Årets landsdækkende erhvervsundersøgelse fra Dansk Industri ”Lokal Erhvervsvenlighed 2023” slår fast, at erhvervsvenligheden i Sønderborg Kommune er god. I år lander Sønderborg Kommune på en 16. plads, som er en fremgang fra sidste år, hvor Sønderborg fik en 20. plads.
Dansk Industris undersøgelse måler kommunernes erhvervsvenlighed inden for 10 overordnede kategorier samt tilbagemeldinger fra virksomheder i kommunen.
Resultatet glæder Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen.
– Det er flot med en 16. plads i DI’s årlige undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed, som betyder, at Sønderborg Kommune har den bedste erhvervsvenlighed i Sønderjylland. Det er jeg stolt over. Samtidig er jeg meget glad for, at virksomhederne tilkendegiver, at de er godt tilfredse med kommunens overordnet erhvervsvenlighed, for det viser, at vores rejse mod at skabe et godt erhvervsklima er lykkedes. Fordi vi hele tiden som kommune – både politikere og medarbejdere – har et stærkt fokus på gode rammer og vilkår, så det er attraktivt for virksomheder at drive forretning i Sønderborg Kommune. Og det bliver ikke mindre flot af, at alle kommuner hele tiden prøver på at forbedre sig.
– Jeg glæder mig også rigtig meget over, at vi igen klarer os godt på kommunens indsatser omkring arbejdskraft. Det viser, at det, vi gør, virker i en fortsat proces for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, og det anerkender virksomhederne os for. Det er fortsat et vigtigt fokusområde at tiltrække blandt andet faglært arbejdskraft samt at opkvalificere den arbejdsstyrke, vi har – blandt andet gennem 4-parts samarbejdet, Sønderborg I Arbejde. Derudover har vi styrket tiltrækningen af unge studerende til SDU, hvilket på sigt kommer virksomhederne til gode, og vi har arbejdet med markedsføring af området gennem aktiviteterne i GoTo Sønderborg. Den vedvarende indsats er med til at få flere til at flytte hertil, siger han.
Formanden for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst, Kjeld Stærk, er også meget tilfreds med målingen fra Dansk Industri. Særligt, at kommunen nu er blandt de 10 bedste i kategorien grøn udvikling.
– Først og fremmest så glæder jeg mig over, at vi de seneste ni år kontinuerligt har udviklet kommunens erhvervsvenlighed – det er stærkt og kræver et vedholdende fokus fra alle parter. Det er helt essentielt for videre vækst og flere arbejdspladser, at vi kan bibeholde den udvikling også for at tiltrække arbejdskraft. Vi har de seneste år haft en stor tilflytning fra Tyskland, og for at blive klogere på, hvem de er og hvorfor de er flytter til Sønderborg Kommune, så er vi i gang med en undersøgelse af, hvordan de blandt andet bidrager til arbejdsmarkedet.
– Omvendt er jeg ikke så glad for placeringen på uddannelse. Det er lidt bekymrende, at vi går tilbage i denne kategori, fordi det primært skyldes et faldende optag på de erhvervsfaglige uddannelser. Og selv om det er en national tendens, så er det kompetencer, vi kommer til at mangle i fremtiden, hvis de unge ikke vil være smede, elektrikere, murere og lignende. Vi må intensivere indsatsen i tæt samarbejde med erhvervslivet og skolerne, så vi kan skabe bedre rammer for de unge, siger han.
Formand for Sønderborg Vækstråd, Henrik Raunkjær, der også er bestyrelsesmedlem i Industrigruppen Sønderborg, ser også udfordringer på uddannelsesområdet.
– På industriens vegne er jeg ked af, at vi som en stærk industrikommune ikke lykkes med at få de unge til at vælge erhvervsfaglige uddannelser. Det er en opgave, vi skal løse i den fortsatte dialog, vi har med kommune og skoler.
– Som formand for Sønderborg Vækstråd og dermed repræsentant for virksomhederne, så er jeg glad og stolt over, at Sønderborg Kommune klarer sig så godt i erhvervsundersøgelsen. Det er en vigtig fortælling, at vi er en kommune som et godt sted at drive virksomhed. Og det kommer til udtryk i kategorien information og dialog med erhvervslivet, hvor Sønderborg Kommune rykker 12 pladser frem til en samlet 20. plads. Det er også min oplevelse, at vi er blevet endnu bedre til at tale sammen og have en god dialog.
– Det giver sig også udslag i kategorien om sagsbehandling. En 7. plads på landsplan er udtryk for, at Sønderborg Kommune er gode. Virksomhederne har generelt svaret meget positivt på deres oplevelser med kommunens sagsbehandling, blandt andet på byggesagsbehandling, hvor kommunen gør det rigtig godt, siger han. Det er vigtigt med en smidig sagsbehandling, da det er forudsætningen for, at virksomhederne kan vækste og få succes, siger han.
Se undersøgelsen her: https://www.danskindustri.dk/le/
Fakta:
DI laver hvert år erhvervsundersøgelsen ”Lokal Erhvervsvenlighed”. Undersøgelsen består af ti kategorier, der hver vægter 1/10 i det samlede resultat. Kategorierne er:
- Overordnet Erhvervsvenlighed
- Infrastruktur & Transport
- Arbejdskraft
- Uddannelse
- Kommunal Sagsbehandling
- Grøn Udvikling
- Brug af Private Leverandører
- Digitale Rammer
- Skatter, Gebyrer og Erhvervsarealer
- Information og Dialog
Målingen benytter to typer af indikatorer; virksomhedssvar og officiel statistik, der hver vægter 50/50 i kategorierne. De fleste indikatorer er de samme som sidste år, men der er også enkelte nye indikatorer.