Tandpleje-tilbud til udsatte borgere er en succes

Lovgivning om Socialtandpleje trådte i kraft den 1. juli 2020, og tilbuddet om tandpleje til udsatte borgere blev sat i gang den 1. december 2020 i Sønderborg Kommune. Formålet med tilbuddet er at øge de socialt udsatte borgers tandsundhed og livskvalitet med akut smertelindrende og tandbehandling.
 
Sundhedsudvalget har netop godkendt en revideret kvalitetsstandard for Socialtandplejen, der fastsætter kommunens serviceniveau. Byrådet skal godkende standarden på sit næste møde den 25. oktober 2023. Det nye tilbud sker med en udvidelse af målgruppen, så den også at omfatte borgere tilknyttet ”Housing First”, som tilbydes af kommunens Udsatteteam og af Kirkens Korshær. Der er cirka 25 borgere tilknyttet ”Housing First” på årsbasis, hvoraf det forventes, at en stor andel vil takke ja til et tilbud om gratis tandpleje.
 
Tilbuddet om tandpleje til socialt udsatte er en succes i Sønderborg Kommune, og de sidste knap tre år har 53 udsatte borgere benyttet sig af tilbuddet. Det sker oftest i tæt samarbejde med Herberget Alberta og Herberget Alma, når udsatte borgere får problemer med tænderne og skal have behandling.
 
Det glæder formand for Sundhedsudvalget, Didde Lauritzen.
 
– Det er et rigtig godt tilbud for de udsatte borgere, som er meget taknemlige for den udførte tandbehandling. Alle, der har prøvet at have ondt i tænderne, ved, hvor vigtigt det er med hurtig behandling, og det kan vi tilbyde gennem et enormt fleksibelt tilbud, der tilgodeser borgerens specielle behov. Der er en ukompliceret og hurtig ekspedition, og borgerne føler sig hørt og set og udveksler erfaringer med hinanden. Det gør, at borgerne er lettede og glade, fortæller hun. 

Der er samtidig en anden god effekt ved tandpleje-tilbuddet til udsatte borgere.
 
– Det har givet mange af de udsatte borgere bedre livskvalitet. Kontaktpersoner oplever, at borgere er gået fra flere vredesudbrud og en høj risikovurdering til næsten ingenting, fordi smerterne i munden er væk. Og for nogle er misbruget blevet minimeret efter behandling af det akutte tandbehandlingsbehov. Samtidig er der stor tilfredshed med, at der er et behandlingstilbud i lokalområdet, fortæller Bo Kleis Christensen, der er næstformand for Sundhedsudvalget. 

Antal udsatte borgere, der har brugt tilbuddet:
År:                                             Antal borgere
Dec. 2020:                                 1
2021:                                         21
2022:                                         16
Til 1.10 2023:                             15 
 
Obs: I perioden fra den 1. december 2020 til den 30. november 2022 blev tandbehandlinger varetaget af en privatpraktiserende tandlæge i lokalområdet. Siden den 1. december 2022 er det Tandplejen Sønderborg Kommune, der står for tandbehandlingerne.

Se den originale nyhed fra Sønderborg Kommune

Læs nyheder fra kommunerne

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top