Prøverummet og Hurtig hjælpemiddelservice er tidligere på året flyttet i nye lokaler i Drift og Beredskab Sønderborg. Her var 12 medlemmer af Smertecaféen forleden på besøg for at høre om mulighederne og se de nye rammer. Formålet med at samle smertecaféen til et besøg i Prøverummet og Hurtig hjælpemiddelservice var at inspirere gruppen til at se mulighederne og bryde nogle af de tabuer, der kan være med at bruge hjælpemidler.
Det fortæller Helle Rosendahl, der er tovholder på Smertecafeen, som er et uforpligtende mødested for alle med kroniske smerter.
– Kommunen favner mennesker som vores målgruppe med tilbuddet. Når man er kronisk smerteramt, er energiniveauet lavt. Vi har ofte søvnmangel som går ud over hukommelse og koncentration. Det er en gave, at man i Prøverummet kan blive inspireret, mærke, prøve og se tingene. Det giver tryghed, at der er fagpersoner til stede, som kan vejlede og guide os videre. Det er jo ikke en rigtig butik, men det føles næsten sådan, når man går rundt og kigger og er i dialog med fagpersonerne, der tager os alvorligt, og der er masser af muligheder for at forbedre hverdagen. Det fysiske møde giver også mulighed for sparring og læring for smerteramte, siger hun.
Og det er kernen i Sønderborg Kommunes tilbud omkring Prøverummet og Hurtig hjælpemiddelservice, fortæller Stefan Lydal, der er formand for Social-, Senior- og Handicapudvalget.
– De to steder supplerer hinanden til glæde for borgerne. Prøverummet for hverdagsteknologi og hjælpemidler er netop til for borgere og de pårørende, der har brug for hjælpemidler og teknologier, der kan gøres deres hverdag nemmere. Fællesskabet med Hurtig hjælpemiddelservice gør, at der er mulighed for hurtig udlevering af hjælpemidler uden lange sagsbehandlinger, og det motiverer borgerne, mener han.
Næstformand for Social-, Senior- og Handicapudvalget, Preben Storm, er enig.
– Vi er meget tilfredse med, at de nye faciliteter giver os mulighed for at tilbyde en endnu bedre service ved også at besøg af gruppe som Smertecafeen. Det er vigtigt for os, at vi på den måde også kan udvide vores samarbejde med frivillige organisationer, som er til gavn for både borgere og kommune, siger han.
Helle Rosendahl håber, at Smertecafeens medlemmer også i fremtiden kan besøge Prøverummet.
– Muligheden for at kunne komme i flok uden for arbejdstiden er en service, som absolut gør det muligt at ramme bredere. Oplæg og fremvisning var en super fantastisk oplevelse. Jeg tænker at denne service er vigtig at bibeholde, da hjælpemidlerne absolut kan bruges til at forblive selvhjulpen, og det gør det bare nemmere at cope med de rigtig dårlige dage, hvor smerterne er invaliderende, siger hun.
Smertecaféen
Smertecaféen er et uforpligtende mødested, hvor alle med kroniske smerter er velkommen, uanset om man er i arbejde, pensionist, arbejdsløs, flexjobber, sygemeldt, studerende eller lignende. I Smertecaféen kan man få luft for, hvordan man har det, hvad der lige fylder og dele det, man har lyst til at dele med andre.
Smertecaféen er en netværksgruppe startet i november 2023 med hjælp fra Sundhedscenteret. Smertecaféen har lokale i Frivillighedens Hus, og det er temmelig stort, så hvis man har brug for en lidt dybere personlig snak, er der også mulighed for at trække sig lidt.