastigheden og vise særlig hensyn til cyklisterne.

København har det allerede. Århus og Odense har det også. Og nu får Aalborg Kommune det på to centrale strækninger i Aalborg og Nørresundby.

Samsøgade og Mellem Broerne er nemlig blevet til en såkaldt cykelgade, hvilket betyder, at det er en gade, hvor man først og fremmest må cykle – ligesom en gågade er en gade, hvor man først og fremmest må gå.

Det betyder dog ikke, at biler ikke må færdes i gaden. På de fl­este cykelgader må der gerne køre biler, men bilerne skal køre på cyklisternes præmisser – og bilerne må højst køre 30 kilometer i timen.

Bedre forhold for cyklister

Formålet med cykelgader er at øge sikkerheden for de bløde trafikanter, og derfor glæder det rådmanden i By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen, at vi nu også får cykelgader i Aalborg Kommune.

”Der er heldigvis flere og flere, der tager cyklen rundt i midtbyen. Det er bare så vigtigt, at de kan køre trygt og sikkert i byens gader. Derfor giver det god mening, at den populære strækning Mellem Broerne nu bliver en cykelgade – og dermed en endnu mere attraktiv og sikker rute”, siger han og fortsætter:

”Vi ønsker nemlig at underbygge tanken med Mellem Broerne som et fredeligt vejforløb i skønne omgivelser, hvor alle kan færdes trygt og sikkert. Rigtig mange fodgængere og cyklister bruger strækningen på rekreative ture og i forbindelse med pendling via Kulturbroen. Fodgængerne har allerede en bred promenade langs vandet, og med den nye cykelgade får cyklisterne nu de bedst mulige forhold på vejen”, fortæller rådmanden.

For de bilister, der foretrækker at kunne køre hurtigere end 30 km/t, henvises der til Vesterbrogade.

En del af Supercykelstien

At det netop er Samsøgade, der er udpeget som en af de to cykelgader i Aalborg Kommune, er der også en ganske særlig grund til. Samsøgade er en mindre gade, hvor der ofte færdes flere cyklister end biler – men på grund af parkeringspladser langs vejen, er gaden for smal til at etablere cykelstier.

Derudover er Samsøgade en del af Supercykelstien og bliver især benyttet af de mange studerende, der hver dag pendler på den tohjulede fra midtbyen til Aalborg Universitet. Med etableringen af cykelgaden i Samsøgade får cyklisterne også her de mest optimale forhold på vejen.

Regler for en cykelgade

  • Trafikken skal foregå på cyklernes præmisser.
  • Andre køretøjer må godt køre i gaden, hvis dette fremgår af en undertavle til cykelgadeskiltet, fx en tavle med teksten ’Kørsel tilladt’. De skal dog udvise hensyn og fx give særligt god plads ved overhaling af cyklister. 
  • Kørsel i cykelgader skal ske med en hastighed svarende til hastighed for cyklister, som regel under 30 km/t.
  • Cyklister og bilister skal udvise særlig agtpågivenhed og hensynsfuldhed overfor hinanden.
  • Hverken cyklister eller bilister må ikke unødigt hindre de øvrige kørende i at komme frem.
  • Parkering i en cykelgade må ikke ske udenfor for særligt afmærkede pladser.

Se den originale nyhed fra Aalborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top