Pressemeddelelse
Tæt på en halv million babyørreder er med til at sikre Fyns position som fiskemekka, når de den kommende uges tid svømmer ud i havet gennem op mod 50 forskellige fynske vandløb. Proceduren er et vigtigt led i Havørred Fyn-projektet, som de sidste 30 år har været med til at sikre, at Fyn lige nu står rigtig højt på lystfiskerturisternes liste over destinationer, hvor man kan svinge snøren i vandet.
Hvert år i april måned, er der siden 1990 blevet udsat smolt i de fynske vandløb. Smolt er halvandet år gamle havørreder, som er fostret rundt omkring i fynske åer, men som næppe var blevet til andet end rogn, hvis de ikke var blevet strøget og sat i børnehave og grundskole hos Fyns Laksefisk på FGU Odense.
– Det er en eksamen og en festtid for os hos Fyns Laksefisk. Det hele går op i en højere enhed, når fiskene bliver sat ud. Og det er kulminationen på at passe, pleje og ikke mindst opdrætte havørredyngel i halvandet år, når man ser dem svømme afsted ude i den frie natur, fortæller fiskemester ved FGU Odense, Linda Bollerup Høgh, der håndterer udsætningerne på Fyn og øerne frem til d. 14. april.
Havørred Fyn og udsætningerne af fisk er et fælles fynsk projekt, der er bakket op af alle 10 fynske kommuner. Det er et af de ældste tværkommunale projekter ikke bare på Fyn, men i hele Danmark og formålet er at sikre den unikke bestand af havørreder hele vejen rundt om øen ved at understøtte det økosystem, som fiskene er dybt afhængige af. Rognen bliver således strøget af fiskene ved det såkaldte el-fiskeri alle de steder, hvor der er masser af fisk men ikke nok gydepladser, og når de så i Fynsk Laksefisks kyndige hænder har udviklet sig til levedygtige små havørreder, bliver de sat ud andre steder, hvor der er knapt så mange fisk.
Glad borgmester
– Vi er meget glade for at være en de af samarbejdet i Havørred Fyn. For mig er Havørred Fyn et unikt projekt. Det har to ben. Det handler ikke kun om at sætte fisk ud til turisterne, men også om at sikre biodiversiteten i de fynske vandløb, så de i stigende grad bliver naturlige gydepladser. Derfor er det en win-win-situation. Det understøtter bæredygtigheden og er med til at sikre vores position som attraktiv lystfiskerdestination på den lange bane, siger Svendborgs borgmester Bo Hansen.
Udover udsætningerne står Havørred Fyn for restaureringen af vandløb. Faktisk er der ca. blevet restaureret et vandløb om måneden, siden projektets start for 30 år siden. Ørredbestandene bliver altså ikke kun hjulpet på vej ved udsætning af fisk, men også ved at forbedre deres levevilkår i de fynske vandløb.
Havørredfiskeriet er en populær hobby og passion både i Danmark og i udlandet, og de mange turister på jagt efter den sølvblanke fisk er kærkomne gæster i det fynske.
– Lystfiskergæsterne indfinder sig ofte uden for den typiske højsæson, fordi havørredfiskeriet peaker hhv. i foråret og efteråret. Sæsonudvidelse er netop noget af det, vi har stort fokus på med hele vores outdoorsatsning, og Havørred Fyn-projektet spiller en vigtig rolle i forløsningen af dette potentiale, siger direktør for Destination Fyn Rasmus Hessum.
Med en bemærkelsesværdig stigning i indløsningen af fisketegn og en tendens til flere unge lystfiskere har det seneste år under Covid19-pandemien kun været med til at øge det store potentiale for Fyn som havørredmekka.
Yderligere information:
Linda Bollerup Høgh, fiskemester hos Fyns Laksefisk, FGU Fyn, tlf. 61 55 89 77 (For praktisk info vedrørende udsætning af de fynske havørreder)
Søren Bay, projektleder Havørred Fyn, tlf.: 64 74 69 26
Bo Hansen, borgmester, Svendborg Kommune, tlf. 29 27 29 59
Rasmus Hessum, direktør Destination Fyn, tlf. 29 33 54 25